3 yıl çalışana askerlik bin Avro

Yurtdışında 3 yıl işçi veya işveren olarak oturma iznini belgeleyen herkes, çifte vatandaşlık aranmadan bin Avro’ya askerlik yapabilecek. Gerekçe 6 bin Euro veremeyenlerin vatandaşlıktan çıkmak istemesi.

Yayınlanma: 07.01.2016 - 17:06
Abone Ol google-news



TBMM’ye sunulan teklifin kapsamı genişletilerek yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına sağlanan dövizle askerlik, tüm hak sahipleri için 6 bin Euro’dan bin Euro’ya indiriliyor. 3 yıl yurtdışında işçi ya da işveren olarak bulunan herkes bu haktan yararlanabilecek. Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmaya neden olan düzenlemeye muhalefet, “Askerlik ucuzlatılıyor mu?” diye tepki gösterdi.

125 BİN YERİNDE 557 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Komisyona AKP'li vekillerin imzasıyla verilen önerge ile yasa teklifinde bulunan düzenlemenin kapsamı genişletiliyor. Teklifin ilk halinde sadece çifte vatandaşlar için 6 bin Avro’luk bedelin bin Avro’ya indirilmesi öngörülüyordu. Önerge ile 6 bin Avro’ya bedelli askerlik yapma hakkı bulunan bütün gurbetçiler ve Türk vatandaşları bu kapsama alındı. Böylece 125 bin kişiyle sınırlı olan düzenlemeden yararlanabilecek kişi sayısı 557 bine çıktı. Düzenlemeye göre, yurtdışında üç yıl boyunca işçi ya da işveren olarak oturduğunu belgeleyenler, çifte vatandaş olup olmadıklarına bakılmaksızın 38 yaşına kadar başvurmaları durumunda bin Avro döviz ödemek suretiyle askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Komisyonda bu değişikliğin gerekçesi olarak, yurdışında yaşayan gençlerin 6 bin Avro ödeyecek durumda olmadığı için Türk vatandaşlığından çıkması gösterildi. Düzenlemenin Türk vatandaşlığından çıkışı yavaşlatacağı belirtildi.

BİN AVRO'YA DÖVİZLE ASKERLİK TARTIŞMASI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eleştirileri yanıtlarken, çifte vatandaşlığa sahip 90 bin yükümlünün, 6 bin Avro’luk dövizli askerlik bedelini ödeyemedikleri için Türk vatandaşlığından çıkmak istediklerini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “Kişinin 3 çocuğu varsa, 18 bin Euro eder. Oradaki Türklerin durumu, ‘6 bin Euro ne ki?’ şeklinde değil. Nasıl Türkiye’de işsizlik varsa, Almanya’da, İngiltere’de, İspanya’da da var. Askerlik veya dövizle askerlik bedelinin yüksekliği gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkma eğilimi vakıadır.”

MUHALEFET GENİŞLEMEYE TEPKİ GÖSTERDİ

MHP’li üyeler terörle mücadele varken indirime tepki gösterirken, CHP’li Zekeriya Temizel, bir vatandaşın, “Askerliği ucuzlatıyor musunuz?” diye sorduğunu söyledi, HDP’li Garo Paylan ise kamu vicdanını rahatsız eden bir mesele olduğunu söyledi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler