'Delil karartıyorlar'

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras, talimatı veren savcıların suç işlediğini söyledi...

Yayınlanma: 28.02.2014 - 23:06
Abone Ol google-news

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Erol Aras, İstanbul Başsavcılığı’nın Emniyet’e yazı yazarak, 25 Aralık soruşturmasındaki telefon dinlemelerinin 15 Aralık’tan sonraki kısmının imha edilmesi talimatı vermesinin, delil karartma olduğunu vurguladı. Bu emirle Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen konuşmaların yok edilmesinin planlandığını söyleyen Aras, “amacın Başbakan’ı kurtarmak olduğunu” kaydetti.

 

Ses kaydında önemli ayrıntı

Cumhuriyet’e konuşan Avukat Erol Aras, savcılığın bu talimatının suç olduğunu belirterek, bu yazıyı yazan savcılar hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade etti. Bir soruşturmadaki kayıtların imha edilemeyeceğini dile getiren Aras, şunları söyledi:

“Bu, soruşturmayı engellemektir. Bu talimatla Başbakan kurtarılmak isteniyor. Çünkü Başbakan ile oğlu arasında konuşmalar dinlemeye takılmıştır. Bu kararla Başbakan’ın suç içeren ses kayıtlarını yok etmek istiyorlar. Ancak savcılar kesinlikle suç işliyor. Kamu gücü kullanılarak deliller karartılamaz. Anayasa ve Ceza Muhakemesi Yasası’na aykırıdır bu. Savcılığın talimatı yasadışı emirdir ve hukuk dışıdır. Hukuk dışı emirler uygulanamaz.”

‘Herkes tahliye edilmeli’

Avukat Aras, 17 Aralık soruşturmasında tüm tutukluların serbest bırakılmasına da tepki gösterirken, “O zaman cinayetten yargılananlar dahil herkes tahliye edilmeli. Bu işin çivisi çıktı. Artık kimseyi içeride tutamazsınız. Adi suçlardan yatanlar dahil herkesin tahliyesini talep ediyoruz. Bu saatten sonra içeride tutuklu olan herkes için adaletin, toplumun vicdanı kanar. Bu durumun infiale neden olmaması için herkesin tahliye edilmesi lazım. Yoksa adalet paramparça olur” dedi.

Önce imha, sonra tahliye

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da yaptığı açıklamada, “Dinleme kayıtlarının da bizzat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla imha edilmesi ile birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kelimenin tam anlamıyla sıfırlanmış, geride iz bırakılmadığından emin olunduktan sonra da tutuklu son sanıklar olan 2 AKP’li eski Bakan çocuğu ile Rıza Sarraf tahliye edilmişlerdir” dedi. Erdoğdu, soruşturmanın karartılması sürecine katkı sağlayan hâkimlerin, hukuksuz ortamı yaratan savcılar ve Emniyet görevlileriyle bürokratların bağımsız yargı karşısında hesap vermelerinin sağlanacağını belirtti.

Kanıtlar sıfırlanmak mı isteniyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle kayıtlara imha yazısını Meclis gündemine taşıdı. Oran şu soruları yöneltti:

“İmha emri verilen kayıtlar hangi soruşturma No’lu dosyada bulunmaktadır, bu dosyanın zanlıları kimlerdir? Söz konusu yazı, büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturması savcılarının görevden alınarak yerlerine atanan savcılar İrfan Fidan, Murat Çağlak ve İsmail Uçar tarafından mı gönderildi? Savcılığın söz konusu istemi sadece Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın da aralarında olduğu kişilerle ilgili 2012/656 soruşturma numaralı dosyayla mı ilgilidir? Mahkeme kararıyla Bilal Erdoğan hakkında yapılan dinlemeler ve dolayısıyla internete düşen ses kayıtları, söz konusu imhanın ardından yasadışı konuma mı düşürülmek istenmektedir? Emniyet’in savcılığın bu talebini yerine getirmesiyle birlikte büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasındaki hayati önemdeki esaslı tüm kanıtlar sıfırlanmış olmayacak mı? Bu soruşturmadaki kanıtların sıfırlanması talimatını Tayyip Erdoğan mı size verdi? Adalet Bakanı olarak söz konusu soruşturmada kanıtların sıfırlanması talimatını savcılara siz mi verdiniz?” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler