Diyarbakır'da Emniyet'e bomba yüklü araçla saldırı: 6 ölü, 43 yaralı

DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'nde Jandarma Komutanlığı'na uzun namlulu silahlarla ateş eden PKK'liler, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla eş zamanlı saldırı düzenledi. Saldırıda bir polis şehit olurken, 5 kişi hayatını kaybetti; 43 kişi yaralandı. Ölenler arasında 5 aylık bebek ile 1 ve 5 yaşlarında iki çocuk bulunuyor

Yayınlanma: 14.01.2016 - 01:36
Abone Ol google-news
<video:464095>

Şiddetli patlamada emniyet binası büyük hasar meydana gelirken, emniyetin yakınlarında bulunan 2 katlı müstakil bir ev çöktü. Bazıları enkaz altında kalan 43 kişinin yaralandığı saldırılardan sonra bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.
 
DİYARBAKIR'DAN DEHŞETİN KARELERİ (Fotoğraflar: Mahmut Oral)

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde bir grup PKK'liler dün saat 23.45 sıralarında İlçe Emniyet Amirliği ve yanındaki Emniyet Lojmanları önüne tahrip gücü yüksek patlayıcı yüklü kamyonetin infilak ettirip, roketatar ve uzun namlulu silahlarla binalara ateş açtı. Bir başka PKK'lı grubu da ilçe çıkışında bulunan Jandarma Komutanlığı'na da otomatik silahlarla saldırdı.
 
Saldırıda polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi şehit oldu, aralarında polis eşi ve çocuklarının bulunduğu 5 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.

Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alınırken, saldırganların yakalanması için operasyon başlatıldı. Patlamayla binalar harabeye dönerken, ilçe halkının deprem olduğunu sandığı patlamanın neden olduğu hasarın büyüklüğü gün ağarınca ortaya çıktı.

GECE YARISI SALDIRDILAR

Emniyet Amirliği ve Emniyet Lojmanlarının iki girişinden, lojman girişi önünde bomba yüklü kamyonetin uzaktan kumandayla infilak ettirildi. Patlama ilçenin her tarafından ve yakındaki diğer yerleşim merkezlerinden bile duyuldu. Patlamada Emniyet Amirliği binası hasar görürken, Emniyet Lojmanları ile yanındaki Açıkgöz Ailesi'ne ait iki katlı evin duvarları yıkıldı. Bazı binalarda yangın çıkarken, bölgedeki bir çok binada da büyük hasar meydana geldi.

Patlamanın ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla Emniyet Amirliği ve Emniyet Lojmanlarına ateş açan PKK'lilere, güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Yaklaşık 40 dakika süren çatışmadan sonra PKK'liler kaçtı.

KRİZ MASASI KURULDU

Saldırının duyulmasının ardından Diyarbakır Valiliği hemen Kriz Masası kurdu. Diyarbakır'dan, 32 kilometre uzaklıktaki Çınar İlçesi'ne takviye polis ekipleri, asker, ambulanslar, AFAD ve UMKE ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

İlçenin giriş ve çıkışları tutulurken, sevk edilen itfaiye ekipleri Emniyet Amirliği ve Emniyet Lojmanlarındaki yangını söndürürken, yaralılar ambulanslarla Diyarbakır'daki Asker Hastanesi, Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Saldırı nedeniyle kentteki hastanelerdeki doktorlar da acil olarak göreve çağırıldı.

1 POLİS ŞEHİT, 5 KİŞİ ÖLDÜ

Ekipler hemen Emniyet Amirliği, Emniyet Lojmanları ile bitişiğinde duvarları yıkılan evde arama- kurtarma çalışması başlattı. İlk anda enkaz altından kurtarılan 6 kişi hemen hastanelere sevk edildi.

Arama kurtarma çalışmalarında lojmanlarda şehit polis Mehmet Şenol Çiftçi, 5 aylık kızı Mevlüde İrem Çiftçi'nin cenazelerine ulaşıldı. Lojmanların bitişiğinde duvarları yıkılan evde enkaz altında ölen Lokman Açıkgöz ile oğlu 5 yaşındaki Sadık Efe'nin cansız bedenleri çıkarıldı.

Açıkgöz Ailesi'nin ağır yaralı olarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan 1 yaşındaki bebeği Ecrin Açıkgöz ise doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Çiftçi, Facebook sayfasında kızıyla fotoğraflarını paylaşmıştı.

6'INCI CENAZEYE GÜNDÜZ ULAŞILDI

Sabah ilk saatlerinden itibaren olay yerine polis ekipleri detaylı inceleme yaparken, saat 10.00 sıralarında duvarları yıkılan lojmanlardan birinde, polis eşi Esra Köse Başaran'ın cesedine ulaşıldı.
Son ulaşılan cesetle birlikte saldırıda ölü sayısı 6'ya çıkarken, yaralananların sayısı da 43 olarak belirtildi. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan 2 şüphelinin sorgusu sürüyor. Ekipler, hasar gören binaların enkazı arasında arama kurtarma çalışmalarını, polis ekipleri de incelemelerini sürdürüyor.

HASARIN BOYUTU SABAH ORTAYA ÇIKTI

PKK'nin düzenlediği bombalı saldırının izleri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ortaya çıktı. Emniyet Amirliği, Emniyet Lojmanları ve bitişiğindeki binada yıkıntılar dikkati çekerken, bir çok binada ve araçlarda hasarın ağır olduğu görüldü. Hasarlı binaların yanı sıra çok sayıda evlerin ve araçların camları kırıldı.

DBP BİNASI ATEŞE VERİLDİ

PKK'lilerin bomba yüklü araçla düzenlediği saldırının ardından Çınar'da gece Demokratik Bölgeler Parti (DBP) ilçe binası kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi. İki katlı binanın altında bulunan Kürdi-Der ve DBP ilçe başkanlığındaki yangın itfaiye tarafından söndürülürken, binanın kullanılamaz hale geldiği ve eşyaların yandığı görüldü.

Diyarbakır'daki dehşeti anlattı: Bebeğim aldım kaçtım

 



VALİLİK 5 ÖLÜ DEMİŞTİ SAYI YÜKSELDİ

Diyarbakır Valiliği'nin saldırıyla ilgili ilk açıklaması şöyle;

"Bölücü Terör Örgütü mensuplarınca İlimiz Çınar İlçesinde Çınar İlçe Emniyet Amirliği hizmet binası ve Emniyet lojmanlarının bulunduğu binaya yönelik olarak patlayıcı yüklü araç infilak ettirilmiş, patlamayla eş zamanlı olarak İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Amirliğine uzun namlulu silahla saldırıda bulunulmuştur. Düzenlenen saldırılara güvenlik güçlerimiz tarafından misliyle karşılık verilmiştir."

"Olayın gerçekleşmesinin hemen akabinde Valilik bünyesinde İl Kriz Merkezi oluşturulmuş, Çınar İlçesine yeterli sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri yönlendirilmiş, ayrıca takviye olarak çok sayıda jandarma ile polis görevlendirilmiştir."

"İlçe Emniyet Amirliğine yönelik olarak düzenlenen patlayıcı yüklü araçla yapılan terör saldırısı sonucunda; lojmanda ikamet eden 2 Polis yakını hayatını kaybetmiş, 6’sı Polis ve 8’i Polis yakını olmak üzere 14 kişi yaralanmıştır."

"Ayrıca yaşanılan patlamanın etkisiyle lojman yakınındaki bir binada yıkıntı meydana gelmiş, arama-kurtarma ekiplerinin bahse konu binada yaptığı çalışmalar neticesinde 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olarak ve 5 vatandaşımız yaralı olarak enkaz altından çıkarılmıştır."

"Lojman civarında yer alan binalarda ise toplam 20 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralılar ilimiz merkez hastanelerine intikal ettirilmiş olup tedavileri devam etmektedir."
 

Davutoğlu: Ölenlerden beşi sivil, biri polis

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırıda ölenlerin beşinin sivil, birinin polis olduğunu söyledi:

"Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırı sonucunda bir emniyet görevlimiz şehit düşmüş, 5 sivil vatandaşımız vefat etmiş, 6'sı emniyet görevlisi olmak üzere 39 vatandaşımız yaralanmıştır. Saldırıda ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum".


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler