ABD Büyükelçisi'nden Erdoğan'a 'demokrasi' yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'barış bildirisine' imza atan akademisyenleri 'ihanet'le suçlamasına ABD Büyükelçisi John R. Bass'tan yanıt geldi.

Yayınlanma: 15.01.2016 - 13:24
Abone Ol google-news

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, 'barış bildirisine' imza attıkları için haklarında soruşturma açılan, evleri basılıp, odaları işaretlenen akademisyenler için açıklama yaptı. Bass'ın açıklamasında, Erdoğan'a yanıt niteliğinde ifadeler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'çocuklar ölmesin' diyen bildiriye imza atan akademisyenleri, "İlgili kurumlar bu akademisyenlerin ihaneti karşısında gerekeni yapacaktır" sözleriyle hedef göstermişti. Büyükelçi Bass bu sözlere, "Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi, teröre destek vermek ile eş değer değildir. Hükümet eleştirisi ihanet ile eş değer değildir" ifadeleriyle yanıt verdi.

Bass'ın açıklamaları şöyle:

Güneydoğu'da yaşanan çatışmalarla ilgili görüşlerini ifade ettikleri için akademisyenler hakkında soruşturmalar açıldığı ve cezalar verildiğine dair haberler görmekteyiz. Söz konusu akademisyenler tarafından dile getirilen görüşlere katılmamamız durumunda bile, bu baskının, süregelen şiddetin sebepleri ve çözüm yollarıyla ilgili Türk toplumu içindeki meşru siyasi tartışmalar üzerinde dondurucu bir etkisi olmasından endişe ediyoruz.

Demokratik toplumlarda vatandaşların görüşlerini, hatta ihtilaflı veya rağbet görmeyen görüşlerini bile, ifade edebilme fırsatına sahip olmaları bir zorunluluktur.

Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi, teröre destek vermek ile eş değer değildir. Hükümet eleştirisi ihanet ile eş değer değildir. Türk demokrasisi rahatsız edici fikirlerin serbestçe ifade edilmesini kucaklayacak kadar güçlü ve dirençlidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler