Anneler kül oldu

Güneydoğu'daki çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle sivil kayıplar her geçen gün artıyor. Dün iki çocuğun ölüm haberi geldi, şehit polisin küçük kızının cenaze töreni ise yürekleri dağladı

Yayınlanma: 15.01.2016 - 23:01
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanlara yönelik PKK’nin bombalı saldırısında şehit olan polis memuru Mehmet Şenol Çiftçi ve 4 yaşındaki kızı Mevlüde İrem Çiftçi için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde dün sabah tören düzenlendi.

Şehit polisin saldırıda ağır yaralanan eşi İpek Çiftçi törene katılamazken şehit polisin kardeşleri Yusuf Mevlit Çiftçi ile kayınpederi Zarif Sönmez ile kayınvalidesi Kamile Sönmez törende hazır bulundu. Tören, şehit polis Mehmet Şenol Çiftçi ile kızı İrem Çiftçi’nin naaşlarının ambulanstan alınarak katafalka konulmasıyla başladı.

‘Ciğerim yanıyor’

4 yaşındaki İrem Çiftçinin küçük tabutunu gören yakınları gözyaşlarına boğuldu. Şehidin kayınvalidesi, İrem Çiftçi’nin anneannesi Kamile Sönmez, her iki tabuta bakarak, “İrem ciğerim, canlarım benim, kuzum yakışmıyor, yakışmıyor sana bebeğim, yanıyorum ciğerim yanıyor. Mehmet’im” diyerek feryat etti. 2 polisin omuzda taşıdığı küçük İrem’in tabutu, şehit babasının hemen arkasından ambulansa taşınması sırasında duygusal anlar yaşandı.

İki çocuk daha...

Şırnak’ın Cizre ilçesinde de sokağa çıkma yasağı, hendek ve barikatların kaldırılması için tanklar ve ağır silahlarla başlatılan operasyon sürüyor. İlçeden hergün sivil ölümü haberleri geliyor. Hendek ve barikatların bulunmadığı, operasyon ve çatışma yaşanmayan Dağkapı mahallesinde önceki gün çatışmalardan kaçan birkaç ailenin bir arada bulunduğu bir eve düşen top mermisiyle akraba olan 12 yaşındaki Yusuf Akalın, 10 yaşındaki Büşra Akalın ve 8 yaşındaki Dilan Akalın adlı çocuklar göçük altında kalarak ağır yaralanmış, hendek ve barikatlardan temizlendiği belirtilen Yafes mahallesinde evinin önüne çıkan 7 yaşındaki Zilan Yiğit sırtından vurularak yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan çocuklardan Yusuf ile Büşra yaşamını yitirdi.

‘Anneleri yaktılar, kül ettiler!’

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ndeki bombalı saldırı Başaran ailesini de parçaladı. Çınar İlçe Emniyet Amirliği’nin 1. katında yaşayan ve Çınar Kaymakamlığı’nda memur olarak çalışan Esra Köse Başaran yaşamını yitirirken polis memuru eşi Cengiz Başaran ile 2 yaşındaki oğlu Yiğit Tuğra Başaran yaralandı. Yaralı polis ve oğlu Diyarbakır’daki ilk tedavilerinin ardından Ankara GATA’ya sevk edilerek tedavi altına alınırken Esra Köse Başaran için dün memleketi Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’nde tören düzenlendi. Merkez Cami’ndeki törende Başaran’ın annesi Sümbül, babası Gazi Köse ile kayınvalidesi Emine Başaran tabuta sarılarak ağıtlar yaktı.

Esra Köse Başaran’ın kayınvalidesi Emine Başaran, cenazenin getirilişi esnasında “Kuzum ben öleydim. Ben kuzuma (torunuma) ne diyeyim? Ben eşine ne diyeyim? Annen tatile mi gitti diyeyim? Anneni yurtdışına mı saldık diyeyim kuzum? Daha 2 yaşında kuzusu ne diyeyim? Ana benim canım nerede demez mi? Sen gelmeden ben senin canını gömdüm mü diyeyim. Kuzum ben ne diyeyim? Bana bir şey söyleyin ne diyeyim? Ben oğluma ne diyeyim? Ben kuzumun küçüğüne ne diyeyim? Annen öle, tayinin mi çıktı?” diyerek, ağıt yaktı.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve polislerin teselli etmeye çalıştığı acılı anne, “Diyarbakır viran ola. Beni viran etti Diyarbakır. Canımdan can aldılar. ‘Çınar’da emniyet vardı, şimdi yok’ demişler. Bütün her yerde emniyet var, ben varım. Gelsin, bana gelsin. Yavrularıma gelmesin bana gelsinler” dedi.

‘Kendileri kavrulaydı!’

Başaran, gazetecilere seslenerek “Yetkililere, duyanlara yazın. Hepsine gönderin. Benim sesimi duysunlar. Benim kuzularımı onlar kavurdu, kendiler kavrulaydı.Yazın duysunlar, o meclise yazın. Vatan sağ olsun demeyeceğim onlar için. Onlar kaç tane anneleri yaktılar, kül ettiler. Hepimizi yaktılar. Onları kızdıran, şişiren onlar. Onları bu seviyeye getirenler onlar. Destek veren onlar. Söylediklerimi söyleyin. Benim ateşimi hiçbir şey söndüremez” diye konuştu.

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız sosyal medyada, Dağkapı Mahallesi’nde top mermisi yüzünden hayatını kaybeden 10 yaşındaki Büşra Akalın’ın bu fotoğrafını paylaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler