Opera'da ikinci Gökmen dönemi

Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, bakanlığa bağlı genel müdürlüklerde ilk görev değişikliğini yaptı. Rengim Gökmen’i yeniden DOB’un başına getirdi.

Yayınlanma: 18.01.2016 - 05:18
Abone Ol google-news

Ömer Çelik’in bakan olduğu dönemde hem Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndaki (CSO) Müzik Direktörlüğü, hem de Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü görevinden alınan orkestra şefi Rengim Gökmen, yeniden DOB’un başına getirildi. Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, görevden alınmasının “hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle bakanlığa karşı açtığı tüm davaları kazanan Gökmen’in göreve iade yazısını yazarak, Gökmen’i yeniden genel müdür olarak tayin etti. DOB’da böylece resmen “İkinci Gökmen dönemi” başlamış oldu.

TÜSAK’a karşı

Ertuğrul Günay’ın Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde DOB Genel Müdürü olarak atanan orkestra şefi, Prof. Rengim Gökmen, 24 Temmuz 2014’te dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından apar topar görevden alınmıştı. Gökmen, görevden alınmadan kısa bir süre önce, o dönem gündemde olan ve Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü gibi sanat kurumlarının kapatılmasını öngören Türkiye Sanat Kurumu Yasa Tasarısı’na (TÜ- SAK) karşı çıkmış ve bunu her fırsatta da dile getirmiş, “TÜSAK yasası gelirse, opera bale tamamen biter” demişti.

Bakanlığa dava açtı

Gökmen, görevden alınmasının hemen ardından “görevden alınmasının hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iki ayrı dava açmıştı. Bu davalardan ilki Gökmen’in aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Müzik Direktörlüğü’nden alınmasına ilişkin davaydı. Gökmen, bu davayı kazanmış, ancak göreve iadesi yapılmamıştı. Gökmen, DOB Genel Müdürlüğü’nden alınmasına ilişkin davayı da kazandı. Gökmen’in görevden alınmasıyla ilgili kararların “anayasaya ve yasalara aykırı olduğu” yönündeki son kararın ardından yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gökmen’i yeniden DOB Genel Müdürü olarak atadı.

Bilgin’den sonra ilk

Gökmen’in göreve iadesi AKP’nin iktidarında bürokrasi açısından da ayrı bir öneme sahip. AKP iktidarları döneminde görevden alınan bürokratların davaları kazansalar bile yeniden göreve iadeleri pek mümkün değilken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Gökmen’in iadesi eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’den sonra bir ilki oluşturuyor. Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de AKP iktidarı döneminde üç kez görevden alınmış, iki kez açtığı davalar sonucu geri dönmüştü. Bilgin de son olarak Ömer Çelik’in bakanlığı döneminde görevden alınmış ve yerine Mustafa Kurt vekâleten atanmıştı. Kurt’un da istifasının ardından Devlet Tiyatroları’na kurum dışından ilk kez bir atama yapılmış ve Nejat Birecik genel müdür vekili olarak getirilmişti.

Ünal istifaları istedi

Öte yandan Mahir Ünal’ın Kültür ve Turizm Bakanı olmasının ardından genel müdürlerle bir toplantı yaptığı ve bakanlıktaki tüm genel müdürlerin istifasını istediği ileri sürüldü. Ünal’ın istifalarını istediği genel müdürler için de bir değişikliğe gideceği bakanlık kulislerinde konuşulurken, ilk değişikliğin DOB’da olması “Sıra Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde mi” sorusunu da beraberinde getirdi. Vekâleten atanan genel müdürlerin vekâletlerinin şubat ayı itibarıyla dolacağı ve Ünal’ın vekâleten atanan genel müdürlerle yeniden çalışmak istemediği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler