Kilis'teki okula roket düştü: 1 ölü, 1 yaralı... Yayın yasağı geldi

Kilis'te şehir merkezinde bir okulun bahçesine roket mermisi düştü. Patlamada okulun temizlik görevlisinin öldüğü, 1 öğrencinin de yaralandığı belirtildi. IŞİD mevzilerinden gelen roketlere karşılık verildiği bildirildi. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı, yaralı ve ölen kişilerin görüntülerine ilişkin yayın yasağı getirildiğini açıkladı.

Yayınlanma: 18.01.2016 - 10:10
Abone Ol google-news

<video:465613>

Olay, bugün saat 09.30 sıralarında Suriye sınırına 8 kilometre uzaklıkta bulunan Mehmet Saraç Çavuş Mahallesi'nde meydana geldi. Suriye'den ateşlenen çok mermili roketatar olan Katyuşa füzesinden 1'i Eyüp Gökçe İmam Ortaokulu'nun bahçesine, 2'si ise 4 okulun bulunduğu bölgedeki boş araziye isabet etti. Roketatar mermisinin büyük gürültüyle düştüğü Eyüp Gökçe İmam Ortaokulu'nun bahçesinde bulunan temizlik görevlisi Ayşegül Polat yaşamını yitirirken, aynı okulun 7'nci sınıf öğrencisi G.C. ise yaralandı. Polat'ın cesedi, otopsi için morga konulurken, yaralı öğrenci kısa sürede sevk edilen ambulansla Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste ilk müdahalesi yapılan kız öğrenci ameliyata alındı.

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili yayın yasağı getirildiğini açıkladı. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı, yaralı ve ölen kişilerin görüntülerine ilişkin yayın yasağı getirildiğini açıkladı.

DUVARLAR YIKILDI, CAMLAR KIRILDI

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda güvenlik, sağlık, itfaiye ve kurtarma görevlisi sevk edil, öğretmenler öğrencileri tahliye ederek bölgeden uzaklaştırdı. Olayın olduğu sırada öğrencilerin sınıflarda derste bulunması, facianın büyümesini önlerken, okulun camlarının tamamının kırıldığı ve merminin düştüğü alanda büyük bir çukur oluştuğu görüldü. Ayrıca füzenin düştüğü okulun bahçesindeki bazı ağaçlar devrildi, park halindeki bir cip de kullanılamaz hale geldi. Aynı bahçede bulunan Nazlı Ömer Çetin İlkokulu'nun camları ve duvarları da hasar gördü.

Güvenlik güçlerinin olay yerindeki ilk incelemesi ardından Katyuşa füzesi olduğu belirlenen merminin düştü okulun bahçesinde ve çevresinde kanıt topladı.

ANA SINIFI HARABEYE DÖNDÜ

Kilis'te Katyuşa roketatar mermisinin düştüğü Eyüp Gökçe İmam Ortaokulu ile aynı bahçede bulunan Nazlı Ömer Çetin İlkokulu'nun birinci katındaki ana sınıfı harabeye döndü.

Patlamanın olduğu sırada 'Beslenme saatinde' bulunan ana sınıfı öğrencileri büyük paniğe kapıldı. Merminin düşme şiddetiyle camların kırılması ardından yiyecekleri ortalığa saçılan ana sınıfı öğrencileri, öğretmenleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Patlamadan yara almadan kurtulan öğrencilerin aileleri, harabeye dönen sınıfa gelerek çocuklarının kıyafet ve eşyalarını topladı. Çocuklarının yaralanmadığı için mutlu olduklarını söyleyen veliler, öğrencilerin eşyalarını toplayarak evlerine döndü.

KİLİS VALİSİ İNCELEME YAPTI, OKULLAR TATİL EDİLDİ

Olay sonrası Kilis Valisi Süleyman Tapsız, füzenin isabet ettiği okulun bahçesinde incelemelerde bulunarak güvenlik güçlerinden bilgi aldı. Vali Tapsız'ın, olay sonrası okula akın eden velilerle görüştüğü bölgedeki eğitim kurumlarında eğitime güvenlik nedeniyle ara verildi.

VALİLİK: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

Kilis Valiliği, olay sonrası yaptığı açıklamada Suriye'den atılan 3 roket mermisinden 1'inin okula isabet ettiğini duyurarak, 1 kadın görevlinin öldüğünü, 1 öğrencinin de yaralandığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"18.01.2016 tarihinde saat: 09.30 sıralarında Suriye’den geldiği tahmin edilen 3 roket mermisinden 2’sinin boş araziye düştüğü, 1 roket mermisinin ise 4 okulun bulunduğu okullar bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokuluna isabet ettiği anlaşılmıştır. Patlama sonucunda okulda görevli olan 1 bayan hizmetli hayatını kaybetmiş, diğer okuldaki 7'nci sınıfta okuyan bir kız öğrencimiz yaralı olarak Kilis Devlet Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınmıştır. Olayda hayatını kaybeden personelimize Allahtan rahmet ve yaralı öğrencimize acil şifalar dileriz."

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE ATILAN İLK KATYUŞA FÜZESİ

Suriye'den atılan ilk Katyuşa füzesi olan olay sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından roketatar mermilerinin geldiği Suriye yönüne misliyle karşılık verildi. Sınır hattındaki topçu birlikleri Suriye'ye angajman kuralları çerçevesinde misliyle top atışı yaptı.

SURİYE TARAFINA MİSİLLEME ATIŞLARI

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sabah meydana gelen ve 1 kişinin öldüğü roket saldırısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan ve Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Vali Tapsız, son 3-4 gündür Suriye tarafında IŞİD ile muhalifler arasında çatışmaların yoğunlaştığını söyledi.

Sınırın karşı tarafında IŞİD ile muhalifler ve ÖSO ile PYD arasında çatışmalar olduğunu hatırlatan Vali Tapsız, bu sabah 09.30 sıralarında ateşlenen 3 roket veya füzenin ikisinin boş araziye düştüğünü, birinin ise Nazlı Ömer Çetin İlkokulu’nun duvarıyla komşu olan Eyüp Gökçeimam Ortaokulu’nun bahçesine düştüğünü belirtti. Vali Tapsız, saldırıda okulda sözleşmeli olarak yardımcı hizmetli olarak çalışan 25 yaşındaki Ayşegül Polat’ın öldüğünü, 7’nci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Gülten Canpolat’ın ise yaralandığını ifade etti.

Patlamada bir öğretmenin hafif yaralandığını ve ayakta tedavi edildiğini de belirten Vali Tapsız, “Olay sırasında öğrencilerin derste olması büyük bir şans. Eğer teneffüs saati olsaydı durum herkesi üzebilecek hadiseler olabilirdi, can kaybı yaşanabilirdi. Bu olayın ardından hasar gördüğü için 2 okulumuzda onarım için eğitime ara verdik ve öğrencileri idari izinli sayıyoruz” dedi.

20 KİLOMETRE MESAFEDEN ATILMIŞ

Vali Tapsız, füze veya roket olarak tanımladığı mühimmatın IŞİD’in etkin olduğu 20 kilometre uzaklıktaki bölgeden atıldığını belirterek, “Zaman zaman sınıra yakın noktalar ile mayınlı arazilere havan, roket düşüyor ve biz de misilleme yapıyorduk. Bu ilk kez yaşanan bir olay ve kasıtlı olarak buranın seçildiğini söylemek doğru değil. Rastgele düşen bir mühimmat. Biz olayın ardından teyakkuz durumundaki sınır birliklerimizden atışın yapıldığı tarafa misilleme için 54 top atışı yaptık” diye konuştu.

3 AY ÖNCE İŞE BAŞLAMIŞ

Suriye tarafından atılan roket ve füzenin düştüğü ortaokul bahçesinde şarapnel parçalarının isabet etmesiyle yaşamını yitiren 2 çocuk annesi 25 yaşındaki Ayşegül Polat’ın 3 ay önce işe başladığı ortaya çıktı. İŞKUR aracılığıyla 3 ay önce yardımcı hizmetli olarak göreve başlayan Polat’ın, sosyal güvenceli olarak çalıştığı ve asgari ücret aldığı belirtildi. Görev yaptığı ve hayatını kaybettiği ortaokulun bulunduğu Saraç Mehmet Çavuş Mahallesi’nde oturduğu ve cenazesinin yarın kentin Polateli ilçesinde defnedileceği öğrenildi.

FÜZENİN GELDİĞİ BÖLGE IŞİD, FETİH ORDUSU VE PYD ÜÇGENİNDE

Füzenin düştüğü Mehmet Saraç Çavuş Mahallesi'nin yaklaşık 8 kilometre uzağında bulunan Azez kasabasının kontrolü Özgür Suriye Ordusu tarafından sağlanıyor. Ancak Azez'in yaklaşık 10 kilometre batısındaki bölgelerde kontrolü IŞİD, yaklaşık 8 kilometre doğusunda ise kontrolü PYD'de bulunan Afrin yer alıyor. Azez'de çeşitli muhalif grupların oluşturduğu Sultan Murad Tümeni'nin de dahil olduğu Fetih Ordusu ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD'in kontrolündeki bölgelere 25-30 kilometre uzaklıkta bulunan okulun çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Roket mermisi düşen okuldan ilk görüntüler - FOTO GALERİ

Kilis'te roket mermisi düşen okuldan görüntüler - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler