Bu rakamlar TRT, AKP kanalı dedirtecek

Meclis'teki grup toplantıları haberlerinde Erdoğan'a bir saat zaman ayıran TRT Haber, CHP, MHP ve BDP'ye ise 15 dakikayı bile çok gördü.

Yayınlanma: 04.03.2014 - 10:03
Abone Ol google-news

Seçim dönemi yayınlarıyla sık sık eleştiri konusu olan TRT’nin, partilerin grup toplantılarına ayırdığı süreler “pes dedirtti.” 4-11 ve 18 Şubat Salı günleri gerçekleşen toplantılarda TRT Haber’in AKP’ye ayırdığı süre birer saati bulurken CHP, MHP ve BDP’nin toplam süreleri bunun yarısı bile olmadı.

RTÜK üyeleri Süleyman Demirkan, Ali Öztunç ve Ahmet Yıldırım, üst kurul başkanlığına başvurarak seçim döneminde siyasi partilerle ilgili yayınlarda fırsat eşitliğinin sağlanıp sağlanmadığı hususunun saptanmasının izleme ve değerlendirme dairesinin görevi kapsamında yer aldığına işaret etti. Genel uygulamadan farklı olarak, seçim dışındaki dönemlerde eğer ihlal yoksa raporlaştırılmayan tüm kuruluşların yayınlarının bu dönemde ihlal olsa da, olmasa da tam olarak tespit edilerek arşivlenmesinin önem taşıdığına işaret eden üyeler, ihlal bulunanların ise raporlaştırılması konusunda bir yöntem belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Üst kurulun bu konuda bugüne kadar görevini tam olarak yerine getiremediğini vurgulayan üyeler, dilekçelerinde “İzleme ve değerlendirme dairesi bünyesinde izlenen ve yaklaşan yerel seçimlere yönelik siyasi içerikli yayın yaptığı tespit edilen birçok kuruluşun yayın tespitlerinin üst kurula sunulmadığı görülmektedir” dedi. Üyeler şunları kaydetti:

“Bu nedenle, izlenen yayıncı kuruluşların siyasi içerikli tüm yayınları için haftalık çizelge düzenlenerek son ilgili uzman yorumlarının da kısa notlar halinde açıklanmasının üst kurulun görev, yetki ve uygulamaları açısından zorunluluğu ortadadır. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere verilen yayın süresi ve yeri ağırlıklı olmak üzere, ekteki logoları yer alan kuruluşların siyasi yayın süre, saat ve içerik tespitlerinin üst kurul gündemine getirilmesi konusunun üst kurul gündemine alınması hususunu önem ve ivedilikle arz ederiz.”

 

TRT’nin yayınlarındaki uçurum

Başvurunun ardından Demirkan, TRT Haber kanalının, partilerin TBMM grup toplantılarının yayım sürelerini mercek altına aldı. 4, 11 ve 18 Şubat tarihlerini kapsayan çalışma sonucunda, TRT’nin AKP’nin grup toplantılarını yaklaşık 1 saat ekrana getirirken, diğer partilere ayrılan sürenin toplamının bile buna ulaşamadığı ortaya çıktı. TRT’nin yanı sıra diğer kanallarla ilgili yapılacak istatistik çalışmalarının YSK’ye iletilmesi bekleniyor. TRT yayınlarının partilere göre dağılımı bu süre içerisinde şöyle gerçekleşti:

 

4 Şubat Salı

MHP Grup Toplantısı : 9 dakika

Başbakan Erdoğan’ın Almanya’daki basın toplantısı: 56 dakika

BDP Grup Toplantısı : 6 dakika

CHP Grup Toplantısı : 12 dakika

 

11 Şubat Salı

MHP Grup Toplantısı : 6 dakika

AKP Grup Toplantısı : 1 saat 6 dakika

BDP Grup Toplantısı : 2 dakika

CHP Grup Toplantısı : 12 dakika

 

18 Şubat Salı

MHP Grup Toplantısı : 7 dakika

AKP Grup Toplantısı : 53 dakika

BDP Grup Toplantısı : -

CHP Grup toplantısı : 13 dakika


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler