Hrant Dink davasında kamu görevlileri Ogün Samast ile birlikte yargılanacak

Yargıtay, Hrant Dink suikasti ana davasını, kamu görevlilerinin ihmali davasıyla birleştirdi. Tüm sanıklar İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Yayınlanma: 26.01.2016 - 12:58
Abone Ol google-news

Uyuşmazlık mahkemesi olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin 26 sanık hakkında açılan davanın "örgütlü suç" olduğu gerekçesiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakmasına karar verdi.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi ayrıca, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hrant Dink Suikasti Ana Davası'nın da 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görülmesini kararlaştırdı. Yargıtay, ayrıca her iki davanın aralarında "hukuki, şahsi ve fiili irtibat" bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine de hükmetti. Yargıtay'ın bu kararının ardından tüm sanıklar İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Mahkeme heyeti, henüz sanıkların yargılanacağı tarihi belirlemedi.

SANIKLAR ARASINDA ENGİN DİNÇ DE VAR

"Hrant Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmali olduğu" iddiasına ilişkin açılan ve kabul edilen davanın 160 sayfalık iddianamesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç de bulunuyor.

İSTANBUL 5. AĞIR CEZA MAHKEMESİNDEKİ ANA DAVA

Öte yandan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana davada tetikçi Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu sanıklar yer alıyor.

YARGITAY'A GÖNDERİLMESİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan 160 sayfalık iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının onayının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana davayla birleştirilmesine karar verdi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirilme kararını kabul etmeyerek, 26 sanıklı dava dosyasını İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de, 26 sanıklı davayla ilgili, "görev" ve "yetki" açısından mahkemeler arasındaki uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla dosyanın Yargıtay'a gönderilmesine karar verdi.

"DİNK CİNAYETİNDE KAMU GÖREVLİLERİNİN İHMALİ İDDİANAMESİ"

İddianamede Ramazan Akyürek'in, "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Tasarlayarak adam öldürme", "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "Görevi kötüye kullanma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 27,5 yıldan 56 yıla kadar hapsi isteniyor. Ali Fuat Yılmazer'in "Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme", "Tasarlayarak Öldürme", "Resmi Belgeyi Bozma, Yok Etme veya Gizleme", "Görevi Kötüye Kullanmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıldan 35 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

DİNÇ'İN 26 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstihbarat Daire Başkanı Enginç Dinç'in "İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme", "Görevi Kötüye Kullanmak" suçlarından 20 yıldan 26 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Dönemin Trabzon eski Emniyet Müdürü olarak görev yapan Reşat Altay'ın "İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme", "Resmi Belgeyi Bozma, Yok Etme veya Gizleme", "Görevi Kötüye Kullanmak" suçlarından 22 yıldan 31 yıla kadar, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in "İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme", "Görevi Kötüye Kullanmak" 20 yıldan 26 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

CERRAH VE UZUN'UN 1 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun'un, "Görevi Kötüye Kullanmak" suçundan 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep ediliyor. Diğer şüpheliler için ise "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlaması başta olmak üzere, "İhmali Davranışla Kasten Adam Öldürme" ve "Görevi Kötüye Kullanmak" gibi suçlamalardan çeşitli cezalar isteniyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler