Cihatçı John'un elemanları askerleri kesecekti

İmralı Notları kitabındaki tutanaklara göre Öcalan, “Süleyman Şah’ta IŞİD, yani John’un elemanları askeri kesmeye hazırlanıyorlardı. IŞİD tarihi yeri tehdit etti mi, etti. Nereye geldi? Bunlar en sonunda YPG ile gizli ittifak yapmak zorunda kaldılar” dedi.

Yayınlanma: 27.01.2016 - 22:17
Abone Ol google-news

“İmralı Notları” kitabında yer alan tutanaklarda Öcalan’ın, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasında Türkiye’nin YPG’yle gizli ittifak yapıldığını söylemesi dikkat çekti. Tutanaklara göre Öcalan, “Süleyman Şah’ta IŞİD, yani John’un elemanları askeri kesmeye hazırlanıyorlardı. IŞİD tarihi yeri tehdit etti mi, etti. Nereye geldi? Bunlar en sonunda YPG ile gizli ittifak yapmak zorunda kaldılar. Süleyman Şah Türbesi oradan alınıp Aşme’ye taşındı” dedi. Görüşmede bulunan devlet yetkilisinin bu ifadelere herhangi bir yanıt vermemesi dikkat çekti.

Söz konusu bölüm tutanaklarda şöyle yer aldı:

- ÖCALAN: (...) Burada Aşme olayına da değineyim. Süleyman Şah’ta IŞİD, yani John’un elemanları askeri kesmeye hazırlanıyorlardı. IŞİD tarihi yeri tehdit etti mi, etti. Nereye geldi? Bunlar en sonunda YPG ile gizli ittifak yapmak zorunda kaldılar. Süleyman Şah Türbesi oradan alınıp Aşme’ye taşındı. Süleyman Şah mezarında artık rahat uyuyacak. Süleyman Şah canlandı.

- BULDAN: Mürşitpınar Kapısı şu anda kapalı. Eşme’de PYD bayrakları olduğu için kapıyı kapatmışlar. Bayrağın indirilmesini istiyorlar.

- DEVLET YETKİLİSİ: Eylem tehdidi var, o yüzden.

- KGM: Kobani ile hiçbir ilgisi yok. Sadece orası değil, şu anda bütün kapılar kapalı. Ama en azından Kobani’yle alakası olmadığını söyleyebilirim. Rejimin Türkiye’de büyük eylemler yapacağı istihbaratı için kapatıldı.

 

Süreçte üçüncü göz

HDP heyetinin adada yaptığı görüşmelere ilişkin yayımlanan 15 Mart 2015 tarihli tutanakta, süreçte üçüncü göz tartışmalarıyla ilgili önemli ayrıntılar yer aldı. Tutanağa göre Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı; Öcalan’a ABD’nin sürece dahil olmak istediğini, ancak bunun kabul edilmediğini; ABD’nin Kandil’i ziyaret ettiğini, bunun ardından da Kandil’in üçüncü gözü gündeme getirdiğini söylüyor. Bölüm şöyle:

- BALUKEN: Rojava konusunda (Kandil) bilgilendirme yaptılar. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere Batılı güçlerin Rojava üzerinde ciddi planlarının olduğunu ifade ettiler.

- ÖCALAN: Nasıl planlar?

- BALUKEN: ABD ve İngiltere Rojava’ya siyasi müdahale etme, KDP’yi güçlendirme ve Güney’in parçası haline getirmeyi amaçlıyor. Oslo görüşmesini yapan ekip bu işin içindedir.

- ÖCALAN: Aslında o İsrail’dir, hızla girmek istiyor. Burayı KDP’nin etkisi altında devletleştirmek istiyorlar. Güvenlik çok ciddi tehlike altındadır.

- KGM: Bu sürece dahil olmak istediler. Biz kabul etmedik. Amerika Kandil’e gitti. Bu görüşmeden sonra Kandil de bir açıklama yaptı. Üçüncü göz olsun dedi.

- ÖCALAN: Kandil de, PYD de KDP’nin kontrolüne girmeyecek. Barzani’nin kontrolüne girmiş güçler tehlikelidir. Bu çizgiye karşı savaşımım var.

- KGM: Sizin yaptığınız reel politik bir değerlendirmedir.

- ÖCALAN: İran’a dayalı Şia hegemonyası ile Şialara dayalı sol anlayıştır.

- KGM: Onlar da Amerika kurtarıyor havasına girdiler.

 

İdam tartışması bilinçlidir

Öcalan’ın; Türkiye’de aylarca tartışılan Özgecan Aslan cinayetiyle idam tartışmalarının tekrar gündeme gelmesi, “BBP ‘Tecavüzcüler ve teröristler için idamı getirelim’ diyor. Beni kadın ve çocuk tecavüzcüleriyle yan yana getirmek istiyor. MHP ve BBP bağlamında bir idam ısrarı var. Ben son Özgecan tecavüzünün politik tecavüz olduğuna inanıyorum” diye değerlendirdiği tutanaklarda yer aldı. Öcalan tutanaklarda “Ben kuzu değilim, korkak değilim. Ama bu idam tartışmaları bilinçlidir. Bir darbe gelirse Tayyip Bey’i de götürecek. Bu olursa yüz binler kendini ateşe atar” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon