Erdoğan: Tokyo- Üsküdar olur mu? Olur

Asya ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayacak Marmaray törenle açıldı. Japonya Başbakanı Abe’nin "Tokyo’dan İstanbul’a hızlı tren yolu kuralım” önerisine yanıt veren Başbakan Erdoğan “Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur” dedi.

Yayınlanma: 29.10.2013 - 15:41
Abone Ol google-news

Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray'ın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konukların yerlerini almasıyla başladı. Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı.

MARMARAY DUALARLA BÖYLE AÇILDI



AÇILIŞTAN KARELER 

Üsküdar Meydanı'nda gerçekleştirilen törene, Gül, Çiçek ve Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 konuk bakan katıldı. Başbakan Erdoğan, törene katılmak üzere gelen yabancı devlet başkanlarını karşıladı.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çifte bayramın yaşandığını vurgulayarak, asırların projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Topbaş, emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken, "Marmaray Türkiye'nin tarihe vurduğu bir mühürdür. Biz de bu mührün tanıklarıyız" dedi.

"İNSANLIK TARİHİNE İSTANBUL'UN İMZASI"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da törende yaptığı konuşmada gururlu ve sevinçli olduklarını söyledi. Mutlu, Marmaray ile İstanbul boğazına eşsiz bir gerdanlık takıldığını ifade ederek, insanlık tarihine de İstanbul'un imza attığını söyledi. Marmaray projesinin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Mutlu, Cumhuriyet'in Bayramı'nın 90. Yılını da kutladı.

"MARMARAY TÜRK MİLLETİNİN HAYALLERİNİN YÜZYIL DA GEÇSE GERÇEKLEŞTİĞİNİN İSPATIDIR"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise vatandaşlara "Tarihi güne hoş geldiniz" seslenirken çifte bayramın kutlandığını söyledi. Cumhuriyetin 90. Yılına asrın projesi Marmaray'ı hediye ettiklerinin altını çizen Yıldırım, "Marmaray Türk milletinin hayallerinin yüzyıl da geçse gerçekleştiğinin ispatıdır" dedi. Projenin her kademesinde yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunan Bakan Yıldırım, Marmaray rüyasının hayal olmaktan çıktığını kaydederken, hayırlı olmasını da diledi. Projenin Uzakdoğu ile Avrupa'yı, medeniyetleri birleştiren, mühendislik projelerinin son noktaya ulaştığı bir proje olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Artık İstanbul Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diyerek anılmaya başlıyor. Marmaray İstanbul'un bilinen tarihini 8 bin 500'e çıkarıyor. İstanbul'un tarihini Marmaray ile yeniden yazıyoruz" şeklinde konuştu.

JAPON BAŞBAKAN'DAN ÖNERİ

Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın ardından kürsüye Japonya Başbakanı Shinzo Abe geldi. Abe, “Haydi şimdi de Tokyo’dan kalkıp İstanbul’dan geçip Londra’ya kadar uzanan bir hızlı tren yolunun hayalini birlikte kuralım” diye konuştu.
ERDOĞAN: TOKYO-ÜSKÜDAR; OLUR MU OLUR
Konuk başbakanların konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan kürsüye çıktı.
Başbakan Erdoğan, kısaca şöyle konuştu: "Marmaray’ın İstanbulumuza, Türkiyemize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamlı günde Fatih Sultan Mehmet'i rahmet ve minnetle yad ediyorum. Projenin hayalini kuran, bu hayali projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamit’e de rahmet yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal'e, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunanlara gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.
'Asrın Projesi' Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. ‘Yol medeniyettir’ dedik. Cumhuriyetimizin ilan edildiği yolu hiç unutmadık. Cumhuriyet kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 havaalanı vardı, bugün 50'yi aşkın havaalanı var. Marmaray, sadece iki kıtayı kavuşturmakla kalmıyor, 150 yıllık hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray, sadece iki kıtayı değil; insanları, halkları ve ülkeleri buluşturuyor.
'TOKYO-ÜSKÜDAR OLUR MU OLUR'
Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Marmaray, Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm kardeşlerimizin projesidir.
Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray bir barış projesidir. Marmaray sadece yolcuları değil, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır. 2015’te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi bitireceğiz. Tüp geçişle 3. köprü de bitirilecek. Bu büyük eser, aynı zamanda insanlığın bir eseridir. İstanbul’da, Türkiye’deki her bir kardeşim bu büyük projeyle gurur duysun. En kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini katacağız. Yılsonuna hızlı treni hizmete alacağız. Sivas, Bursa ve İzmir’i hızlı trenle tanıştıracağız. İnşaat sürecinde rahatsızlıklar verdik. Üsküdarlı hemşerilerimize diyorum ki; hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur."
GÜL: EN UZAK UÇLARI BİRLEŞTİRİYORUZ
Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyetimizin 90. yaş gününü kutlarken hükümetimiz çok büyük hediyeyi sunuyor. Marmaray, sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı projelerden birisidir. Büyük projeler önce hayal edilir, sonra ideal haline gelir. İşbilen, kararlı, vizyon sahibi insanlar da bu hayalleri gerçekleştirir.
Sanılmasın ki biz sadece Asya ile Avrupa kıtası arasındaki en yakın uçlarını birleştiriyoruz. Asya-Avrupa arasındaki en uzak uçları da bu tünel vasıtasıyla birleştiriyoruz. Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu arasında kesintisiz yolculuk yapılacak. Pekin ile Londra arasını bağlayan bir proje oldu. Son yıllardaki istikrar ve güven ortamı büyük projeleri hayata geçirme imkanı vermiştir. Emeği geçen herkese Türk milleti adına canı gönülden teşekkür ediyorum. Çok büyük bir mühendislik projesidir. Bu projeyle hep beraber gurur duyacak, yeni projeleri hayata geçireceğiz. Tekrar hayırlı, uğurlu olsun.”

15 GÜN ÜCRETSİZ
Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte sahneye çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, katılımcılarla dua okudu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün önerisi üzerine Başbakan Erdoğan, “15 gün burayı ücretsiz yapalım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile diğer katılımcılar, trenle Avrupa Yakası'na geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler