TİB'i de sıfırladılar

Yandaş medyada yer alan haberlere göre “TİB’de yapılan incelemelerde, 2012 yılına kadar yapılan tüm dinlemelerin dijital kayıt kopyalarının alındığı ve ‘Kâğıt kopyaları var’ iddiasıyla arşivden silindi ya da çalındı. Hükümet medyasının 'bir gruba' fatura ettiği silme işleminin olası yolsuzluk soruşturmalarındaki delilleri de ortadan kaldırdığı gerçeği ise yapılan haberlerde görmezden gelindi.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 21:45
Abone Ol google-news

Türkiye gündemini belirleyen dinleme kayıtlarının odağındaki kurum olan 2007 yılında kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki tüm dinleme kayıtlarının kopyalarının alındığı, ardından “Kâğıt kopyaları var” gerekçesiyle tüm kayıtların silindiği ya da çalındığı iddia edildi. Yapılan incelemede, orijinal kayıtları kimlerin sildiğinin ise belirlenemediği öne sürüldü. Başbakan Tayyip Erdoğan, kayıtların silinmesi ile ilgili iddialara, TÜBİTAK’ın kriptolu telefonlarını ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu da dahil etti.

Star, Sabah, Takvim ve Yeni Şafak gazetelerinde yer alan haberlere göre “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda yapılan incelemelerde, 2012 yılına kadar yapılan tüm dinlemelerin dijital kayıt kopyalarının alındığı ve ‘Kâğıt kopyaları var’ iddiasıyla arşivden silindi ya da çalındı. İlk incelemelerde, “TİB personelinin yüzde 90’ının ‘homojen’ olduğu”, yani kurumun “bir grubun” hâkimiyetine girdiği tespitinin yapıldığı kaydedilen haberlerde, “TİB’de 2012 öncesine ait tüm dijital kayıtların silindiği ya da çalındığı” belirtildi. Kayıtların tamamının yok olduğunun belirlendiği incelemelerin, 17 Aralık operasyonu nedeniyle TİB Başkanı’nın ve daire başkanlarının görevden alınmasının ardından yapıldığı belirtildi. Buna göre dinleme kayıtları yani “tapeler”, kimlerin hangi mahkeme kararına, hangi suçlamalara göre dinlendiği, kimlerle, ne zaman, hangi süreyle görüştüğüne ilişkin verilerin tamamı yok oldu.

Star gazetesinde yer alan bir iddiaya göre ise 2007’de kurulan TİB’in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla çalışan Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından 2009’da denetlendiği anımsatıldı. Haberde, “Denetimde örgütlü bir karartma uygulandı ve hayati güvenlik açıkları gizlendi” denildi. Haberde “TİB’in dinleme, izleme, kayıt cihazları ile bunların yazılımlarının çoğunun da yine aynı grupla bağlantılı özel teknoloji/bilişim şirketlerinden satın alındığı tespit edildi” ifadelerine de yer verildi.

 

Faili meçhul

Haberlerde ayrıca silme işleminin kimler tarafından yapıldığının tespit edilemediği de ileri sürüldü. Çünkü iddiaya göre elektronik sistemde “kullanıcının parmak izi” olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığına, hangi bilgilere eriştiğine, hangi işlemleri yaptığına ilişkin verileri gösteren “log” kayıtlarının sistematik bir şekilde ve düzenli olarak tutulmadığı belirlendi. Haberde, “log” kayıtlarının düzenli tutulmamış olması, TİB sisteminde kimin hangi bilgilere eriştiği, hangi bilgisayardan hangi işlemleri yaptığı, kimlerin dijital kayıt arşivinden hangi kopyayı aldığı, hangi bilgiyi değiştirdiğinin veya sildiğinin görünmediği belirtildi. Haberlerde, Haramzadeler isimli Twitter hesabından paylaşılan dinleme kayıtlarına da işaret edilerek “Örneğin Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan bile dinlenmiş olsa, bu kayıtlar ancak ‘sızdığı’ zaman ortaya çıkabilecek” ifadeleri kullanıldı.

 

Erdoğan TÜBİTAK’ı ve BTK’yi de ekledi

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün yerel medya temsilcileri ile yaptığı toplantıda, TİB’deki kayıtların yok olmasına değindi. Erdoğan, kendisi ve yakın çevresi ile ilgili dinlemelere ilişkin “Bu dinlemeler, Emniyet, TİB, TÜBİTAK, yargı gibi kurumlar içinde o malum örgütün mensupları tarafından yapıldı. Düşünebiliyor musunuz, TÜBİTAK gibi kurum, merkezinde bu dinlemeleri yapıyor ve siz burası güvenli hattır diye öyle zannediyorsunuz. Halbuki güvenli hat diye bir şey söz konusu değil. Güvenli hat diye söylenen bu kriptolu telefonlar, bunu inşa eden, tesis eden, üreten, imal eden yer tarafından merkezde dinleniyor, orada depolanıyor. Ondan sonra da bu veri depolamaları, son olaylardan sonra görüyoruz ki bunlar kopyalanıp, çalınıp götürülüyor. Aynı şeyi, Bilişim İletişim Teknolojisi Başkanlığı’nda da yapıyorlar” açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler