Cizre'de bodrum katı ve çevresine operasyon: Onlarca ölü

Cudi Mahallesi’nde 23 Ocak’tan beri yardım bekleyen yaralıların sığındığı bodrum katın da aralarında bulunduğu binalara düzenlenen operasyonda çok sayıda kişi öldürüldü. HDP'li Faysal Sarıyıldız, ölenlerin yanmış halde bulunduğunu belirterek, "Bedenlerinde kurşun izi yok" dedi.

Yayınlanma: 07.02.2016 - 23:27
Abone Ol google-news

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Cudi Mahallesi’nde yaralıların bulunduğu bodrum katı ve buraya tünellerle bağlı 5 binanın bodrum katına dün akşam saatlerinde operasyon düzenlendi. Çıkan çatışmada PKK’li olduğu belirtilen 60’a yakın kişinin öldürüldüğü belirtildi. Günlerdir ambulans bekleyen yaralıların olduğu belirtilen Cizre Bostancı Sokak 23 numaraya dün akşam 17.00 - 19.00 saatleri arasında operasyon düzenlendi.

Tünellerle bağlanmış

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, asker ve polisin müşterek olarak gerçekleştirdiği operasyon daha önce kuşatma altına alınan 23 numara ve buraya tünellerle bağlı beş binanın bodrum katına yönelik olarak düzenlendi. Güvenlik güçlerinin “teslim ol” çağrılarına ateşle karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktığı ve 2 saate yakın süren çatışma sonucunda PKK ve gençlik örgütlenmesi YDG-H üyesi olduğu öne sürülen 60’a yakın kişinin öldürüldü kaydedildi. Ayrıca söz konusu bodrum katına 15 binaya daha tünel bulunduğu öğrenildi.

Patlayıcı tuzak

Çatışmalarda güvenlik güçlerinin zaiyat vermediği öğrenildi. Operasyonların akşam karanlığında yapılması nedeniyle binalarda ayrıntılı inceleme yapılmadı. Bu nedenle ölü sayısının artabileceğine dikkat çekildi. Güvenlik güçlerinin binalarda çok sayıda patlayıcı tuzak bulunması nedeniyle ayrıntılı aramayı bugün gündüz saatlerinde yapacağı kaydedildi. Güvenlik kaynakları bu operasyonla Cizre’deki operasyonların sonuçlandığını kaydetti.

Sarıyıldız'dan korkunç sözler: Bedenlerinde kurşun izi yok

Cizre'deki HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, ölümlerle ilgili olarak korkunç açıklamalarda bulundu. "Yanmış halde bulundular" diyen Sarıyıldız, cenazelerin bedenlerinde kurşun izi olmadığını söyledi.

ANF'ye konuşan Sarıyıldız şunları söyledi:

"Binaların ikincisinde çoğu yaralı 62 insan olduğu bilgisi mevcuttu bizde. Onlarcasının katledildiği kesin. Zaten daha önce 9 kişi yakılarak katledilmişti. Bir çocuk kapıda infaz edilmişti. Katledilenlerin cenazeleri de bu binada bulunuyordu. Şimdi de Petrol'ün arkasındaki evde yanmış halde cenazeler bulunduğu ve bedenlerinde kurşun izi olmadığı bilgisi bize ulaştı."

Valilik açıklaması: 10 PKK'li öldürüldü

Şırnak Valiliği'nden Cizre'de süren operasyonlara ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, 10 PKK mensubunun öldürüldüğü belirtilirken, güvenlik güçlerinin ilçedeki operasyonlarının sürdüğü ifade edildi.

Anadolu Ajansı: 18 PKK'li öldürüldü

Anadolu Ajansı, Şırnak'ın Cizre ilçesiyle ilgili haberinde Valilik açıklamasıyla birlikte yeni bir bilgiye daha yer verdi. Valilik açıklamasına göre 10 PKK'linin öldürüldüğünü duyuran ajans, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise, "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu" kapsamında 8 PKK'linin öldürüldüğünü, Cizre'deki ölü sayısının 18 olduğunu geçti.

Sağlık Bakanlığı: Yardım talebi yok

Sağlık Bakanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesiyle ile ilgili olarak, "Cizre konusunda 112 çağrı merkezimize ulaşan herhangi bir yardım talebi veya ihbar olmamıştır" açıklamasında bulundu.

‘İnsanlık seyirci kaldı’

Bu arada operasyon konusunda bilgileri olmadığını belirten HDP’ye yakın kaynaklar, “Sağlıklı bilgi alamıyoruz. Bölge günlerdir abluka altında. Uzun süredir yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak devlet buna izin vermiyordu. Operasyon yönündeki bilgiler doğru ise devlet orda bir katliam yaptı. Bütün insanlık da buna seyirci kaldı” ifadeleriyle operasyona tepki gösterdi.

Vekiller durduruldu

Dün sabah da yaralıların hastaneye kaldırılması için DBP Eş- Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Grup başkanvekili İdris Baluken, HDP milletvekilleri Celal Doğan, Dengir Mir Mehmet Fırat, İdris Dirayet, Dilan Taşdemir ve Mithat Sancar ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ten oluşan heyet Cizre’ye 40 kilometre kala durdurulunca Mardin’e dönmek zorunda kaldı.

Ambulans polemiği

Bodrumda ambulans bekleyen yaralılar olduğu HDP’li Faysal Sarıyıldız tarafından 23 Ocak’ta kamuoyuna duyrulmuştu. Bazı yaralıların isimlerini de açıklayan Sarıyıldız, güvenlik güçlerinin bölgeye giden sağlık ekiplerine izin vermediğini belirtmişti. HDP milletvekilleri, sonuç alamayınca dönüşümlü açlık grevine başlamışlardı. Hükümet ise “Ambulans gönderdik gelen yaralı olmadı. Muhtemelen yaralı yok” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler