Her Yer Cumhuriyet Her Yer Direniş

Halk Cumhuriyetine sahip çıktı

Yayınlanma: 29.10.2013 - 19:18
Abone Ol google-news

Cumhuriyetin ilan edilişinin 90. yılında Ankara, başta CHP olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Tandoğan Meydanı’nda toplandı. Meydanı dolduran yaklaşık 200 bin kişi hep bir ağızdan öğrenci andını okudu. 2 9 E k i m C u m h u r i y e t Bayramı’nda binlerce kişi Ankara’da “Cumhuriyet İçin Ankara Buluşması” mitingi için Tandoğan Meydanı’nda toplandı. Buradaki kutlamadan sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret için Anıtkabir’e aktı. TOMA’sız olmaz: Ankaralılar sabahın erken saatlerinde Tandoğan Meydanı’na yürümeye başladı. Meydana açılan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı trafiğe kapandı. Kızılay Meydanı’nda ise iki TOMA ve iki Akrep hazır bekletildi. Tandoğan Metro durağı kapatıldı. Miting boyunca bir emniyet helikopteri alanı gözledi. Ana slogan Gezi ve ODTÜ:
Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, alandaki binlerce yurttaşı kürsüden yönlendirdi. Cengiz, yurttaşlara sık sık Gezi Parkı sloganları söyletti. “Her yer Taksim her yer direniş”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü” sloganlarına “ODTÜ’ye uzanan eller kırılsın”, “Gökçek elini ODTÜ’den çek” sloganları karıştı. Andımız unutulmadı: Mitingde, öğrenci andının okunması zorunluluğunun kaldırılması da unutulmadı. Andımız, hep bir ağızdan sol yumruklar kaldırılarak okundu. CHP havası egemen oldu: Yaklaşık 2 saat TGB’nin yönlendirmesi ile marşlar ve sloganlarla geçirilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Başbakan Kemal”, “CHP Gençliği görev başında” sloganları atıldı. Devrimin başlangıcı Haziran 2013: Ankaralılara seslenen İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey “Atatürk devrimciliği Silivri’ye atıldı. Haziran 2013 Türk devriminin başlangıcıdır. Haziran ayaklanması devam ediyor. Yeniden alanlardayız” dedi.

Cumhuriyetin 90. yılı yurt genelinde coşkuyla kutlandı. Bursa’da gerilim yaşanırken, Kahramanmaraş’ta polis dernek ve STK’lerin toplu olarak değil tek tek yürümesini istedi. Trabzon’da bir kolejin öğrencileri, resmi geçite türbanlarıyla katılırken, Hatay’da resmi geçit sırasında 6 kadın yanma tehlikesi geçirdi. Eskişehir’deki yürüyüşe 60 bin kişi katıldı.

BURSA: Andımız’ın yazılı olduğu dev pankartla Atatürk Caddesi’nde toplanan TGB üyelerinin resmi geçit alanına girişinde polis önlerini kesti. ve kalabalığı dağıtmak istedi. Polis, yürüyüş yapan göstericilerin önünü kesip kalabalığı dağıtmak isterken zaman zaman gerginlik ve kısa süreli müdahale yaşandı. 7 yıl önce Hakkâri’de şehit düşen Asteğmen Burak Okay’ın babası Sezai Okay, “Ben şehit babasıyım. Bana terörist diyemezsiniz” polise tepki gösterdi. Eylemciler, protokol aracının geçişi sırasında, yuh çekti ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı.


KAHRAMANMARAŞ: CHP, ADD, Cumhuriyet Kadınları Derneği, TGB ve İP üyeleri, Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle Trabzon
Caddesi’nde toplanarak Atatürk Anıtı’na yürümek istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Polisin, “Toplu halde yürümeyin tek tek yürüyün” demesi üzerine katılımcılar tek tek giderek Atatürk anıtına karanfil bıraktı.


İSKENDERUN: İskenderun’da polis, verilen talimat üzerine Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmaması için anıt önünde adeta etten duvar ördü. CHP, dilekçeyle yaptığı başvuru üzerine Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, açıklamayı ise
polis barikatının önünde yapabildi.


ANTAKYA: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait arkası branda ile kapalı olan kamyonet resmi geçitte tam protokolün önünde geçtiği sırada
kasadaki helyum gazı dolu balonlar patladı, ardından da gazeteler alev aldı. Kamyonetin kasasında bulunan ve törene
katılanlara çiçek atan Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevli 6 kadın
yaralandı.

ESKİŞEHİR: Atatürk Bulvarı’ndaki törenlerde bu yıl geçen yıllara göre rekor bir katılım yaşandı. ADD öncüğünde sivil toplum kuruluşların düzenlediği geleneksel Cumhuriyet yürüyüşüne de 60 bin kişi katıldı.


DİYARBAKIR: Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törenlerde bu yıl F -16 uçakları ile helikopterler geçiş yapılmazken, vatandaşların alana geçişini engelleyen demir bariyerler de kaldırıldı. Törenin ardından davul zurna eşliğinde halay çekildi.


ADANA:
Türk Bayraklı rozet nedeniyle tartışan Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, törenler nedeniyle yine yan yana geldi. İkili birbiriyle hiç konuşmadı. Törenlerde, çöp kamyonu, vidanjör, golf araçları ve sokak temizlik araçları katıldı.

ANTALYA: Binlerce Antalyalı, Cumhuriyetin 90. yılını kutlamak için alanlara akın etti. Resmi geçitte öğrencilerin taşıdığı Türk bayraklarının geçişi ayakta alkışlandı.

MERSİN: Binlerce kişi, alanlara akın ederken  “Her yer Taksim her yer direniş” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atıldı, hep bir ağızdan Andımız okundu. Bazı yurttaşlar Gezi eylemlerinde öldürülen yurttaşların isimlerinin
yazılı olduğu dövizler taşıdı.

SAMSUN: CHP Samsun il örgütü, Atatürk Anıtı’nda alternatif tören düzenledi. ADD Samsun Şubesi tarafından da Cumhuriyet Yürüyüşü gerçekleştirildi. Atakum Belediyesi ilçede Cumhuriyet Yürüyüşü düzenlendi.

KIRKLARELİ: Nutuk, Babaeski ilçesinde kesintisiz olarak 30 saat okundu. ADD Babaeski Şubesi etkinlik düzenledi.


KÜTAHYA: Türkiye Cumhuriyetnin 90. yıldönümü etkinleri kapsamında, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, 90 bin fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Zafer Meydanı’nda yapılan dağıtımda yurttaşlar, ceviz ve çam fidanlarını alabilmek için izdiham oluşturdu.

ZONGULDAK: Gazipaşa Caddesi’nde düzenlenen törene halk, geçen yıllara oranla daha büyük ilgi gösterdi.

ANITKABİR’DE DURAN KADIN

Konuşmaların ardından, meydandaki Nbinlerce kişi Anıtkabir’e aktı. Anıtkabir’in avlusu, bayramların kutlanmasına ilişkin yönetmeliğin değişitirilmesinden bu yana olduğu gibi, binlerce yurttaşla doldu, bayraklarla donatıldı. Bir kadın yurttaşın Gezi Parkı protestolarının simgelerinden biri olan duran insan eylemini gerçekleştirdiği görüldü. Kadın yurttaş, kırmızı beyaz kıyafeti ve elinde Türk bayrağı ile Anıtkabir’in merdivenlerinde dakikalarca hareketsiz durdu.

Balıkesir’de ‘türbanlı’ geçit

Balıkesir’de geçit töreninde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin türbanlı kız öğrencileri Atatürk’ün bir resminin ve “Gençler cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz” sözlerinin yer aldığı pankartla yürüdü. Bir süre önce etek krizi ile gündeme gelen Gülser-Mehmet Bolluk  Anadolu Lisesi öğrencileri ise gömlek-pantolonla geçit törenine katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler