CHP'de türban alarmı

Kemal Kılıçdaroğlu, kadın milletvekillerini topladı, grup ‘türban’ için toplanıyor.

Yayınlanma: 29.10.2013 - 19:37
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Cumhuriyet’in 90. yılında ilk mesaisine “türbanlı milletvekili” gerilimi ile başlıyor. AKP’li bazı kadın milletvekillerinin Genel Kurul’a “türbanla” girme kararının ardından alarma geçen CHP'de, partisinin kadın milletvekillerini toplayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınılmasını isteyerek, “Seçimler öncesinde gündeme getirilen türbanlı milletvekili olayı bir tuzak, biz bu oyuna gelmeyelim. Ancak AKP'nin ikiyüzlülüğünü sergileyelim” mesajı verdi. Çankaya Köşk'ünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiği resepsiyonda ise Kılıçdaroğlu, “Biz kimsenin kılığıyla kıyafetiyle ilgili değiliz” açıklaması yaptı.

AKP’li Gülay Samancı, Sevde Beyazıt Kaçar ve Sevde Beyazıt Kaçar’ın Meclis Genel Kurulu’na “türbanla” geleceklerini açıklamalarının ardından, gözler Cumhuriyet Bayramı’nın ardından mesaisine bugün başlayacak TBMM Genel Kurulu’na çevrildi. AKP’li kadın milletvekilleri, Genel Kurul’a türbanla girme kararlarına ilişkin de AKP grup yönetimine bilgi verdiler. AKP yönetimi de, içtüzükte Genel Kurul’a türbanla girmeye engel bir durum olmadığını belirterek, milletvekillerine destek verdi. Muhalefet partileri MHP ve BDP de “türbanlı milletvekili”ne karşı olmadıklarını belirterek türbana yeşil ışık yakarken, CHP, Anayasa’nın “laiklik” ilkesine ve “içtüzük ihlali” olduğu gerekçesiyle Genel Kurul’da “usul tartışması” açacak.

Kılıçdaroğlu, dün sürpriz bir adım daha atarak, partili kadın milletvekilleri ile Genel Merkez’de toplantı yaptı. Toplantı son anda belirlendiği için toplantıya katılım az oldu. Emine Ülker Tarhan, Binnaz Toprak, Candan Yüceer, Gülsün Bilgehan, Birgül Ayman Güler, Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile Genel Başkan Yardımcıları Perihan Sarı ve Erdoğan Toprak’ın katıldığı toplantıda, Kılıçdaroğlu, AKP’lilerin türbanla Meclis’e gelmeleri konusunda milletvekillerinin görüşlerini aldı. Yaklaşık 2 saat süren basına kapalı toplantıda CHP Lideri’nin, AKP’lilerin türban kararını yerel seçimler öncesinde kullanmak üzere planladığı bir “tuzak” olarak nitelendirdi. AKP’nin bu oyununa gelinmemesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu’nun, milletvekillerinden, Genel Kurul’da “gerilimi” tırmandıracak kürsü işgali gibi eylemlerden kaçınılması gerektiğine işaret ettiği belirtildi. Türbanla Genel Kurul’a gelecek olan bazı millevtekillerinin geçen yıl da hacca gittiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu’nun, “Bu bir tuzak, bir oyun. AKP bizim sert tepki göstererek, gerilimi tırmandırmamızı bekliyor. Çünkü meydanlarda bunu kullanmak istiyor. AKP’nin eline bu kozu vermemeliyiz. Daha önce hacca giden milletvekilleri 2 yıldır türban takmıyorlar, şimdi böyle bir tavır sergiliyorlar. Biz bu ikiyüzlülüğü sergilemeliyiz” mesajı verdiği öğrenildi. CHP Lideri’nin, MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in de hacca gittiğini, ancak “Meclis'i daha önce nasıl yönetiyorsam, yine öyle yapacağım” dediğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu’nun, “Hacca giden ancak başını örtmeyen kadınlar dinden mi çıkmış oluyor?” değerlendirmesi yaptığı belirtildi. Milletvekillerinden “Biz Genel Kurul’da itirazımızı dile getirmeliyiz, ancak eylemsel bir tavır içine girerek, AKP'nin eline beklediği bu kozu vermemeliyiz” dediği belirildi. Toplantıda, bazı milletvekilleri ise türbanla genel kurula girilmesinin “cumhuriyet kazanımlarına bir darbe” olduğunu ve Anayasa'ya aykırılık oluşturduğunu, Meclis’te türbanlı milletvekili olayının, “kamudaki türban serbestisinin meşrulaştırılması” için kullanıldığına işaret ederek, parti olarak buna izin verilmemesi gerektiğini dile getirdiler.

CHP’nin, türbanlı milletvekillerine eylemsel bir tepki gösterilmesi durumunda yerel seçimlerde özellikle Anadolu’da bunu halka anlatmakta güçlük çekme endişesi yaşadığı kaydedildi. CHP’li bazı belediye başkanlarının parti yönetimini arayarak “CHP olarak buna sert tepki gösterirsek, seçimlerde çok sıkıntıya gireriz, bu çok aleyhimize olur” mesajını ilettiği belirtildi. Görüşmeden başka bir programa katılımı nedeniyle erken ayrılan Perihan Sarı, Kılıçdaroğlu ile “Cumhuriyetin kazanımları konusunda keyifli bir sohbet” yaptıklarını söyledi. Binnaz Toprak ise görüşmenin, “Partimin bu konuda daha özgürlükçü tir tavır takınacağını umuyorum” demekle yetindi.

 

Pavey konuşabilir

CHP, TBMM Genel Kurul’na AKP’li kadınların türbanla gelmesi durumunda, “içtüzük ihlali” olduğu gerekçesiyle usul tartışması açılmasını isteyecek. Kılıçdaroğlu'nun da uyarısı doğrultusunda, “kürsü işgali” gibi bir yöntem izlenmeyeceği belirtilirken, bir kadın milletvekiline söz verilmesi planlanıyor. CHP’de bu konuda genel eğilim ise Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey’e söz verilmesi yönünde. Ancak Genel Kurul nöbetçisi olan Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin de sert bir konuşma yapması bekleniyor.

 

‘Kot-tişört olmaz’

CHP yönetiminin, partili bazı milletvekillerinin türbanlı milletvekillerini, “kot pantolon-tişört” giyerek protesto edeceği yönündeki haberler parti yönetiminde rahatsızlık yarattı. Kılıçdaroğlu’nun da dünkü toplantıda, bu tür eylemsel tavırlardan kaçınılması mesajı vererek, daha “sağduyulu” olunmasını istediği belirtiliyor. CHP Grubu bugün da bugün saat 11.00’de basına kapalı toplanacak. Toplantıda, özellikle ulusalcı milletvekillerinin daha sert tavır koyulmasını isteyeceği belirtiliyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasından hüküm giyen teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin Hasdal Cezaevi’nde kıyılacak nikahında tanık olacağı için toplantıya katılamayacak. Ancak Kılıçdaroğlu’nun öğleden sonra Ankara’ya dönerek, milletvekilleri ile gruplar halinde görüşeceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler