'150 bin askerle Suriye'ye gireceğiz' diyen Suudi Arabistan ile ortak karar

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yürütülen temaslar sonucu, 'ortak starateji işbirliği' kararı alındı. Alınan karar çerçevesinde, 2 ülke arasında ortak askeri tatbikat yapılacak.

Yayınlanma: 10.02.2016 - 10:41
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, Başbakan Davutoğlu’nun ziyaretiyle de aynı zamanda gerçekleştirdiği Suudi Arabistan temaslarından ortak tatbikat kararı çıktı. Orgeneral Akar’ın ziyaretinin ‘İslam ordusu’ ve terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde yapılmadığını belirten askeri kaynaklar, ikili ilişkiler kapsamında olduğunu kaydetti.

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye'nin ocak ayının sonunda müdahil olduğu diplomatik gelişmeler had safhadayken en çok dikkati Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Suudi Arabistan’ı ziyareti çekti. Akar’ın ziyaretinde, “Ortak tehditlere karşı ortak stratejik işbirliği” kararı alındı.

Kara operasyonu açıklamasına ilk tepki: Tabutlarla ülkelerine dönecekler

İki ülke silahlı kuvvetleri ortak tatbikatlar da yapacak. Orgeneral Akar’ın Suudi Arabistan ziyaretinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu ülkeye gidişiyle çakışması ve Akar’ın Kral Abdulaziz’in yemeğinde çekilen fotoğraflarının basına yansıması, görüşmeleri ön plana çıkarmıştı.

Genelkurmay, resmi açıklamasında Orgeneral Akar’ın 30 Ocak 2016 tarihinde saat 19.30’da akşam yemeğinde Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdul Rahman bin Saleh AL-Bunyan ile bir araya geldiğini, 31 Ocak 2016 tarihinde, Orgeneral Saleh AL-Bunyan eşliğinde Riyad’da bulunan Hava Kuvvetleri Hava Harekât Merkezi’ni ziyaret ettiğini ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in verdiği yemek davetine katıldığını duyurdu.

Genelkurmay açıklamasına göre Orgeneral Akar, 1 Şubat günü ise Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nı, Kral Abdülaziz Kara Harp Okulu’nu, Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği’ni ve Riyad Askeri Ataşeliği’ni ziyaret etti, ardından Türkiye’ye döndü.

'SUUDİLER SURİYE'YE 150 BİN ASKER GÖNDERECEK'

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'ın IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye'ye 150 bin askerlik ordu gönderme programı yürütüğünü duyurdu. Suudi ordusunun, Suriye'ye Türkiye üzerinden girmesi planlanıyor.

Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak komuta merkezi oluşturulacağı da belirtildi.

Suriye'de rejim güçleri stratejik bölgelerde Rus hava desteğiyle ilerlerken Suudi Arabistan'ın IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye'ye 150 bin askerlik ordu gönderme programı yürüttüğü iddia edildi.

FT: TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN MÜDAHALEYİ TARTIŞIYOR

İngiliz Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, Suriye'de bir askeri müdahale gerçekleştirmeyi değerlendirdiğini öne sürdü.

BBC Türkçe servisinin aktardığı haberde, Suudi Arabistan'ın, Suriye'de muhaliflere destek için, ülkenin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma hedefiyle, Türkiye'nin de içinde yer aldığı ülkelerle, bu alana kara gücü göndermeyi tartıştığı belirtiliyor.

FT'nin bugün yayımlanan haberi, dört ayrı muhabir ismi ve İstanbul, Beyrut, Dubai ile Washington mahreçleriyle yazılmış.

FT'nin haberinde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Suudi Arabistan, Suriye'de, çöküş riskindeki isyanı hayatta tutmaya çalışmak amacıyla, bir güvenli bölge için, Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölgesel müttefikleriyle, bu ülkeye kara birlikleri gönderme planlarını tartışıyor.

Suudilerin planlarını bilen iki kişi Financial Times'a, üst düzey Körfez ülkeleri yetkililerinin, Suriye içindeki savaşçılar koalisyonunun başına geçmek için bu ülkeye kara birlikleri gönderilmesi seçeneklerini tartışmak amacıyla, Riyad'daki toplantıda Türk yetkililerle bir araya geldiğini söyledi.
Suudi yetkililer önümüzdeki birkaç hafta içinde yeni bir plan oluşturmayı hedefliyor. Yemen'deki Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Pazartesi günü, Suudi Arabistan'ın Suriye'de geniş bir uluslararası kara gücüne katılmak istediğini söyledi.

Planlar hakkında bilgisi olan kişilerden biri Financial Times'a, 'Henüz orada değiliz ama çok yakınız' dedi. Bu kişi isminin gizli tutulmasını istedi.

Planlara, Riyad Savunma Bakanı ve Veliaht Prensi Muhammed Bin Selam öncülük ediyor gibi görünüyor.

Bir Suudi yetkili, '(askeri müdahaleyle ilgili) henüz tek bir plan yok, koalisyon henüz karar vermedi' dedi."

TÜRK YETKİLİ: İDDİALAR TEMELSİZ

Gazeteye konuşan ve ismi açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkilisiyle Türkiye'nin kara operasyonu için hazırlandığı iddialarını reddetti.

FT, Başbakanlık yetkilisinin gazeteye şu açıklamayı yaptığını aktarıyor:

"Çok büyük sayıdaki askeri birliklerle ilgili bütün bu haberler temelsizdir. Evet, Suudilerle ve tüm ortaklarımızla ılımlı muhalefeti nasıl destekleyeceğimiz üzerine konuşuyoruz. IŞİD'le savaşan koalisyonun ortağı olan Türkiye'nin çok sayıda ülkeyle diyalog ve işbirliği vardır."
gazete.

FT'ye göre en muhtemel seçenek ise bu ülkelerin, hâlihazırda IŞİD'in elinde bulunan, Suriye'nin doğusunda muhalifler için bir üs kurmaya çalışması.

Haberin sonunda Türkiye'nin, sınırına yığılan Suriyeli mültecileri işaret ederek, Batı ülkelerinden Suriye'nin içinde bir güvenli bölge kurulmasını isteyebileceği, bu olmazsa Batı'yı, bu mültecilerin akın akın Avrupa'ya gitmelerine izin vermekle tehdit edebileceği yazıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler