Saray darbesi AİHM’e taşındı

‘Taraflı Cumhurbaşkanı’na karşı AİHM’de dava

Yayınlanma: 10.02.2016 - 14:57
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eski CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, 7 Haziran sürecinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tarafsızlığına aykırı davranarak AKP lehinde oy istemiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

CHP’li Oyan, 7 Haziran seçim sürecinde halkla buluşma adı altında meydanlara inen, muhalefeti eleştiren, AKP lehine oy isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlığına aykırı davrandığı ve bu konuşmaların televizyonlarda yayımlanmasının engellenmesini istemişti. YSK, Cumhurbaşkanı’nın faaliyetlerini denetleme görevinin olmadığı gerekçesiyle talebi reddetmişti. Oyan’ın ikinci başvurduğu kurum olan Anayasa Mahkemesi ise YSK’nin kararlarına karşı bireysel başvuruda bulunulamayacağını belirterek olumsuz yanıt vermişti.

Son durak AİHM

Oğuz Oyan, dün Sol Haber’de yayımlanan yazısında konuyla ilgili iç hukuk yollarını tüketildiği için AİHM’e başvurduğunu açıkladı. AYM ve YSK kararları ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirten Oyan, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı, Anayasa gereği ‘siyasi partilerle ilişiği kesilen’ ‘Devletin başı’ olarak, seçim öncesinde bir siyasi parti lehine taraflı davranmış ve halkın seçimdeki kanaatini, özgür ve adil seçimi, ‘devletin başı’ gücünü kullanarak birçok kez ihlal etmiştir. İhlaller AGİT’in 7.6.2015 tarihli seçimlerle ilgili Gözlem Heyeti Sonuç Raporunda da ifade edilmiştir. Raporda, Cumhurbaşkanının ‘partili olmama ve görevini tarafsız şekilde icra etme yükümlülüğü’ olmasına rağmen buna uyulmadığı, ‘devlet kaynaklarının kampanya amaçlı olarak kullanılamayacağı kuralı’na aykırı davranıldığı, YSK’nın denetim görevini yapmadığı belirtilmiştir. YSK’nın bu denetimden kaçması, kamu gücü tarafından da hak ihlali niteliğinde olup, AYM tarafından bu hususun esastan da incelenememesi sonucunda AİHM Ek (1) Sayılı Protokolünün 3. maddesi de açıkça ihlal edilmiştir.”

Oyan, başvurusunu “AİHM sürecine başvurumuz, bir diktatörlüğün oluşum sürecine karşı hukuk yolunun bir mücadele aracı olarak kullanılmasının örneklerinden biri olarak değer taşımaktadır” ifadesiyle yorumladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler