'Yeni ehliyet'te karmaşa sürüyor... 'Alo 184'e ihbar edin'

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse, sürücü belgesinde şart koşulan sağlık raporu konusunda aile hekimlerinin farklı uygulamalara gittiğini söyledi. Köse, yönetmeliğe aykırı uygulamaların 'Alo 184' hattına bildirilmesini istedi.

Yayınlanma: 11.02.2016 - 12:41
Abone Ol google-news

Ocak itibariyle yürürlüğe giren ‘sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’ ile birlikte Sağlık Bakanlığı, 8 Ocak’ta bunun uygulama aşamalarını, beyan formlarını yayınlamıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın sürücü belgesi değişimine ilişkin açıklamasını değerlendiren Murat Köse, “Yönetmeliğin uygulamasının sağlıklı biçimde yürütülmesi için 81 il valiliği bünyesindeki sağlık kurumlarına gönderilen yazıda, sürücü ya da sürücü adayları aile hekimine başvuruda bulunacak ve sağlık durumu beyan formu (Ek-3) doldurulacaktır. Aile hekimi tarafından beyan formu incelenerek beyan formunda belirtilen durumlara sahip olmayan sürücü ve sürücü adayının fiziki muayenesini yapacak. Sürücü ya da aday sağlıklı ise hiçbir ücret ödemeden sağlık raporunu alması gerekir. Ancak kişinin fiziki görünümünden bir rahatsızlık olduğu kuşkusu oluşursa, aile hekimi kişiyi ilgili uzmanlık branşına sahip sağlık kuruluşuna yönlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Konuyla ilgili Tüketici Güvenliği Derneği’ne ulaşan çok sayıda başvurunun olduğunu söyleyen Köse, şöyle devam etti:

“Sürücü belgesi değiştirmek için gerekli sağlık raporu almak isteyenlerin, aile hekimleri tarafından hiçbir işlem yapılmaksızın hastanelere ve polikliniklere yönlendirdikleri anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili yönetmenliğin getirdiği düzenleme bu şekilde olmasına rağmen çok sayıda aile hekiminin yurttaşı mağdur eden uygulamalarının yaygınlaşması, aynı ilçe sınırları içinde bazı aile hekimlerinin sağlık raporu verdiği bazılarının ise ‘bu bizim işimiz değil’ diyerek vatandaşı başka kurumlara göndermesi sağlık hizmetinde ücret adaletsizliğine sebep olmaktadır.”

Sürücü belgesi değiştirmek isteyen vatandaşların yönetmeliğe aykırı uygulamalar ile karşılaşmaları halinde 184 hattını aramalarını ve [email protected] mail adresine yazmalarını isteyen Köse, Sağlık Bakanlığı’nın da konuyla ilgili personelini takip etmesi gerektiğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler