Operasyon da bitti, Cizre de... Can kaybı sayısı hâlâ meçhul

Üç binada en az 75 kişinin öldüğü iddia edilen Cizre’de yaşananlar hâlâ netleşmedi. İlçede operasyonların bittiği açıklandı ancak sokağa çıkma yasağı devam ediyor

Yayınlanma: 11.02.2016 - 16:56
Abone Ol google-news

<video:479488>

Türkiye ve dünya kamuoyu günlerdir Şırnak’ın Cizre ilçesindeki üç binayı ve o binaların içindeki cesetler, yaralılar ve sağ kalan insanları konuşuyor. Bu binalara defalarca ambulans gönderdiğini öne süren hükümet, oralarda yaralıların olmadığından söz ediyor. HDP’liler ise yaralıları almaya gönderilen ambulansların, çatışma mizanseni yaratılarak, gönderilmiş gibi yapılıp, geri çağrıldığını söylüyor.

Cizre’de 31 cenaze daha hastaneye götürüldü

İlk bina 23 Ocak günü gündeme oturdu. O gün binaya atılan tank ve top atışlarında yaralananlar oldu. Binadaki 31 kişi, bodrum katına sığındı. Devam eden top atışları yüzünden binanın katları da birer birer çöktü ve artık enkazın altında kalanlar, dışarı çıkamaz oldu. Geçen süre içinde bina ile kurulan iletişimde, o binada bulunanlardan en az 7 kişi, hastaneye ulaşamadıklarından, kan kaybından ya da kangren olarak yaşamını yitirdi. Geri kalanlardan 15’inin de yaralı olduğu biliniyordu. Sadece 7 kişinin sağlıklı olduğuna dair bilgiler vardı. Bina ile en son iletişim, 31 Ocak günü sağlanmıştı.

Cizre’de konuşulan ikinci bina ise 4 Şubat Günü, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un bazı televizyon kanallarına telefonla yayına bağlanıp, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ile de temas kurmasıyla ortaya çıktı. Tunç, Bottancı sokağının yakınındaki Narin sokakta olan söz konusu bu binada, 62 kişinin bulunduğunu belirtiyordu. Tunç’un aktardığına göre bu binadaki 62 kişiden 9’u, yapılan tank ve top atışları nedeniyle binada çıkan yangının, sığındıkları bodrum katına sıçraması nedeniyle yanarak yaşamını yitirdi. TRT bu bina ile ilgili olarak 7 Şubat gecesi, saat 23:00 sıralarında flaş bir haber vererek “60 terörist öldürüldü” dedi. Ancak erkesi gün bu sayı, çok tartışıldı. Yandaş medya, 30, Şırnak Valiliği ise 10 kişinin öldüğünü belirtti. Başbakan Davutoğlu ise Şırnak Valiliği’nin açıklamasının esas alınmasını istedi. Önceki gün ve dün bu bina ile birinci binanın bulunduğu alandan, en az 39 kişiye ait, çoğunluğu yanmış ve vücut bütünlüğü bozulmuş ceset alındı.


Cizre’deki üçüncü bodrum ise önceki gün ortaya çıktı. Yeni bodrum, HDP Milas eski İlçe Eşbaşkanı Derya Koç’un, Nusaybin’de, kendisinden haber almak için başlatılan nöbet eyleminde bekleyen babası Kemal Koç’u aramasıyla ortaya çıktı. Baba Koç, kızı Derya’nın kendisine Sur Mahallesi Kerem Otel’in yakınlarındaki bir binanın bodrumunda bulunduklarını söyledi. Üçüncü eve dün öğleden sonra cenaze nakil araçları istendi. Bir süre sonra araçlar 31 kişinin cenazesini devlet hastanesine götürdü.

İçişleri Bakanı Efkan Ala operasyonların sona erdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Cizre’de operasyonlar sona erdi çok başarılı bir biçimde. Sokağa çıkma yasakları bir müddet daha Silopi’de olduğu gibi devam ettirilecek” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler