Kadınız isyandayız

2013 yılında öldürülen 237 kadın içinde, başvurduğu halde koruma verilmeyen ve çocuk yaşta evlendirilen kadınların sayısı arttı.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 00:02
Abone Ol google-news

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin gündeminde yine kadınlara yönelik cinayetler var. 2013 yılında 237 kadın, 2014’ün ilk ayında 27 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav, 2013 yılında 2012’ye göre daha fazla kadının erkek şiddeti ile hayatını kaybettiğine dikkat çekerek öldürülen kadınlar içinde, başvurduğu halde koruma verilmeyen ve çocuk denecek yaşta olanların ön plana çıktığını belirtti. Kav, “Türkiye’de kadının varlığına ve haklarına hiçbir dönemde görülmemiş bir saldırı var. Erken yaşta evlilikler, kadınların yaşadığı eşitsizliğin bir parçası. AKP kadınlardan sadece oy ve çocuk istiyor ama kendisi hiçbir şey vermiyor. Hatta can verirlerken sessiz kalıyor” diye konuştu.

Münevver Karabulut cinayetinden sonra bir araya gelen kadınlar tarafından 2010 yılında kurulan platformun Türkiye temsilcisi Gülsüm Kav, bu yıl tarihsel bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaşanacağını vurguladı.

Kav “9 Mart Pazar günü gerçekleştireceğimiz mitingde, siyasi partilerden, demokratik kitle örgütlerinden ve kadın kurumlarından tüm kadınlar birleşik bir kuvvet ile ‘Kadınız, isyandayız’ ortak temasını kullanacaklar. Kadınlar en üst ifadesini Gezi Direnişi’nde bulan yeni bir sese ve militanlığa kavuştular. Hükümetin kadın düşmanı politikalarına karşı biriken itiraz ve öfkeleriyle Gezi Direnişi’nde yer alan kadınlar, yıl boyunca AKP’nin her saldırısına mücadele ile yanıt verdi” dedi.

Kadınların eşit haklara kavuşmasının ortak ve genel bir hedef olduğunu dile getiren Kav, bugün kadınların modern haklarına kavuşmak için can verdiğini, ocak ayı itibarıyla her 40 saatte bir kadın öldürülürken acil taleplerinin yaşam hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi olduğunu söyledi.

Hayatlarının baharında öldürülüyorlar

Kav, özellikle ocak ayında kadın cinayetlerinin yaş aralığının giderek gençleştiğine tanık olduklarını belirterek “Cinayet ile hayatını kaybeden kadınların dörtte biri 20 yaşın altındaydı. Özellikle ocak ayında 12 yaşında evlendirilip, 14’ünde öldürülen Kader Erten bu soruna tüm toplumun dikkatini çekti” dedi.

Kav, ocak ayında öldürülen 27 kadının 7’sinin 20 yaşın altında olduğunu belirtti. Bu bakış açısının şiddetin giderek daha genç kuşaklara yönelmesine neden olduğunu söyleyen Kav, bunda 4+4+4 eğitim sisteminin de payı olduğunu ifade etti.

Yaşam hakkından kolaylıkla mahrum bırakılan kadının, eğitim hakkının da rahatlıkla gasp edilebildiğini anlatan Kav, eğitimden mahrum bırakılan kız çocuğunun da kolaylıkla öldürülebildiğine dikkat çekti. Kav kadınların ortak taleplerini şöyle sıraladı:

“Kadın kardeşlerimizin erkek şiddetiyle öldürülmeleri önlenebilir. Devlet kadınları korumak için seferber olmalı, alarma geçmelidir. Kadın kardeşlerimizin korunmasını hedefleyen 6284 sayılı kanun uygulanmalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine sadece kadınlar için çalışacak ‘Kadın Bakanlığı’ kurulmalı. Şiddeti önleme merkezleri yeterli hale getirilmeli. Kadınların öldürülmesinde ihmalleri bulunan idari görevliler yargı önünde hesap vermeli. Kadın cinayetlerinde cezai indirim almalarının önüne geçecek, platformun Ceza Kanunu’na ek madde önerisi Meclis’ten geçmeli. Kadına yönelik şiddet fiillerinin kesilmesi için yaralama, tehdit gibi suçlarda da ‘önleyici etkin ceza’ uygulanmalı.”

Gece yürüyüşü ve miting

Feministler, bütün kadınlar ve translar 8 Mart Cumartesi günü 12. Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirecek. Saat 19.00’da başlayacak yürüyüş için İstanbul Feminist Kolektif tarafından yapılan çağrıda “Hayatımızın bütün alanlarına saldıran AKP hükümeti, yürüdüğümüz yolu da bizden almaya çalışıyor. Bizler ise tüm yasaklara rağmen yine Taksim’de buluşacağız ve sesimizi yükselteceğiz” denildi.

9 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek miting için saat 12.00’de Kadıköy Numune Hastanesi önünde toplanacak olan kadınlar “AKP’yi susturacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” sloganı ile İskele Meydanı’na yürüyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler