Polonya ve Türkiye Cumhurbaşkanları sergi açtı

Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600 Yılı dolayısıyla iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının himayesinde, Abdullah Gül ile Bronislaw Komorowski’nin katılımıyla SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen “Uzak Komşu Yakın Anılar” sergisinin açılışına Polonya Kültür Bakanı, Müze Müdürleri katılırken gözler Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’i aradı.

Yayınlanma: 07.03.2014 - 00:10
Abone Ol google-news
 
Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600 Yılı dolayısıyla iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının himayesinde, Abdullah Gül ile Bronislaw Komorowski’nin katılımıyla SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen “Uzak Komşu Yakın Anılar” sergisinin dünkü açılışına Polonya Kültür Bakanı, Müze Müdürleri katılırken gözler Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’i aradı.
 
Geçirdiği kaza nedeniyle ayağından rahatsız olan ancak serginin ikinci katını ziyaret edebilen Komorowski, bu tür ilişkilerin devamını dileyerek 700.yıl sinyalini verdi. Müzenin Şark ve Avrupa’yı birleştiren müstesna konumuna da işaret etti. Gül ise, 600 yıllık güçlü dostluğu, ortak tarihin değerli sanatçı ve devlet adamlarını hatırlattı.
 
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Vaktiyle Osmanlı Devleti ve Leh Krallığı arasındaki dostluk, bugün Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Devleti arasında da güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'nın ziyareti ilişkilerimize ayrı bir ivme, ayrı bir güç katmıştır." diyerek bu güçlü dostluğun yeni nesillere taşınabilmesini diledi. Gül, sergide 600 yıl boyunca Osmanlı Sarayı'nda Müslüman Türk ismi taşıyan Polonya asıllı paşalar, ressamlar ve müzisyenleri yakından tanıma fırsatı bulunacağını da ekledi.
 
Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski elindeki bastonu kastederek; "Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümünün kutlandığıtören, gerçekten tek ayağın üzerinde durmaya değer" şeklinde espri yaparak konuşmasına başladı. Komorowski, "600 yıllık tarihi boyunca, ülkelerimizin iki komşu ülke olduğunu unutmamak gerekir. Kırım civarında iki ülkenin sınırları birleşiyordu. Bu 600 yıl süren dönem ve ortak ilişkilerimiz içinde her iki ülkenin bazen diğer ülkelere ayak uydurması gerekti. Daha modern, daha gelişmiş ülkelere yetişmemiz gerekli oldu ama hiçbir zaman teslim olmadık. Özellikle son birkaç 10 yıllık dönemde farklıorganizasyonların bünyesinde Türkiye ile beraber üyeyiz. Mesela NATO'nun üyesiyiz. Türkiye ile Avrupa Birliği bünyesinde de bulunmayı istiyoruz, arzu ediyoruz. Burada Boğaziçi'ndeyken Avrupa tarafından baktığınızda Asya kıtasının ne kadar yakın olduğunu görüyoruz. Şark ile Avrupa'nın buluşması için burası çok uygun bir yer. Bence Polonya ile Türkiye'nin buluşması için de daha uygun bir yer düşünülemezdi." diyerek bu tür kültürel ilişkilerin 700 yıla da uzanmasını diledi.
 
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılının kutlandığı 2014 için planlanan etkinlik dizisinin Sakıp Sabancı Müzesi'nde açılan sergiyle başlaması kararının kendilerine onur verdiğini söyledi.
 
Polonya ile Osmanlı Devleti'nin kaderinin uzun yıllar boyunca pek çok kez kesiştiğini ifade eden Sabancı, "Ortak tarihimiz ve paylaştığımız önemli anılar, geçmişin harita ve sınırlarının değiştiği, eski düşmanlıkların yerini ortak kaygıların aldığı günümüz Avrupa'sında iki dost ülkenin kolay kolay her devlete nasip olmayan 600 yıllık beraberliğinin, geleceğin yeni Avrupa düşüncesinin güçlenmesine önemli katkı vereceğine inanıyorum." dedi.
 
Konuşmaların ardından her iki Cumhurbaşkanı, eşleriyle sergiyi gezerken Polonya basının Cumhurbaşkanlarını izlemelerine izin verilmedi. Zaten Türk basınının TRT ve AA Ajansı haricinde açılışa gelmesine dahi izin verilmemişti. Aralarında pek çok müzecinin de olduğu davetlilerde Cumhurbaşkanlarını izleyemediler. Uzun süre sadece birinci katı görebildiler. Aşırı güvenlik sergi açılışına gölge düşürdü.
 
Kültür ve sanat alanlarında pek çok yan etkinliği de kapsayan sergi, Sakıp Sabancı Müzesi ve destekçileri ile Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Milli Miras Bakanı'nın ortak mali ve kurumsal desteği ile gerçekleştirildi.SSM'sinin üç katına yayılan ağırlıklı olarak Polonya'nn ünlü sanat kültür şehri Krakov'daki müzelerden geirilen el yazması belge, baskı resim, tablo, halı, elişi dokuma gibi pek çok kıymetli parçayı kapsayan "Uzak Komşu Yakın Anılar" sergisi, 15 Haziran'a kadar görülebilecek.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler