Sınır nöbetinde sır ölüm

Yayladağı’nda şehit edilen askerle ilgili Genelkurmay ve Hatay Valiliği farklı açıklamalar yaptı.

Yayınlanma: 15.02.2016 - 21:06
Abone Ol google-news

Pamukkale’de yas

Şehit askerin cenazesi Hatay’da yapılan törenin ardından gönderildiği Denizli’nin Pamukkale ilçesinde toprağa verildi. Şehidin ailesi acı haberle yıkıldı. Uygun’un altı ay önce göreve başladığı ve 1.5 ay önce nişanlandığı öğrenildi. Baba Cevdet Uygun “Düğün tarihini belirleyememiştik. Atamasının Güneydoğu Anadolu’ya yapılmasını istiyordu” dedi.

Suriye’den kaçak yollarla Hatay’a geçmeşe çalışan bir grup önceki gece 23 yaşındaki sözleşmeli er Mustafa Uygun’u boynunu keserek şehit etti ve silahını alarak kaçtı. Genelkurmay Başkanlığı, askerin Görentaş Hudut Karakolu yakınlarında çıkan çatışmada şehit olduğunu açıkladı. Hatay Valisi Ercan Topaca ise askerin Güveççi Karakolu yakınlarında insan kaçakçılarıyla güvenlik güçleri arasında yaşanan arbede sırasında şehit düştüğünü söyledi. Olayla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Olayın yaşandığı yerin karşısında Suriye tarafında Türkmen ve Çeçen gruplar ile ÖSO ve El Nusra bulunuyor, Türkmen Dağı ile Lazkiye arasındaki bölge ise Suriye ordusunun kontrolünde.

Suriye’den yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçmeye çalışan bir grup, önceki gece saat 19.15 sıralarında Yayladığı sınırında görev yapan sözleşmeli er 23 yaşındaki Mustafa Uygun’u boynunu keserek şehit ettikten sonra şehit askerin silahını alarak kaçtı. Ağır yaralanan asker kurtarılamayarak şehit düştü. Hatay Valisi Ercan Topaca, sınır bölgesine giderek askeri yetkililerden bilgi aldı. Olayın ardından Yayladağı’na çıkışlar bir süre durduruldu. Yayladağı-Antakya arasındaki Harbiye bölgesinde ile Antakya Otogarında yol araması yapıldı.Sınırda yer alan Görentaş ve Güveççi Mahalleleri’nde camilerden yapılan Türkçe ve Arapça anonsla halkın sokağa çıkmaması istendi. Bölgeye çok sayıda polis ve asker ile tedbir amaçlı ambulans sevk edildi. İlçe girişlerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı, araçlarda arama yapıldığı gözlendi.

Genelkurmay: Çatışma

Olay ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada; “4 Şubat 2016 tarihinde saat 19.15 sularında Hatay/Yayladağı Görentaş Hudut Karakolu’nda görevli unsurlarımız, Suriye sınırından Türkiye’ye yasadışı hudut geçişinde bulunan bir gruba müdahale etmiş, çıkan çatışmada kahraman bir silah arkadaşımız olay yerinde şehit olmuştur” denildi.

Vali: Arbede

Hatay Valisi Ercan Topaca da olayın saat 19.15 sıralarında Güveççi Huduk Karakolu’na çok yakın bir noktada meydana geldiğini belirterek, “İnsan kaçakçıları geçerken asker bunlara müdahale ediyor ve çalılık alanda bir boğuşma oluyor. Boğuşma sırasında boynu kesilerek yaralanan askerimiz şehit oluyor. Olayın aslının insan ticareti yapanlar vasıtasıyla işlenen bir cinayet olduğunu tahmin ediyoruz. Burada bir çete var. Bir kısmı bu tarafta, bir kısmı karşı tarafta.Olayla ilgili olduğunu düşündüğümüz 4 kişi gözaltında, sorguları devam ediyor. Askerimizin silahını da alıp gitmişlerdi. Silah bulundu. Onun bulunması önemli bir delil olacaktır. Bütün boyutlarıyla konu inceleniyor” dedi.

Cihatçılar tehdit etmiş

Sözleşmeli er Mustafa Uygun’un boğazının kesilerek öldürüldüğü Güveççi karakolundaki askerlerin bir süredir Twitter’daki cihatçı hesaplar tarafından sınırdan geçmeye çalışan göçmenlere işkence yapıldığı iddia nedeniyle tehdit edildiği, hedef gösterildiği ortaya çıktı. Söz konusu hesaplardan askerlere ait olduğu iddia edilen fotoğraflar da paylaşılırken tepkilerin ardından bu hesapların kapatılması veya isim değiştirmesi dikkat çekti.Yeni Şafak muhabiri Yılmaz Bilgen’in saldırıdan 4 gün önce 10 Şubat’ta yazdığı mesajda “Yayladağı- Güveçci Sınır Karakolunda askerlerin yakaladığı Suriyelilere yönelik işkenceleri sürüyor. Biri buna Allah için acilen dur demeli”, Star muhabiri Kemal Gümüş’ün ise “Yayladağı Güveççi sınır karakolunda Suriyelilere işkence yapıldığına dair görüntüler bana da ulaştı @Bilgen1973” yazdı paylaşımında bulunması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler