İstanbullulara müdahillik çağrısı: Davanız sahip çıkın

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3. Havalimanı davasının yok hükmündeki başka dava ile birleştirilmesini istedi. Davanın avukatı Alp Tekin Ocak tüm İstanbullulara davaya müdahil olma çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 08.03.2014 - 11:09
Abone Ol google-news

Eyüp ve Arnavutköy ilçelerinde yapılacak 3. Havalimanı için hazırlanan ÇED olumlu raporuna verilen yürütmeyi durdurma kararına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı itiraz etti. Bakanlık, yurttaşlar tarafından açılan bu davanın TMMOB’a bağlı odalar tarafından açılan ancak görevsizlik kararı nedeniyle yok hükmünde olan dosya ile birleştirilmesini de istedi. Davanın avukatı Alp Tekin Ocak, “Bakanlık birleştirme talebi ile topu taca atıyor, dosyayı hukuktan kaçırıyor” dedi.

Bakanlık, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin 21 Ocak’ta verdiği yürütmeyi durdurma kararına 24 Şubat’ta itiraz ederek kararın ortadan kaldırılmasını istedi. Yurttaşlar adına açılan davanın avukat Alp Tekin Ocak da mahkemeye itirazla ilgili beyanda bulundu. Ocak  yürütmeyi durdurma kararının tedbir niteliğinde olduğunu belirterek “Karar dava hakkında kesin çözüm getirmiyor. Gerekli incelemenin yapılmasına yönelik hazırlayıcı nitelikte bir karardır. Davalı bakanlığın itirazı bu aşamada hukuka aykırıdır” dedi.


Denetimden kaçıyorlar

Bakanlığın yurttaşların açtığı dava ile birleştirilmesini istediği meslek odaları tarafından açılan dava,  İstanbul 7. İdare Mahkemesince yetkisizlik kararı ile Ankara’ya gönderilmişti. Ankara’daki idare mahkemesi de yetkisizlik kararı ile dosyayı İstanbul’a gönderince dava yetki sorunun çözülmesi için Danıştay’a gitti. Avukat Ocak, İstanbul yargı çerçevesinde olmayan bir dosya ile birleştirilmesi talebinin hukuksuz olduğuna dikkat çekti. Ocak, “Biz olumlu ÇED raporunun hukuka uygun olup olmadığını mahkemeye denetlettirmek istiyoruz. Bakanlık dosyayı, hukukilik denetiminden kaçırmak istiyor” dedi.

Tespit yaptırılacak

Yürütmeyi durdurma kararı uygulanmadığı gibi inşaatın başlayıp başlamadığına dair resmi bilgi de verilmediğini söyleyen Ocak “Bölgenin üzerinde uçuş yasağı var. Yaptıkları işin görülmesini istemiyorlar. İdare mahkemesine başvurup çalışmanın hangi aşamada olduğunun tespitini isteyeceğiz” dedi.
Davayı açan yurttaşlar da alınan kararın uygulanmasını isteyerek tüm İstanbullulara davaya müdahil olma çağrısı yaptı. www.ucuncuhavalimani.org sitesinde davaya müdahil olmak isteyenler için örnek dava dilekçeleri hazırlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler