Nokta yöneticilerine selfie davası

Nokta Dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında, derginin 18. sayısının kapak fotoğrafı nedeniyle 2 yıl 8 ay’dan 12 yıl 2 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 15:30
Abone Ol google-news


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı şehit cenazesi geçerken selfie yapar şekilde gösteren kapak hazırlayan Nokta Dergisi'nin yöneticileri Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret" suçlarından iddianame düzenlendi. 

ERDOĞAN ŞİKAYETÇİ

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianamede, Murat Çapan ve Cevheri Güven "şüpheli" olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "müşteki" olarak yer aldı. Derginin 14-20 Eylül 2015 tarihli, 18. sayısının kapak sayfasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında şehitlere ait Türk Bayrağı asılı tabutlar bulunduğu halde cep telefonu ile gülümseyerek öz çekim yaparken gösterir montajlama bir fotoğrafın bulunduğu anlatıldı. Söz konusu fotoğraf ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit cenazelerinin gelmesinden memnuniyet duyduğu izleniminin yaratıldığı kaydedildi.

"CUMHURBAŞKANI'NIN ONUR VE ŞEREFİ RENCİDE EDİLECEK ŞEKİLDE SOMUT FİİL İSNAT EDİLDİ"

İddianamede, "Bir ülkenin Cumhurbaşkanı'nın, toplumumuzda derin bir üzüntüye neden olan şehitlerimizin cenazelerinin gelmesi konusunda memnuniyet duyacağının düşünülemeyeceği, bu şekilde Cumhurbaşkanı'na onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde somut bir fiil isnat edildiği anlaşılmıştır. Özellikle Temmuz 2015'den itibaren ülkemizde PKK silahlı terör örgütünün saldırılarının yoğun bir şekilde yaşanması nedeni ile şehitlerimizin cenazeleri montajlanmış bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı üzerinden PKK silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın teşvik edildiği, PKK silahlı terör örgütünün amacının propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır" denildi.

"ELEŞTİRİDE BULUNDUK"

Murat Çapan'ın ifadesinde, söz konusu fotoğrafın montaj olduğunu, Cumhurbaşkanı'nın şehitlik konusundaki söylemlerinden yola çıkarak eleştiride bulunduklarını, herhangi bir terör örgütü ile bağı olmadığını belirttiği yer aldı. Cevheri Güven'in ise söz konusu fotoğrafın amacının şehit cenazeleri ile ilgili olarak tartışmaya açmak olduğunu, kapağın bir kurgu olduğunu söyleyerek suçlamaları kabul etmediği belirtildi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRSIZ DEĞİL"

İddianamede, basın özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtilerek "Basın, objektif sınırlar içinde kalmak suretiyle yayın yapmalıdır. Olayımızda ise haberlerin gerçek dışılığı açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bağın bulunmaması, öz ve biçim arasındaki dengenin sağlanmaması, aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici niteliği açıktır" ifadelerine yer verildi. İddianamede, şüphelilerin "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret" suçlarından 2 yıl 8 aydan 12 yıl 2 aya kadar hapisleri talep edildi. İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmayı 15 Nisan günü olarak belirledi.

"İÇ SAVAŞIN BAŞLANGICI" KAPAĞINDAN DA YARGILANIYORLAR

Şüpheliler Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi'nin 24. sayısı kapağı nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik" suçundan açılan dava ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor..



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler