13 yaşındaki çocuk; evi basılarak, 'Erdoğan'a hakaret'ten gözaltına alındı

Facebook hesabı 9 aydır polis takibinde olan çocuğun evine Terörle Mücadele polisleri baskın yaptı. 13 yaşındaki A.Ş. “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla savcılıkta ifade verdi, “Ben bilgisayar oyunları paylaşıyorum” dedi.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 16:46
Abone Ol google-news

13 yaşındaki A.Ş. Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek polis baskınıyla gözaltına alındı, sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcılık sorgusunda, sosyal medya hesaplarının 9 aydır polis takibinde olduğu ortaya çıktı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, A.Ş.’nin evi dün akşam Terörle Mücadele Şubesi polislerince basıldı, gözaltına alındı. Yaşı küçük olduğu için serbest bırakıldı.

Bu sabah avukatı Fatma Hopikoğlu’yla birlikte Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığında ifade verdi.

“Suça sürüklenen çocuk” başlıklı ifade tutanağına göre, 13 yaşındaki A.Ş. savcıya şunları söyledi:

“Facebook’ta A.Ş. ismiyle hesabım var. Bir ara Y.Ş. adlı bir hesabı kullandım ama sonra kendi ismimi kullanmaya başladım. 6 Haziran 2015’te HDP videosunun altına "*** Erdoğan, gör bu vahşeti, elbet hesabı sorulacak…" şeklinde bir paylaşımda bulunmadım. Ben daha ziyade bilgisayar oyunlarıyla ilgili paylaşımda bulunuyorum. Zaman zaman arkadaşlarım da şifremi bildikleri içim benim sayfamda paylaşımda bulunuyor, ben bu tür paylaşımları kabul etmiyorum. Ben paylaşmadım.”

Avukat Hopikoğlu da A.Ş.’nin bu paylaşımda bulunduğuna dair bir kanıt olmadığını, 8. Sınıf öğrencisi olduğunu ve sınava gireceğini söyledi, “Yaşı da dikkate alınarak serbest bırakılmasını istiyorum” dedi.

Savcı A.Ş.’nin serbest bırakılmasına karar verdi.

“Gizli kullanıcıdan” ihbar

Her şey, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır mitingine 5 Haziran 2015’te yapılan bombalı saldırıyla başladı.

Ertesi gün “gizli bir kullanıcı” polise, HDP’ye saldırıyla ilgili sosyal medyada yayılan bir videonun altında küfür içeren bir paylaşım olduğunu ihbar etti.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukat Hopikoğlu, A.Ş.’nin “nasıl yakalandığını” şöyle anlattı:

“Polis Facebook hesabını takibe alıyor ancak A.Ş. o dönem kendi adıyla yazmadığı için uzun süre bulunamıyor. Ardından polis, bağlantıda olduğu ablasının hesabını da incelemeye alıyor. Ablasının fotoğraflarından A.Ş.’yi tespit ediyorlar. Polis A.Ş.’nin ablasının çalıştığı özel okula da giderek A.Ş.’yi soruyor. Ancak A.Ş.’nin izine, kısa süre önce hesabını kendi adıyla kullanmaya başlayana kadar ulaşılamıyor…”

9 aylık bu “takip” dün akşam A.Ş.’nin evine baskın yapılmasıyla sonuçlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler