Kadınlar 'inadına özgürlük' dedi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de sokaklara çıkan kadınlar, pankartları, sloganları ve kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdular. Kadına yönelik şiddetin protesto edildiği etkinliklerde, düşük ücret, işsizlik konularına da dikkat çekildi.

Yayınlanma: 08.03.2014 - 21:45
Abone Ol google-news

ANKARA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde başkentte kadınlar son yılların en büyük kitlesel eylemini gerçekleştirdi. Yaklaşık 5 bin kadının katıldığı eylemde pankartlarıyla, dövizleriyle, şemsiyeleriyle alanlara çıkan kadınlar, “Erkek egemenliğine, devlete, sermayeye itaat etmiyoruz” pankartının arkasında yürüdü.

Kadınlar yürüyüş sırasında, “Tacize, tecavüze, şiddete son”, “Seks işçiliğini değil yoksulluğu bitirin”, “Gözaltında taciz devlet tecavüzüdür”, “3 çocuğa kanmadık, kuluçkaya yatmadık”, “Kadınlar barış istiyor” dövizleri taşırken “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”, “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Kimsenin namusu olmayacağız” sloganları atarak ilerledi. Ziya Gökalp Bulvarı’nın sonunda kadınları 4 TOMA karşıladı. TOMA’ları gören kadınlar, polis kortejinin önüne geçerek “Sokağa, umuda, isyana” yazılı pankart açtı ve “Gelsin devlet, gelsin koca, gelsin polis, gelsin cop, inadına isyan inadına özgürlük” şarkısını söyledi. Kadınlar yürüyüş boyunca havadan polis helikopteriyle de takip edildi.

Oğlu Onur Yaser Can’ın polis işkencesine ve tacizine dayanamayarak intihar etmesinin ardından yargıdan adalet bulamayınca yaşadığı acıya dayanamayıp intihar eden anne Hatice Can’ın eşi Mevlüt Can ve kızı Ezgi Can da kadınlara destek verdi. Can’ın kızı Ezgi Can, yürüyüş boyunca elinde “Adalet istiyoruz” yazılı döviz taşıdı.

 

İSTANBUL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, İstanbul’da feministlerden siyasi partilere, jandarma ekiplerine kadar çeşitli resmi ve sivil toplum kuruluşları tarafından kutlandı. Kutlama ve protestolarda kadına şiddet, düşük ücret, işsizlik konularına dikkat çekildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle Şişli’de düzenlediği yürüyüşe CHP İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül, CHP Beyoğlu Belediye başkan adayı Aylin Kotil ve CHP Şişli Belediye başkan adayı Hayri İnönü katıldı. Sarıgül konuşmasında “AKP iktidarı döneminde töre cinayetleri arttı, kadınlarımıza olan saldırılar arttı. Ve son yıllarda 700’ün üzerinde kadınımız cinayetten dolayı yaşamını yitirdi” dedi.

İktidarın “Şu kadar çocuk yaparsın, kürtaj yaparsın, yapamazsın” gibi açıklamalar yaptığına dikkat çeken Sarıgül, “Ey Ankara’dakiler, kadınlarımızın üzerinden elinizi çekin” diye seslendi.

Halkların Demokratik Partisi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri kadın eşbaşkan ve tüm kadın belediye meclis adayları Galatasaray’dan başlayarak İstiklal Caddesi boyunca yürüyüş yaptı. Mis Sokak’ta düzenlenen şenlikte HDP’nin kadın adayları tanıtıldı.

TAV Havalimanları işlettiği İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanları’nda kadın yolcularına çiçek dağıtarak Kadınlar Günü’nü kutladı.

 

İZMİR

İzmirli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde hakları için yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen resmi törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da eşi Türkegül Kocaoğlu’yla birlikte katıldı. Törende ayrıca milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven ve Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkan adayları, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi ve çeşitli kadın kuruluşlarına üye kadınları da yer aldı. Katılımcılar daha sonra Kültürpark’taki Atlas Pavyonu’na dek yürüdü. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 5. Kadın Festivali kapsamında defile gerçekleştirildi.

 

ESKİŞEHİR 

Eskişehir’de 30’a yakın sivil toplum örgütünün kadın üyelerinin bir araya gelerek oluşturduğu Eskişehir Kadın Platformu, her yol 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde verdiği “Eğitim” ödülünü bu yıl Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz’a verdi. Platform adına ödülü CHP İstanbul milletvekili ve genel başkan yardımcısı Şafak Pavey verdi.

Anne Emel Korkmaz, burada kendisinin değil oğlu Ali İsmail’in bulunduğuna inandığını belirterek, “Eskişehir Ali İsmail’in davasına sahip çıktı. Buraya gelmek için kendimi zorladım. Eskişehir’e gitmem gerektiğini düşündüm. Ali İsmail hayata veda ettiğinden itibaren Eskişehirliler onun davasına sahip çıktı. O Eskişehir’in de evladıdır. Aile olarak buna inanıyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler