Katliam sanıklarına tahliye

Üç kişiyi boğazını keserek öldürdükleri için 7 yıldır tutuklu bulunan Malatya Zirve Yayınevi Davası'nın 5 sanığı da önceki gece tahliye edildi. Protestan Kiliseler Derneği ise "Bu duyarsız ve adaletsiz karara en kısa zamanda müdahale edilmesini bekliyoruz" diyerek tahliyelere tepki gösterdi.

Yayınlanma: 08.03.2014 - 22:45
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasayı onaylamasının ardından 7 yıldır tutuklu bulunan Malatya Zirve Yayınevi davasının 5 sanığı da önceki gece tahliye edildi. Protestan Kiliseler Derneği ise bir açıklama yaparak Zirve Yayınevi davasının beş sanığının “uzun tutukluluk süresi” gerekçesiyle tahliye edilmesine tepki gösterdi. Dernekten yapılan açılamada “Türkiyeli Hıristiyanlar olarak bu tahliye kararını büyük bir acıyla karşıladık. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini ve tüm adli organlarını bu tehdit ve tehlike karşısında acilen göreve çağırıyoruz. Bu duyarsız ve adaletsiz karara en kısa zamanda müdahale edilmesini bekliyoruz” denildi.

Malatya’da, 18 Nisan 2007’de, Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden atlayarak kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın ise İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki tedavisinin ardından, diğer zanlılarla tutuklanarak Malatya E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu.

Yeni yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 7 yıldan bu yana tutuklu bulunan 5 sanık için önceki akşam saatlerinde tahliye kararı verildi. Kararın cezaevine ulaştırılması ile birlikte 7 yıldan bu yana tutuklu bulunan 5 sanık gece yarısı tahliye edildi. Aileleri tarafından karşılanan sanıklar açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı. Savcı, son duruşmada dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklarken sanıklar Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Emre Günaydın hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenmişti. Protestan Kiliseler Derneği ise bir açıklama yaparak Zirve Yayınevi davası sanıklarının “uzun tutukluluk” gerekçesiyle tahliye edilmesine tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bu tahliye Hıristiyanlar arasında büyük bir üzüntü ve adalete inancın yitirilmesi etkisi yaratmıştır. Şu anda bütün Türkiye’nin vicdanı yara almıştır. Bu duyarsız ve adaletsiz karara en kısa zamanda müdahale edilmesini bekliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler