Tarihi köprü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Roma döneminde yapılan tarihi Kemerdere Köprüsü, bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yayınlanma: 29.02.2016 - 13:31
Abone Ol google-news

İlçeye 3 kilometre uzaklıkta Cevizlik Vadisi'nde bulunan ve Roma İmparatoru Claudius döneminde Roma yol ağının bir parçası olarak yapılan Kemerdere Köprüsü'nün harabe hali görenlerin tepkisini çekti. Büyük kaya parçalarından yapılan ve ayağında Roma-Pontus savaşlarında 7 askerin mızrak savaşı yaptıklarını anlatan silik kabartma bulunan köprü, definecilerin de talan etmesi sonucu hasar gördü. Bartın-Amasra yol yapım çalışmaları sırasında yukarıdan gelen hafriyatın zarar verdiği köprünün bazı parçaları da dereye yuvarlandı.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, köprünün Roma döneminde yapıldığını bildiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Kemerdere Köprüsü, Kuşkayası yol anıtının devamı olarak yapılan Roma döneminden kalan en önemli eserler arasında yer almaktadır. Bakanlık, Kemerdere Köprüsü'nün restorasyonu için yapılan ihale çeşitli nedenlerle iptal edildi. Burada çalışma yapmak için Ankara ile görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki zamanlarda temizlik ve restorasyonu için çalışmalara başlayacağız."

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da, Roma Dönemi'nde yapılan bu köprünün restorasyon ihalesinin 2012 yılında yapılmasının planlandığını belirterek, "Köprü orman içinde kaldığı ve ulaşımı olmadığı için ihalesi iptal edildi. Şu anda defineciler tarafından köprünün çoğu yeri talan edilmiş durumda. Orası bizler için çok değerli, Roma Dönemi'nin önemli eserlerinden biridir. Turizme kazandırılması için bizler de belediye olarak gereken çalışmaları yapmaya hazırız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler