'Kadınız isyandayız'

Kadıköy’de soğuk ve yağışlı havaya karşın bir araya gelen binlerce kadın,“AKP’yi susturacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” söylemiyle iktidarın kadın politikalarını protesto etti.

Yayınlanma: 09.03.2014 - 23:36
Abone Ol google-news

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kadın, AKP’nin kadın politikalarını “AKP’yi susturacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” söylemiyle protesto etti. İskele Meydanı’nı dolduran çeşitli siyasi parti ve çevrelerden kadınlar “Erkek devlet, elini emeğimizden, bedenimizden çek. Sizin anlattığınız mutlu kutsal aile masallarına karnımız tok. Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz. Kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız” diye haykırdı. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına da dikkat çekilen mitingde, kadın cinayetlerinin ve erken yaşta evliliklerin son bulması istendi, eşit ve özgür bir dünya istemi dile getirildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu, DİSK ve KESK’li kadınlar, Yeni Demokrat Kadınlar, Lambdaistanbul, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Feminist Kolektif, Barış Anneleri, Anarşist Kadınlar ile HDP, BDP, ÖDP gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi kadının katıldığı miting için gruplar öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya geldi. Soğuk ve yağışlı havaya karşın binlerce kadın düdükler çalarak, türküler söyleyerek Kadıköy Meydanı’na yürüdü. HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı mitinge, erkekler de destek verdi. Bazı kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı mitingde, boş ayakkabı kutularının üzerinde eşleri, sevgilileri ve kocaları tarafından öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olması da dikkat çekti.

Mitingde kürsüden Gezi Parkı Direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş, Uludere’de gerçekleştirilen anma etkinliğinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Miran Encü, gözaltında maruz kaldığı hakaret ve işkence nedeniyle intihar eden Onur Yaser Can’ın annesi Hatice Can ve Berfo Ana anılırken 268 gündür yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren B.E’nin annesi Gülsüm E. ve Cumartesi Anneleri’ne de selam gönderildi.

Toprak, anadır

Gezi Direnişi nedeniyle hakkında dava açılan Taksim Platformu üyesi ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yöneticilerinden Mücella Yapıcı ise “Kentler kadınlara benzer. Toprak anadır, kadındır. Ama devlet babadır, erkektir. Biz kadınlar önce mücadeleye inanalım. Ataerkil sisem ile hesaplaşmayan hiçbir parti, siyasi görüş devrim yapamaz” diye konuştu.

8 Mart bildirisi

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına Zeynep Derya Yıldız, 8 Mart bildirisini okudu. Yıldız, erkek egemenliğine, kapitalizme ve AKP’nin kadın düşmanı politikalarına karşı sokakları terk etmeyeceklerini belirterek, yerel seçimlere de dikkat çekti. Yıldız, “Kadınları yok sayan partilere oy yok. Biz kadınlar demokratik ve katılımcı siyaset ve eşit temsiliyet istiyoruz. Rant için değil, kadınlar için düzenlenmiş doğası tahrip edilmemiş yaşanabilir kentler istiyoruz” dedi. Her ilçede yeterli sığınak, parasız sağlık ve psikolojik danışma hizmeti veren kadın dayanışma merkezleri istediklerini anımsatan Yıldız, Türkiye’de her 4 evlilikten birinin çocuk yaşta zorla yaptırıldığını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Aile ve Sosyal Politikalar’ın yeni bakanı Ayşenur İslam’ın çocuk evliliklerini masumane olarak açıklaması, çocuk yaşta evlilikler ile çocuk istismarının nasıl meşrulaştırıldığını bir kez daha gösterdi. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Erkek şiddeti, cinsiyetçi devlet politikalarından destek alarak sürüyor. Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. Biz kadınlar haklarımıza kavuşmak, demokrasi, özgürlük ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Bizler cinsel yönelim ve cinsiyet ayrımcılığının karşısındayız. Tüm ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı istiyoruz. Bugün hep birlikte erkek devlet, elini emeğimizden, bedenimizde çek diyoruz. Sizin anlattığınız mutlu kutsal aile masallarına karnımız tok. Bizleri evlerimize hapsedemezsiniz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz.”

Kadın cinayetleri politiktir

Halayların çekildiği, horonların tepildiği mitingde, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadınız isyandayız. Kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız”, “Ak dediler kara çıktı, her yerinden para çıktı” yazılı döviz ve pankartları açıldı, “Susma haykır, şiddete hayır”, “Hükümet istifa”, “Yaşasın kadın dayanışması”sloganları atıldı. Fransa’da öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları da taşındı.

Miting, Kardeş Türküler konseriyle sona erdi. Kadıköy’de ayrıca TGS Kadın Komisyonu “Kadın Gazetecilerin Gözünden Sokak ve Hayat” isimli fotoğraf sergisi açtı. Mitingde bazı gruplar Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler