Kadınlardan korkuyorlar

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve tüm dünyada kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü Türkiye’de yasaklı günler arasına girdi. Valilikler güvenlik gerekçesiyle dün yapılacak etkinlikleri engelledi, bugün yapılması planlananları ise ‘yasadışı’ ilan etti. Kadın örgütleri yasakları protesto ederek ‘alanlarda olacağız’ açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 05.03.2016 - 22:14
Abone Ol google-news

Ankara Valiliği, 8 Mart etkinliklerinin 10 yıldan fazla süredir yapıldığı güzargahları bu yıl yasaklı yerler kapsamına aldı. Kadın eylemlerinin düzenlendiği alanlar yıllardır değişmese de, bu yıl “yasak yerler” başlığı altına alınarak, Ankara Emniyeti tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine izin verilmeyeceği ve bu alanlarda eylemlere karşı gerekli emniyet tedbirlerinin alınacağı duyuruldu.

 

Eylemler ‘yasa dışı’

Başkentte eylem hazırlığında olan sendika ve kadın örgütlerine Ankara Vali Yardımcısı Kemal Karadağ imzalı olarak gönderilen tebligatta söz konusu eylem güzergahlarının 29.01.2016 tarihinden itibaren yasaklı yerler kapsamına alındığı ve burada yapılacak eylemlerin “yasa dışı” kabul edilerek izin verilmeyeceği iletildi. Valilik yazısında “güvenlik önlemlerinin alınması ve güvenlik uygulamaları nedeniyle konunun önem ve hassasiyeti” gerekçesiyle kadınlara, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 8. maddesi hatırlatılarak izin verilmeyen bu eylemde, “topluluğa ilan edilmesine rağmen dağılmayan topluluğa, kanuna uyarak dağılmalarını, dağılmazlarsa zor kullanılacağını ihtar edilecekleri ve topluluk dağılmazsa basınçlı ve/ veya boyalı su veya diğer zor kullanma araçları ile zor kullanarak topluluğu belirlenen güzergahtan dağıtılacakları” tebliğ edildi.

 

Suç işlemeyin

8 Mart için planlanan etkinliklerinin yasa dışı ilan edilmesinden sonra harekete geçen kadın örgütleri, yaptıkları açıklamada her türlü engellemeye rağmen alanlarda olacaklarını ilan ederek, “Her yıl basın açıklaması yaptığımız yer için bu yıl yasak demek suçtur, keyfiliktir. Bir kez daha Ankara Valiliği’ne ve Emniyet’ine sesleniyoruz, 6 Mart Pazar (bugün) kadınlara meydanları yasaklamaya kalkmayın. Suç işlemeyin” dedi.

Bünyesinde sendikalar, siyasi partiler, öğrenci örgütleri, feminist kadın örgütleri, LGBT örgütlerini barındıran Ankara Kadın Platformu açıklamasında ayrıca, “Ankaralı bütün kadınlara çağrımızdır, Ankara Valiliği’nin kanunsuz ve suç olan açıklamasına itibar etmeyin. Gelin 6 Mart Pazar günü saat 12.00’de Kolej Meydanı’nda buluşalım, rengarenk giysilerimizle, pankart ve dövizlerimizle,taleplerimizle, bütün renklerimizle alanda olalım” ifadeleri yer aldı.

 

İstanbul’da da yasak

İstanbul Valiliği de bugün Kadıköy’de yapılacak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüş ve mitingine izin vermedi. Konuyla ilgili dün basın toplantısı düzenleyen İstanbul 8 Mart Kadın Platformu karara tepki gösterdi, bugün saat 12.00’de Kadıköy rıhtımda buluşacaklarını duyurdu. Platform, 23 Şubat’ta miting için başvurdukları valiliğin son iş gününe dek cevap vermediğini söyledi. Valilik önceki gün yaptığı tebligatta alanın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerlerde olmamasını gerekçe göstererek mitinge izin vermediğini duyurdu. Platform temsilcileri geçen yıl da buranın miting alanı olmamasına rağmen valiliğin her yıl gerçekleştirdikleri yürüyüş ve mitingi engellemediğini hatırlattı. Açıklamalarında valiliğin kararına tepki göstererek meydanların kadınlara kapatılamayacağını belirterek şu görüşlerini dile getirdiler:

“Biz kadınlar hayatın hiçbir alanında onların çizdiği sınırlar içerisinde yaşamayacağız, yaşamımız, emeğimiz, özgürlüğümüz için direniyoruz.”

 

Kadınlar 12.00'de toplanıyor

- ANKARA Kadınlar yasak kararına karşı “Biz değil onlar suç işliyor” tepkisi vererek bugün saat 12.00’de Ankara Kolej Meydanı’nda toplanacaklarını açıkladı.

- İSTANBUL İstanbul 8 Mart Kadın Platformu karara tepki gösterdi, bugün saat 12.00’de Kadıköy rıhtımda buluşacaklarını duyurdu.

 

Alanlarda olacağız

- KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse: Hiç şaşırmadım. Çünkü uzunca bir süredir faşizan kuşatma altındayız. Onlar için Anayasal hak diye birşey söz konusu olamaz, çünkü bu ülkenin en yüksek temsiliyet noktası zaten ‘Anayasayı tanımıyorum’ diyor. Bizim nerede toplanacağımıza aslında yasa göre değil, kendi istediklerine göre karar veriyorlar. Bin yıllardır süren kadın mücadelesi, yasaklama tanımaz. Biz bu 8 martta bu saldırılara prim vermeyeceğiz ve o alanlarda toplanacağız.

 

Sesimizi kısamazlar

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersöz: Bu ülke yasaklarla yönetilmeyecek. Biz bu yasakları sokaklarda, meydanlarda yıkacağız. 8 Mart’a kadar da her gün sokaklarda olacağız. Kadınların sesi kısılamaz, kısılamayacaktır.

Ankara Kadın Platformu Sözcüsü Yurdagül Boztaş: 10 yıldır eylem yaptığımız bir alan Valilik kararı ile yasaklanmak istendi. “Barış, Yaşam, Özgürlük” taleplerimizi bütün alanlarda duyurmaya devem edeceğiz. Yasaklar bizi durduramaz.

 

Size mi sorduk?

Halkevleri Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş: Yaşam alanlarımızı gasp eden, kadınları eve kapatan, güvencesiz çalışmaya zorlayan AKP iktidarının kadın düşmanlığına karşı kadınların eşitlik ve özgürlük için coşkuyla hazırlandığı 8 Mart’a günler kala yapılacak mitinglere dönük haberler ve valilikler tarafından “yürüyüşe izin verilmeyeceği” yönündeki açıklamalar kadınlara meydanları kapatamaz. Biz kadınlar için 8 Mart Sokaktır, Özgürlüktür, Yasaklanamaz!

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler