Ankara - Washington arasında restleşme: Özelden görüşelim

Davutoğlu’nun ‘hukuki süreç’ açıklamasına ABD Büyükelçisi Bass jet yanıt verdi..

Yayınlanma: 06.03.2016 - 09:34
Abone Ol google-news

Zaman’a kayyum atanmasının ardından Washington-Ankara arasında diplomatik restleşme yaşandı. Başbakan, “hukuki süreç” dedi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, “Basın özgürlüğü ve hukuka uygun yargılama” diyerek jet yanıt verdi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi’nin ise bu sözlere “özelden görüşelim” cevabı ile tartışmayı  büyüttü. Davutoğlu Tahran ziyaretinde Zaman’a kayyum atanması ve Boydak operasyonuyla ilgili olarak “Bazı yabancı basın organlarında hükümet el koydu gibi ifadeler var, her iki süreç hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Ne benim ne de herhangi bir arkadaşımın bir müdahalesi olmamıştır.
İşadamı olarak işadamlığı yapsınlar” dedi.

Davutoğlu’nun bu çıklamasına bir saat sonra ABD Büyükelçisi Bass’dan yanıt geldi. Bass’ın, elçiliğin  resmi Twitter hesabından “Zaman’ın haber yapım sürecine kayyum tarafından müdahale edildiğine dair haberlerden derin rahatsızlık duyuyorum. Devir işlemini protesto edenlere karşı biber gazı ve plastik  mermi kullanıldığına dair haberleri de endişeyle izliyorum. Evet, hukuki sürece saygı duyulmalıdır. Ancak, özgür bir basın ve hukuka uygun yargılamanın önemine de saygı duyulmalıdır” açıklaması yaptı.

Tartışmaya dahil olan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, “Büyükelçilerin siyasi hassasiyeti olan yerel gelişmelerin eleştirisini kendi makamlarına bırakmaları ya da özel  görüşmelerde yapmaları gerekir” açıklamasıyla Washinton-Ankara arasında diplomatik restleşme algısı yarattı.

Kirby: Rahatsız edici bir olay

ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, kayyum atanmasını, “Türk hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası” olarak değerlendirdi. Kirby, “Hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesini en son ve rahatsız edici ciddi gelişmesi olarak görüyoruz” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler