‘Hayallerim bensiz kaldı...”

Katledilen kadınların duyguları ‘Mor Gözyaşları’yla dile geldi:

Yayınlanma: 09.03.2016 - 10:27
Abone Ol google-news
 
Türkiye Kadın Dernekleri Federesyonu (TKDF) Aile içi şiddet acil yardım hattına 2016’nın ilk iki ayında ise 473 ihbar geldi. Çağrıların yüzde 36’sı fiziksel-ekonomik, yüzde 6’sı ise cinsel şiddet olarak gerçekleşti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde hatta destek amaçlı başlatılan kampanya ile, Youtube’ta “Tenimden çok yüreğim acıdı, hayallerim bensiz kaldı. Ne nefes ne can ne ben kaldım” sözleriyle, katledilen kadınların duyguları dile geldi. Dinleyenin içini yakan “Mor Gözyaşları” adlı parça, her dinlendiğinde kadına şiddette bir adım daha yol alınacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Alo 183 Hattı’nın tüm sosyal hizmetler için olması nedeniyle kadına şiddet çağrılarında gerek yönlendirme, gerekse muhataplık konusunda yetersiz olduğunu söyleyen federasyon başkanı Canan Güllü, daha çok kişiye ulaşılması için hattın, devletin desteğiyle kurumsal bir yapıya kavuşması gerektiğini kaydetti.
 
TKDF’nin 7 yıl boyunca bir gazetenin desteğiyle başlattığı ve kadına karşı şiddette direkt olarak çözüme yönelik faaliyete geçirdiği Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na Türkiye’nin tüm illerinin yanı sıra 17 farklı ülkeden toplam 44 bin 475 çağrı geldi. 
 
İlk 2 ayda 472 çağrı
 
Hattın bilinirliğinin giderek artmasıyla, 1 Ocak-29 Şubat 2016 tarihlerin arasında gerçekleşen 473 ihbarda, hattan 6-65 yaş arasındaki mağdurlar destek aldı. Çağrıların yüzde 54’üne hukuki yardım sağlanırken, fiziksel-ekonomik şiddet için arayanların oranı yüzde 36, cinsel şiddit için arayanların oranı ise yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. 
 
Yüzde 48 eşinden şiddet görüyor
 
2 ayda içinde  21 ilden gelen çağrılardan yüzde 48’i eşinden şiddet gördüğü için ararken, bunlardan 3’ünün acil vaka olduğu tespit edildi ve gereken yardım sağlandı. TKDF Genel Başkanı Canan Güllü, Avrupa’dan ödül alan hatta, psikologların, hukukçuların yer aldığını, her aşamada sürecin takibinin yapıldığını kaydetti. Bu sorumluluğun eksiksiz yerine getirilmesi için ciddi maddi kaynak gerektiğini söyleyen Güllü, “Bir medya yıllarca özel sektör olarak sorumluluğunu yerine getirdi. Ancak maddi kaynak belli noktalarda kesintiye uğruyor. Aynı kurumsal kimlikle ve aynı fonksiyonel yapıyla devam etmesi için desteğe ihtiyaç var” dedi. 
 
Alo 183 yetersiz
 
Hattın açık olmasının çok önemli olduğunu, bu bazda çalışan başka bir hat bulunmadığını söyleyen Güllü, “Alo 183, kadınların yanı sıra gazilere, yaşlılara, her türlü sosyal talebe yanıt veren bir hat. Yöntem gösteremiyor veya muhatap dahi kabul etmediği oluyor” diye konuştu. İki üniversiteyle görüştüklerini, bu üniversitelerde psikoloji ve hukuk öğrencilerinin 3. sınıftan itibaren bu hatta çalışmaya başlamasına yönelik bir proje başlatacaklarını dile getiren Güllü, devletin hatta bir yardımı olmadığını belirterek, devletten “Siz bu işi profesyonel yapıyorsunuz, maddi kaynak benden uzmanlık sizden” demesini beklediklerini dile getirdi. 
 
‘4 dakikada olay ilgililerde’
 
Güllü hattın çalışmasına ilişkin olarak şöyle konuştu:
“Vaka geldiğinde, telefonun ucundaki kişi basit hukuki yardım durumunda avukata yönlendiriyor. Konu acil olduğunda ben aranıyorum. Aile Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma’dan yetkililerle kurduğumuz kişisel ve insani bir organizasyanla, olay neredeyse o bölgenin sorumlusu devreye giriyor. Zaman kaybı yok, olayın bilgisi 4 dakika içinde ilgililerde oluyor. Ocak ve şubatta 3 ölümle burun buruna gelen kadına yardım edildi”
 
Mor gözlaşları kampanyası 
“Boğazımda düğüm oldu, tokat mıydı, kurşun muydu. Tenimden çok yürgeğim acıdı, hayallerim bensiz kaldı. Ne nefes ne can ne ben kaldım” sözleriyle dinleyenin içini yakan “Mor Gözyaşları”nı Selcan Gür besteledi, Nihan Akın seslendirdi. Aranjörlüğünü de Oya Erkaya üstlendi. Youtube’de yer alan şarkı, her dinlendiğinde, TKDF Acil Yardım hattına bağış yapılmış olacak. Güllü, “Arkadaşlarımız hiçbir ücret talep etmedi. Gönüllük söz konusu. Sanatçı sorumluluklarını yerine getiriyorlar. Vatandaş sorumluluğunu da herkese bırakıyoruz” diye konuştu. 
 
Aile içi şiddet hattı: 0 212. 656 96 96 veya 0 549 656 96 96.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler