Türkiye Berkin için uyumadı

269 gündür direnen Berkin Elvan için tüm Türkiye ayağa kalktı. Sosyal medyadan, forumların ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen halk, sabah saatlerine kadar sokaklardaydı. 30'dan fazla şehirde yapılan protesto gösterilerinde 200'den fazla kişi gözaltına alınırken, çok sayıda kişi yaralandı.

Yayınlanma: 11.03.2014 - 18:37
Abone Ol google-news

Gezi parkı olayları sırasında polis tarafından vurulduktan sonra 269 gün komada kalan Berkin Elvan için Taksim'de eylem yapıldı. Polis eylemcilerin yürümesine izin vermedi. İstiklal Caddesi'nde Taksim meydanı'na yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

FOTOĞRAFLARLA POLİSİN SERT MÜDAHALESİ  / FOTO GALERİ

DÜNYA BERKİN İÇİN SOKAĞA ÇIKTI

BEŞİKTAŞ'TA ON BİNLER TOPLANDI

Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle, akşam saatlerinden itibaren çok sayıda kişi Beşiktaş Çarşı Meydanı'ndaki Kartal Heykeli önünde toplandı.

"Berkin Elvan onurumuzdur" ve "İstanbul Berkin'e sahip çık" şeklinde sloganlar atan grup, Ihlamurdere Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Gruba, evlerin pencere ve balkonlarından tencere-tava çalanlar da destek verdi. Sayıları 2 bini aşan kalabalık içinden bazı kişiler, cadde üzerinde bulunan AKP seçim bürosunun camlarını kırdı. Ellerinde Berkin Elvan'ın posterlerini taşıyan grup, Nişantaşı üzerinden Harbiye'ye ulaştı.

KADIKÖY'DE POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Kadıköy ise 'Katil Erdoğan' sloganlarıyla başlayan eylemlere polis çok sert şekilde müdahale etti. Kadıköy'de gece boyunca polisler TOMA'lı, gazlı, plastik mermili müdahalesini sürdürdü.

İZMİR ALSANCAK'TA GAZLI MÜDAHALE

Gezi olayları sırasında polisin biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle ağır yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesi İzmir'in dört bir yanındaki eylemlerle protesto edildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde sosyal medya tarafından örgütlenen gruba polis müdahale etti.

Alsancak Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde saat 19.00 sıralarında toplanan protestocular hükümet aleyhine sloganlar attı. Binlerce İzmirli  Cumhuriyet Meydanı'na doğru 'Berkin Elvan ölümsüzdür', 'Hükümet İstifa', 'Berkin'in katili hükümet' sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet ekipleri de, TOMA araçlarıyla Cumhuriyet Meydanı girişinde önlem alıp, meydana girmek isteyen gruba engel oldu. Grubun önündekilerle polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Bu sırada polis TOMA araçlarıyla grubun üzerine boyalı su sıktı. Protestocular arasında CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu'nun da olduğu görüldü.

KIZILAY GAZA BOĞULDU

Gezi direnişi sırasında evinden ekmek almak için çıkan ve polisin attığı biber gazı kapsülüyle başından yaralanan Berkin Elvan 269 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. Berkin Elvan için Kızılay Meydanı'nda toplanan yaklaşık 3 bin kişilik gruba polisin müdahalesi sert oldu. Polis, grubu dağıtmak için TOMA ve biber gazıyla müdahale etti.

Polis, gruptakilerin yürüyüşü sırasında, Cemal Gürsel ve Ziya Gökalp caddelerini trafiğe kapattı. Kızılay'da yoğun güvenlik önlemi alan polis eylemci gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Gazdan etkilenen bazı eylemciler ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

KIZILAY'DAN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR / FOTO GALERİ

SAMSUN'DA 20 GÖZALTI

Samsun'da bazı sendikalar ve sivil toplum örgütleri, Berkin Elvan için yürüdü. Sendikaların gruptan ayrılmasının ardından AKP binasına yürümek isteyen bir grup gösterici, polis barikatı ile karşı karşıya geldi.

Samsun’un İlkadım İlçesi’nde bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan bin grup, İstanbul'daki Gezi Parkı eylemleri sırasında kafasına biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle yürüyüş düzenledi. İstiklal Caddesi girişinden başlayan yürüyüş, Lise Caddesi üzerinde tamamlanacaktı. Ancak bazı gruplar, yürüyüşe devam edip AKP İl Başkanlığı'na gitmek istedi. Bunun üzerine polis, grubun Atatürk Bulvarı’na ineceği bölgeye barikat kurdu. Çevik kuvvet ekipleri tarafından kurulan barikatı aşmak isteyen göstericiler TOMA’larla tazyikli su sıkıldı. Olaylarda 20 gösterici gözaltına alındı.

 

Eskişehir'de onbinler sokakta

 

GAZİANTEP

Gezi Parkı olayları sırasında başından yaralanan Berkin Elvan'ın 269 gün süren tedavi sonrası yaşamını yitirmesinin ardından Gaziantep Üniversitesi önünde toplanan yaklaşık bin kişilik kalabalık, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.'14 yaşında direnen, 15'inde bir kahraman olan çocuklarız', 'Ben lafa değil, cinayete bakarım', 'Berkin Elvan, kokar artık bütün ekmekler' yazılı pankartları taşıyan gruptakiler, sık sık 'Berkin'in katili AKP'nin polisi', 'Faşizme karşı omuz omuza' ve 'Berkin Elvan onurumuzdur" sloganları attı.

MUĞLA

Muğla’da siyasi partilerin ve demokratik örgütlerin çağrısıyla bin 500 kişi, Sınırsızlık Meydanı’nda toplandı.

“Hükümet istifa”, “Berkin Elvan ölümsüzdür” sloganlarını atan kitle, AKP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önüne Zihni Derin Caddesi’nde barikat kuran polis, gaz bombalarıyla saldırdı. Ara sokaklara dağılan kitle, polise taşlarla yanıt verdi, Aylin Karaca Kavşağı’nı trafiğe kapatarak çöp konteynırlarını ateşe verdi. Polis, 22 kişiyi gözaltına aldı. 22 kişi, Komiser Hamdi Bey Polis Merkezi’ne götürüldü. (ETHA) Muğla’nın Marmaris, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde de Berkin için anmalar yapıldı. Bodrum’da Berkin için lokma tatlısı dağıtıldı.

TRABZON

MERSİN

Mersinliler iki koldan Forum AVM’ye ilerleyen binler GMK Bulvarı’ndan yürüdü. 

Direniş sırasında iki kadına TOMA çarptı. Forum AVM önünde yeniden toplanan Mersinliler yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Gözaltındaki direnişçiler için yapılan oturma eylemine de polis saldırdı ve 21 kişiyi gözaltına aldı.

Tarsus’ta ise yaklaşık 2 bin kişi Yarenlik alanından yürüyüşe geçti. Kleopatra kapısına doğru yapılan yürüyüş sırasında evlerin pencere ve balkonlarından tencere tava eylemi yapıldı. Tekrar Yarenlik alanına dönen Tarsuslular bugün 15.00'da Yarenlik alanında buluşacak.

BOLU

ADANA

ANTALYA

ANTALYA’da akşam saatlerinde Berkin Elvan için toplanan grupla polis arasında gerginlik yaşandı. Polisin TOMA ve biber gazıyla müdahale etti.

Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almaya giderken kafasına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle 269 gün komada kaldıktan sonra sabah saatlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan için öğle saatlerinde Akdeniz Üniversitesi’nde başlayan eylem, akşam saatlerinde Kazım Özalp Caddesi, ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Kapalı Yol girişinde toplanan yüzlerce kişi ‘Berkin Elvan Ölümsüzdür’ pankartları ve Berkin Elvan fotoğraflarıyla yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’na doğru yapılan yürüyüş sırasında polisin yakın bölgelerde barikat kurduğunu gören grup, duruma tepki gösterdi.

Biber gazı kullanarak grubu dağıtmaya çalışan polis geri çekilmek zorunda kaldı. Grup daha sonra yürüyüşüne devam etti. Gruptakilerden bazıları ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının bulunduğu billboardları karaladı, afişlerin üzerine 'Hırsız var', 'Katil var' diye yazdı.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan grup, burada eylemini sürdürdü. Hükümet ve polis aleyhine slogan atan gruba bir süre sonra polis müdahale etti. Gruptakilerden bazıları polise havai fişek attı. Polis ise TOMA'lar ve biber gazıyla gruba müdahale etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki gerginlik halen sürüyor.

BATMAN

GİRESUN

DENİZLİ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler