Abdocan'ın katiline 13 yıl 4 ay hapis verdiler, temyiz hakkı var diye tutuklamadılar

Hatay'daki Gezi direnişi sırasında attığı gaz fişeğiyle Abdullah Cömert'i öldüren polis memuru Ahmet Kuş, 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığa yurt dışı yasağı koyan mahkeme ayrıca, kararın temyize açık olması nedeniyle tutuklamayı da gerekli görmedi.

Yayınlanma: 14.03.2016 - 13:42
Abone Ol google-news

 

Abdullah Cömert, 3 Haziran 2013'te başından vurularak yaşamını yitirmiş, olayla ilgili sanık polisin yargılandığı dava ise güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'e alınmıştı. Bugüne kadar mahkeme, Kuş'un tutuklu yargılanması istemlerini dikkate almadı. Dava sürecinde hazırlanan Adli Tıp ve bilirkişi raporunda da, gaz fişeğinin hedef gözetilerek atıldığı vurgulandı.

Davanın karar duruşmasına, hakkında “olası kasıtla öldürme” suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası istenen sanık Ahmet Kuş, yine Diyarbakır'daki geçici görevi nedeniyle katılmadı. Hatay'da yaşayan Cömert'in annesi Hatice Cömert, babası Edip Cömert, ağabeyi Adnan Cömert ile avukatları, daha önceki 8 duruşmada olduğu gibi salondaki yerlerini aldı. Yurttaşlarla, gazetecilerin girişine ise izin verilmedi.

'Adalet istiyorum'

Ailenin avukatlarından Hatice Can, polisin kasten öldürmekten cezalandırılması istemlerini yinelerken Hatice Cömert ise oğlunun fotoğrafını göstererek, “Adalet istiyorum. Oğlum gencecik, masum bir çocuktu. Katil polis oğlumu öldürdüğünde elinde ne taş ne silah vardı. Sadece Türk bayrağı vardı. Abdocan'ın hayatı o kadar ucuz değil. Oğlumun geleceği vardı, yok ettiler. Oğlum 3 yıldır toprağın altında. Katil polis ise, elini kollunu sallayarak geziyor. 17 saat yolculuk yaparak duruşmalara geliyoruz. Zaten hastayım. Artık, bir an önce karar verilip, katil polisin en ağır cezaya çarptırılmasını istiyorum” dedi.

'Doğrudan kasıt var'

Cömert Ailesi'nin avukatı Eren Can ise savcının olası kasıttan ceza verilmek istediğine dikkat çekerek, “Sanık polis, gaz tüfeğini iki kez üst üste ateşlemiştir. İlkinde başarılı olmadığı için ikinci kez atış yapmıştır. Bu da doğrudan kastı göstermektedir”diye konuştu.

İfadelerin alınmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Abdullah Cömert'in katilini 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığa yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, ayrıca kararın temziye açık olması nedeniyle tutuklamaya da gerek görmedi.

Karar üzerine acılı aileden, “İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?” isyanı yükseldi.

AİLE KARARA TEPKİLİ 

Cömert Ailesi, duruşma çıkışında karar tepki gösterdi. Cömert Ailesi'nin avukatları Hatice Can, Gezi direnişinde toprağa düşen ilk ismin Abdullah Cömert olduğunu belirtip, mahkeme kararını okudu. Ardından temyize gideceklerini açıkladı. 

"POLİSLER BU CEZAYI DİKKATE ALMALI" 

Cömer Ailesi'nin diğer avukatı Eren Can da, en başından bu yana sanığa en ağır cezası verilmesini istedikleri halde savcının 'Olası kasıt' görüŞünü savunduğunu belirterek, şöyle dedi: 

"Bugün üyelerden birisi hem tutuklanmasını hem olası kasıttan 20-25 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Muhalif kaldı.13 yıl 4 ay kararı oybirliği ile değil oy çokluğu ile alındı. İşlediği suçun ağırlığı tutuklanmasını gerektiriyordu ama sanık bir kez daha tutuklanmadı. Cömert ailesinin ve Gezi ailelerinin adalet arayışı adaletsizlikle sonuçlandı. Ancak bu karar önemli bir karardır. Tüm kamu görevlileri, polisler halka karşı şiddet uyguladıklarında ceza alacaklarını artık bileceklerdir. Tüm polisler bu karardan bir ders çıkartsın. Bu cezayı yine de kabul etmiyoruz ve temyiz edeceğiz." 

ANNE CÖMERT'TEN BEDDUA 

Anne Hatice Cömert de "O katili kelepçeli görmek istiyordum. Ama bu mümkün olmadı. Bugün 10'uncu duruşmaya geldik. Ne adalet var, ne vicdan var. Her şey ortada. Ama o katil tutuklanmadı. Sadece 13 yıl verildi. Abdocan barış , özgürlük için sokağa çıktı ama öldürüldü. Vali, emniyet müdürü, hakim, savcı hepsi suçlu, Allah onlara aynı acıları yaşatsın. Adliyeye girerken de benim baş örtümü aradılar. Silah sizde, cop sizde, yalan dolan hepsi sizde" diye konuştu. 

"CANLI BOMBAYI BULAMAYANLAR ANNEMİN EŞARBINI ARADI" 

Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert ise, adliyeye girişteki uygulamayı anlatırken "Adliyeye girerken, annemin eşarbı arandı. Canlı bombayı bulamayan istihbarat ve hükümet bugün annemin eşarbını aradı. Ne kadar acizler, bizim üstümüzde baskı yapmaya çalışıyorlar. Ama biz yılmayacağız. Sanık polis hakettiği cezayı alana kadar mücadele edeceğiz" dedi. 

"VATANA İHANETTEN DE YARGILANMALI" 

Sanık polisin devletin verdiği silahla kardeşini öldürdüğünü iddia eden Adnan Cömert, şöyle konuştu: 

"Bu polisin vatana ihanetten yargılanmasını istiyoruz. Devletin kendisine verdiği silahı ve gücü kötüye kullandı. Bazı hükümet üyeleri 'Gezi'de ilk 3 gün masumdu' demişti. Kardeşim ilk 3 günü katledildi. Bu polis kardeşimi öldürerek, provokasyon yaptı, halkı daha çok kışkırtmak istedi" diye konuştu. Cömert, "Abdocan" olarak seslendiği kardeşi Abdullah Cömert'in öldürüldüğünde elinde olduğunu belirttiği Türk bayrağını da açarak gösterdi. Cömert, "Bir sürü bahane uyduruyorlar. Abdullah'ın elinde bu bayrak vardı. Sırtı dönüktü, demokratik hakkını kullanıyordu. Ey zalim polis neden kardeşimi vurdun?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler