İngiliz akademisyene 'örgüt' suçlaması: Ülkesine gönderildi

Çantasında HDP İstanbul İl Örgütü'nun bastırdığı Nevruz davetiyeleri çıktığı için gözaltına alınıp sınır dışı edilmesine karar verilen Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Chris Stephenson hakkında "örgüt propagandası" suçundan soruşturma açıldığı öğrenildi. Stephenson akşam saatlerinde sınır dışı edildi.

Yayınlanma: 16.03.2016 - 12:18
Abone Ol google-news

‘Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzalamaları nedeniyle tutuklanan üç akademisyene destek olmak için İstanbul Adliyesi'ne giden Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi, İngiliz akademisyen Chris Stephenson, HDP'nin Nevruz davetiyesini taşıdığı gerekçesiyle bir gece gözaltında tutulmuştu. Bugün öğle saatlerinde serbest bırakılan Stephenson, İstanbul Emniyeti'nde alınan ifadesinde, 1991 yılından beri Türkiye'de yaşadığını ve 1999'dan bu yana Bilgi Üniversitesi'nde çalıştığını anlattı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne, kendisinin de imza attığı bildiri nedeniyle gözaltına alınan üç akademisyene destek olmak için geldiğini belirten Stephenson, kapıdaki arama sırasında çantasından HDP il örgütünün basıp dağıttığı on adet Nevruz davetiyesinin çıktığını söyledi. Stephenson, bu davetiyeleri bir arkadaşından aldığını kaydetti.
İngiliz akademisyen daha sonra "örgüt propagandası" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Stephenson ifadesinde, "Ele geçen broşürün döküman olduğunu düşünmüyorum. Bu davetiyedir. Bunu çantama koydum. Dağıtmadım, sergilemedim" diye konuştu.

Davetiye üzerindeki küçük fotoğraflarda barikatlar bulunduğunun sorulması üzerine Stephenson, "Küçük resimlere daha önce dikkat etmemiştim. Terör örgütü tarafından barikat kurma ve ateş yakma resimlerini bana siz söylediniz. Ayrıca döküman üzerindeki öz yönetimi bir terör örgütünün söylemi olarak değil,  siyasi bir parti tarafından demokratik yollarla elde edilebilecek yönetim şekli olarak düşünüyorum. Benim terör örgütüyle ilgim yoktur" dedi.

SINIRDIŞI EDİLDİ

Çağlayan Adliyesi'nden Kumkapı'daki Göç İdaresi Başkanlığı'na getirilen Chris Stephenson'a destek vermek için gelenler ''Asla yalnız yürümeyeceksin Chris'' sloganı attı.

Hakkında sınırdışı kararı verilen Stephenson, Atatürk Havalimanı'na götürülerek, bu akşam sınırdışı edildi.

Barış isteyen 3 akademisyen tutuklandı

 Meslektaşları, tutuklanan üç akademisyen ve gözaltına alınan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Stephenson için sabah saatlerinden itibaren destek için İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne gelmişti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler