AKP, HDP ile dokunulmazlıkları görüştü

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili CHP, MHP ve HDP'li vekillerle görüştü.

Yayınlanma: 18.03.2016 - 12:50
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, milletvekillerinin dokunulmazlıkları hakkında "Hodri medyan, 506 dosyadaki dokunulmazlıkların hepsini birden kaldıralım" çağrısının ardından Meclis koridorları hareketlendi. 

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili CHP, MHP ve HDP'li vekillerle görüştü.

İLK GÖRÜŞME CHP İLE

AKP'den yapılan randevu talebine CHP'den olumlu yanıt verildi. İki parti arasında ilk görüşme, bugün saat 14:30'da gerekleştirdi.  AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti. Gök'ün TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın kendisini arayarak, randevu talebinde bulunduğunu söyledi. 

Gök, görüşmede Bostancı ve Üstün'ün AKP’nin önerisini sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı mercine aktarılmasına ilişkindir."

MHP'DEN DOKUNULMAZLIK AÇIKLAMASI: HODRİ MEYDAN

AKP-MHP görüşmesinin ise 15:00'te gerçekleşti. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, öncelikle terörle ilgili fezlekelerin karma komisyonda görüşülerek Genel Kurul'a indirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ondan sonra dokunulmazlıklarla ilgili geçici değil kalıcı çözüm, Anayasa 83'üncü madde, bu konuda MHP adım atmaya hazır. Bu milletin kanını emen, yolsuzluk yapan kim varsa fezlekesini getir birlikte kaldıralım. Hodri meydan" dedi.

SON GÖRÜŞME HDP İLE

AKP, son görüşmeyi saat 15.30'da HDP ile yaptı. Naci Bostancı ve Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e iletti. HDP Grubu'nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, Nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir" dedi.

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, "geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu" vurguladı.

Önder, "Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi Nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz." diye konuştu.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler