Onura yolsuzluk darbesi

Türkiye’nin bu yıl ikinci kere Onur Ülke olarak katıldığı Mipim’e 17 Aralık’ta yaşanan yolsuzluk ve piyasalarda yaşanan gelişmeler darbe vurdu. Bu yıl büyük Türk inşaat şirketleri fuara katılmazken Türkiye’ye ayrılan alan da küçültüldü. Türkiye hükümetinden hiç kimsenin de katılmaması şirketlerin moralini bozdu.

Yayınlanma: 12.03.2014 - 23:11
Abone Ol google-news

Bu yıl 25.’si düzenlenen Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Fuarı’na (Mipim) son dönemlerde Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle yerli firmalarının katılımı çok düşük kaldı.

Geçen yıl Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok inşaat firması Cannes’da düzenlenen Mipim’de boy gösterirken bu yıl Türkiye’den sadece 18 firma katıldı. Türklere ayrılan alan da büyük oranda küçültüldü. Geçen yıl Ekonomi Bakanı Ali Babacan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın açılışını yaptığı fuara Türkiye, bu yıl ikinci kere “Onur Ülke” olarak katılmasına rağmen hükümetten kimsenin katılmaması da dikkat çekti.

Fuara katılan şirketlerin yetkilileri hükümetin tavrını eleştirerek“Türkiye'nin tanıtımının yapıldığı böylesi fuarlarda özel şirketlerin tek başına bir şey yapması mümkün değil. Kamunun yerel yönetimlerin destek olması gerekiyor. Türkiye’de son yaşananlar ve Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesi, yabancı yatırımcıyı daha fazla tedirgin edecek” eleştirisini yaptı.

Mipim 2014’te Türkiye’nin en büyük karma projeleri arasında yer alacak Mesa-Kantur-Akdaş-Artaş-Öztaş Ortak Girişim’in hayata geçirdiği Tema İstanbul görücüye çıktı.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Mipim’e Avrupa’da ne büyüklüklerde projeler olduğunu görmek ve kendilerini onlarla kıyaslamak için katıldıklarını kaydetti. Çetinsaya “Ülke olarak iyi işler yapıyoruz, ama bunları iyi bir şekilde tanıtamıyoruz. Pazarlama ve sunum konusunda eksik kaldı. Burada bakanlık ve belediyelerin, odaların desteğine ihtiyaç var. Şehir ve ülke maketleriyle projeler daha iyi sunulmalı” dedi.

Mesa Yönetim kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu da, Tema İstanbul Avrupa’daki projelerle yarışacak düzeyde olduğunu ifade etti. Boysanoğlu, gayrimenkul sektörünün en temel sorununun KDV adaletsizliği olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de konut satışlarında geçerli olan KDV, arsa emlak değeri üzerinden hesaplanıyor. Bu değerlerin sağlıklı olmaması nedeniyle adaletsizlikler yaşanıyor. Bir sokağın sağında yüzde 1, solunda ise yüzde 18 KDV alındığını görüyoruz. Avrupa’da ise belirli standartlar üzerinden değer belirleniyor. Türkiye’de de adaletli KDV sistemi için yeni standartlara ihtiyaç var” diye konuştu.

 

Yabancı yatırımcı tedirgin

Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başklanı Ali Kantur, Yabancı yatırımcının çok ürkek olduğunu kaydederek Türkiye’de yaşanan son olaylar yabancı yatırımcıyı daha da tedirgin edecektir.

Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan ise, Yabancı yattırımcıların projeye büyük ilgi gösterdiğini belirterek, “2018 Dünya Futbol Şampiyonası Rusya’nın Rostov kentinde düzenlenecek. Rostov Yatırım Ajansı CEO’su’ndan buradaki yatırımlarda işbirliği olanaklarını görüşme talebi aldık. Ayrıca, Yunanistan’dan Euro Bank bizimle görüşmek istedi” dedi.

 

Güven yoksa yatırım gelmez

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan da Berkin Elvan'ın hayatının kaybetmesini üzüntü verici bir hadise olarak değerlendirirken böylesi olayları ekonomiyle bağdaştırmayı doğru bulmadığını, güvenlik olmadan yatırımcının gelmeyeceğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası(İTO) Mipim'de İstanbul’un sunduğu fırsatları “Rising İstanbul (Yükselen İstanbul)” temasıyla tanıtıyor. Fuarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “Gezi Olayları ve 17 Aralıktan sonra zarar gördük. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye baya endişeyle bakıyor” açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler