Demirtaş'tan Nevruz'da 'Dolmabahçe' mesajı

Çatışmalar ve sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Diyarbakır'da bugün Nevruz kutlandı. Binlerce vatandaşın toplandığı Nevruz Parkı'nda, Nevruz ateşi yakıldı. Nevruz Parkı'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Dolmabahçe'de dile getirdiğimiz çözüm yoluna bağlıyız" dedi.

Yayınlanma: 21.03.2016 - 09:40
Abone Ol google-news

<video:501831>

 

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan Nevruz Parkı'nda bugün saat 10.00'dan itibaren kutlanmaya başladı. Bu yıl 'Direnerek kazanacağız', 'Özgür önderlik, özerk Kürdistan, Demokratik Türkiye' sloganıyla kutlanana Nevruza katılmak için vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelirken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kentte ve Nevruz Parkı'nde geniş güvenlik önlemleri aldı.



Edirne, Manisa, İzmir, Antalya, Kırıkkale gibi illerden takviye gelenlerin de aralarında olduğu 5 bin 205 polis kentte görevlendirilirken, kritik noktalara da zırhlı araçlarla polis ekipleri konuşlandırıldı. Nevruz Tertip Komitesi de yaklaşık 5 bin kişiyi güvenlik görevlisi olarak görevlendirdi.

Diyarbakır'da Nevruz alanına girenler didik didik arandı - VİDEO

Polis, alana girenleri kurulan 5 ayrı arama noktasından tek tek arayarak girmelerine izin verdi. Bu arada başlarında Abdullah Öcalan fotoğraflarının bulunduğu şapka takanların alana alınmadığı görüldü.
Nevruz ateşi için yaklaşık 3 ton odun alana getirildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı da kentin değişik noktalarından otobüslerle vatandaşları alana taşındı.


Fotoğraf: Dokuz8 Haber

Binlerce vatandaşın toplandığı Nevruz Alanı'nda Nevruz'un simgesi Nevruz Ateşi yakıldı.

NEVRUZ ALANINDAN FOTOĞRAFLAR


Fotoğraf: Sendika

KIŞANAK: BİZE UMUTSUZLUK YAKIŞMAZ

Tören alanında ilk konuşmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak yaptı. Kışanak konuşmasında, "Umudumuz özgürlükte, özgür bir gelecekte. Bize umutsuzluk yakışmaz" ifadelerini kullandı.

KOÇYİĞİT: BARIŞ İKLİMİNDEN RAHATSIZ OLDULAR

HDK Eş Başkanı Gülistan Koçyiğit, Nevruz Parkı'nda yaptığı konuşmada, "Bazıları bu coşkudan bu barış ikliminden rahatsız oldular, işlerine gelmedi barış..." ifadelerini kullanarak, "Barış onlara oy getirmiyordu bütün hırsızlıkları, arsızlıkları, yolsuzkları ve yaptıklaını devam ettıirmek için barıştan vazgeçtiler" diye konuştu.

ÖNDER: AL SANA KAMU DÜZENİ

Nevruz Parkı'nda konuşanlar arasında HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de vardı. Önder, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor. Al sana kamu düzeni" ifadelerini kullandı.

Nevruz Parkı'nda konuşan HDP'li Önder: Al sana kamu düzeni - VİDEO

Önder'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bu bölgenin gerçekliğini bilenler, bu anneleri bir kez görenler evlatlarının bir kısmını dağa, bir kısmını toprağa, bir kısmını Meclis'e gönderdiğini bilirlerdi. Son saldırılarda hayatlarını kaybedenleri Tahir Elçi şahsında söylüyoruz, bu barışı getireceğiz.

Sayın Öcalan'la aramızda dağlar, denizler olabilir, bize bir mesajı var, üç yıl birlikte mesai yaptık barış uğruna, daha iyi bir ülke uğruna. Yazdıkları, söyledikleri şeyler bugün bu faşist tecrit zihniyetine rağmen bize ulaşıyor.

Muhtemelen iktidara şunu söylerdi, bre ahmaklar ben size Eşme Ruhu dedim, bölgeyi ortak evimiz yapalım dedim, adına Eşme Ruhu dedim siz getirdiniz işi Sur'a, Cizre'ye katlliama varan uygulmalara.

Demirtaş: Dolmabahçe'de dile getirdiğimiz çözüm yoluna bağlıyız - VİDEO

Önder'in ardından HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş konuşma için sahneye çıktı. Demirtaş şunları söyledi:

- Üç yıldır bize barış için bu meydana mektup gönderene, bu yıl biz bu meydandan mektup gönderiyoruz. Dolmabahçe'de dile getirdiğimiz çözüm yoluna bağlıyız. Çatışma, ölüm alışmamız gereken normal bir durum değil.

- Bizleri birleştirecek olan demokrasi ilkeleridir. Ankara'dakiler halkın taleplerini tehdit olarak gördükçe birlik sağlanamaz.

- Bizleri yaşayan ölülere dönüştürmek istiyorlar. Onların yaydığı korku ile yaşamıyor, karşılarında dimdik ayakta duruyoruz.

- Kapımıza dayanmış, hepimizi teslim almaya çalışan kaosa karşı sığınabileceğimiz tek şey ilkeli bir barış duruşudur.

- Ankara, Amed Nevruz'unu iyi okusun. Korkutmaya çalıştınız, olmadı. Yıldırmaya çalıştınız, olmadı. Yanlışta ısrar etmeyin artık.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler