'AKP esnafı da sıfırladı!'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP iktidarının son 9 yılında toplam 1 milyon 145 bin 641, yılda ortalama 135 bin esnaf ve sanatkârın mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdiğini söyledi.

Yayınlanma: 15.03.2014 - 14:07
Abone Ol google-news

TESK verilerine göre sicil terkini yapan esnaf ve sanatkarları sayısını inceleyen Oran, yaptığı açıklamada toplumun orta direği olan esnaf ve sanatkâr kesiminin, AKP iktidarı döneminde ağır darbe yediğini savundu.

"KÜÇÜK ESNAFI, PERAKENDECİLİK SEKTÖRÜNE GİREN BÜYÜK SERMAYE GRUPLARINA EZDİRDİ"

AKP iktidarının, küçük esnafı, perakendecilik sektörüne giren büyük sermaye gruplarına ezdirdiğini iddia eden Oran, "AKP iktidarı, küçük esnafı, perakendecilik sektörüne giren büyük sermaye gruplarına ezdirdi. Pıtrak gibi çoğalan AVM'ler, esnaf ve sanatkâra büyük darbe vurdu ve vurmaya da devam ediyor" dedi.

"9 YILDA 1,2 MİLYON ESNAF VE SANATKÂR FAALİYETİNİ SONLANDIRDI"

AKP iktidarının son 9 yılında toplam 1 milyon 145 bin 641, yılda ortalama 135 bin esnaf ve sanatkârın mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdiğini belirten Oran şu değerlendirmelerde bulundu:

"Esnaf ve sanatkârların çatı kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu'nun (TESK) istatistik kayıtlarını tutmaya başladığı 2005'ten, Şubat 2014'e kadar olan dönemde 1 milyon 212 bin 73 esnaf ve sanatkâr 'sicil terkini' yaptırdı, yani faaliyetine son vererek kaydını sildirdi. Buna göre yılda ortalama 135 bin dolayında esnaf ve sanatkar mesleki faaliyetini bırakmak, işyerini terk etmek zorunda kaldı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi'nde yayımlanan ilanlardan derlenen bu verilere göre; aynı dönemde esnaf ve sanatkârlık için sicil kaydı yaptıranların sayısı ise 1 milyon 709 bin 438 oldu. Buna göre Ocak 2005-Şubat 2014 döneminde ticari faaliyeti bırakan esnaf ve sanatkâr sayısı, aynı dönemde bu alanda faaliyete geçenlerin yaklaşık dörtte üçünü (yüzde 71) oluşturdu. Anılan 9 yıllık dönemde faaliyetine son verenlerin sayısı Şubat sonu itibariyle 1 milyon 510 bin dolayında bulunan faaliyetteki mevcut esnaf ve sanatkâr sayısının da yaklaşık yüzde 80'ine karşılık geliyor.

"NEVŞEHİR REKOR KIRDI"

Bu dönemde mesleği bırakanların yeni ticaret hayatına atılanlara oranı özellikle Nevşehir, Burdur, Bartın gibi illerde rekor kırdı. Bunlarla birlikte Aydın, Ardahan, Balıkesir, Ordu, Kars, Bolu, Amasya, Afyon, Eskişehir, Düzce, Trabzon, Konya, Artvin ve Kırıkkale'de de sicil kaydını sildirenlerin sayısı, yeni kayıt yaptıranların üzerinde; Kastamonu, Manisa, Bingöl, Rize, Muğla, Kırşehir, Kütahya, Sinop, Gümüşhane, Niğde, Zonguldak, Karaman ve Yalova'da ise iki sayı neredeyse başa baş gerçekleşti. Mesleği bırakanların, yeni başlayanlar oranı üç büyük kentte de rekor düzeylere ulaştı.

"KAPANMA REKORU BAKKAL, BAYİ VE BÜFELERDE"

Sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık, bayilik, büfecilik; kahvecilik, kıraathanecilik ve internet kafe işletmeciliği; minibüsçülük; taksicilik; kadın ve erkek kuaförlüğü; nakliyecilik ve nakliye komisyonculuğu; kamyonculuk, kamyonetçilik; lokantacılık; pazarcılık; servis aracı işletmeciliği geliyor.

"ÜLKE NÜFUSUNUN YAKLAŞIK YÜZDE 10'UNU OLUŞTURUYOR"

Şubat sonu itibariyle sayıları 1 milyon 510 bin 945 olan mevcut esnaf ve sanatkârlar, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Esnaf ve sanatkâr sayısında nüfusuyla orantılı olarak İstanbul 169 bin 761 kişiyle başı çekiyor. Bu ili 98 bin 429 esnaf ve sanatkârla İzmir, 71 bin 299 kişiyle Ankara, 63 bin 719 kişiyle Antalya, 57 bin 102 ile Bursa, 44 bin 409 kişi ile Konya, 43 bin 12 kişiyle Mersin, 40 bin 475 kişiyle Manisa izliyor. Daha sonra 38 bin 547 kişiyle Adana ve 37 bin 407 kişiyle Balıkesir geliyor. Ülke genelindeki toplam esnaf ve sanatkârların yüzde 44'ü bu on ilde kayıtlı.

Bölgelere göre bakıldığında ise ülke genelindeki toplam esnaf ve sanatkarların yüzde 25.9'unun Marmara'da olduğu görülüyor. Bu bölgede esnafın nüfusa oranı yüzde 1.7 düzeyinde. Ülkedeki tüm esnaf ve sanatkarların yüzde 18'i Ege, yüzde 15.2'si Akdeniz, yüzde 14.6'sı İç Anadolu, yüzde 13.1'i Karadeniz, yüzde 7'si Güneydoğu, yüzde 6.2'si Doğu Anadolu bölgesinde. Esnaf sayısının bölge nüfusuna oranı yüzde 2.8'le Ege'de en yüksek düzeye ulaşıyor. Karadeniz yüzde 2.6 ile ikinci sırada."

"ÖZEL TEŞVİK VE DESTEK PAKETİ HAZIRLANACAK"

CHP iktidarında ekonomik büyümeden esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelere yeterli pay verileceğini belirten Oran, "Ülke ekonomisinin canlandırılması için hazırlanan destek paketlerine esnaf ve sanatkârlar öncelikli olarak dâhil edilecek, tamamen bu kesime özel teşvik ve destek paketi hazırlanacaktır" dedi.

Oran şöyle devam etti:

"Bu kapsamda, yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkârlara 5 yıl süreyle vergi indirimi, esnafımıza, bir önceki yıl ödediği SGK primi ve gelir vergisi oranında, sıfır faizli Cansu Suyu Kredisi verilmesi, nakliyeci esnafına indirimli akaryakıt, şoför, minibüsçü ve servisçi esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkânı, esnafın yanında çalışanların sosyal güvenlik primlerinde indirim, kalfaların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, enerji fiyatlarında indirime gidilmesi sağlanacak.

Halk Bankası'nın ayakkabı kutuları yerine yeniden esnaf ve KOBİ'lerle ilgilenmesi, Ziraat'in ise yeniden çiftçinin bankası haline gelmesi,yapısı güçlendirilecek, siyasi baskılardan arındırılıp, özerkleştirilecek Halk Bankası tarafından kullandırılan esnaf kredilerinde sıfırdan başlayan faizlerle çeşitlendirilmesi sağlanacaktır.

Çok sayıda vergi, harç ve prim yükü altında ezilmekte olan esnaf ve sanatkârlar bu kargaşadan ve yükten kurtarılacaklardır. Vergi sisteminde bürokrasi azaltılacak, esnaf ve sanatkârın vergi işlem ve mevzuatı kolaylaştırılıp, sadeleştirilecektir.

Gelir Vergisi Kanunu'nda esnaf ve sanatkâr tanımı yenilenecek, esnaf muaflığının kapsamı yeniden tanımlanacaktır. Kaldırılmış olan, vergiden muaf esnaf ve sanatkârların esnaf odalarına kayıtlı olmaları koşulu yeniden öngörülecek, Vergiden Muaf Esnaf Belgesi'nin esnaf odalarınca verilmesi sağlanacaktır.
Esnaf ve sanatkârlar ile ücretlilere uygulanan gelir vergisi oranları diğer mükelleflerin tabi olduğu tarifeden 5 puan düşük olarak belirlenecektir.

"SGK PRİM BORÇLARININ GECİKME FAİZLERİ, ENFLASYON ORANI ESAS ALINARAK YENİDEN YAPILANDIRILACAK"

Esnaf ve sanatkârların birikmiş vergi ve SGK prim borçlarının gecikme faizleri, enflasyon oranı esas alınarak yeniden yapılandırılacaktır.

Esnaf ve sanatkârların üst destek kuruluşlarının siyasi ipotek veya baskı altına alınma uygulamalarına son verilecektir. Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin esnafa destek çalışmalarının güçlü ve etkin olması özendirilecek ve denetlenecektir.

Esnaf ve sanatkârlara, KOBİ'lere sağlanan kredi olanaklarının yeni kredi ve finansman yöntemleri ile 'on yılda beş katına' çıkartılması hedef alınacaktır.
Hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetlerine sınırlama getiren AB mevzuatı ülkemizde de yürürlüğe konularak, bu kurumların mahallelerde alt birimler açarak bakkallarla rekabete girmelerinin önü alınacaktır.

Esnaf, sanatkâr ve KOBİ'lerin sanayi envanteri eksiksiz olarak çıkartılacak, bu birimlerin sorunlarına en üst düzeyde sahip çıkılacaktır.

Anayasada düzenlenen haklardan olan 'yaşam hakkı' bütün temel haklardan daha üstün olduğundan 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf ve sanatkârların ve ailelerinin sağlık hizmetinden faydalanması sağlanacaktır.

Esnaf ve sanatkârların el emeğine dayalı veya küçük işletmelerde üretilen mallarının dış pazarlarda tanıtılmasına katkı sağlayacak fuarlara katılmaları, özel teşvik sistemi ile desteklenecektir.

Ticari amaç kapsamında yurt dışında işbirlikleri kurmak ve seminer, konferans ve fuarlara katılmak üzere yapılacak geziler için vize kolaylığı sağlanması amacıyla girişimler başlatılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler