3 milyar dolara Türkiye'yi 'mülteci cezaevi'ne çevirdiler

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden 3 milyar dolar nakit para ve vize serbesitesi karşılığında kabul ettiği anlaşma uygulanmaya başlandı. 20 Mart'tan itibaren Midilli adasına yasadışı yollardan geçtiği belirtilen bir grup mülteci, Ayvalık-Midilli arasında yolcu taşıyan Nazlı Jale adlı feribotla Dikili Limanı'na getirildi.

Yayınlanma: 04.04.2016 - 10:30
Abone Ol google-news

AB ile Türkiye'nin 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen mültecilerin iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması'nın ilk uygulaması İzmir'de gerçekleşti. 20 Mart'tan itibaren Midilli adasına yasadışı yollardan geçtiği belirtilen bir grup mülteci, Ayvalık-Midilli arasında yolcu taşıyan Nazlı Jale adlı feribotla Dikili Limanı'na getirildi.

Türkiye'den gönderilen ilk sığınmacılar Almanya'ya ulaştı

MÜLTECİLERİN ZORUNLU GÖÇÜ BAŞLADI: MERAK EDİLEN 8 SORU VE YANITLARI

Limanda günler öncesinde hazırlıklar yapan İl Göç İdaresi ekibine Kızılay ekipleri de destek verdi. Bir Sahil Güvenlik Botu, feribota Türk karasularına gelmesinden itibaren eşlik etti.

Mültecilerin herhangi bir protestosunu önlemek için feribotta çok sayıda Yunanlı güvenlik görevlisinin de bulunduğu dikkat çekti. Yunanistanlı görevlilerin yüzlerini tıbbi maske ile kapattıkları da görüldü. İlk feribot, saat 09.15'de Dikili Limanı'na yanaştı.

UTANÇ ÖRTÜSÜ

Midilli Adası'ndan 72 mülteci getiren Jale Nazlı feribotu Dikili Limanı'na yanaşınca, mültecilerin görüntülenmemesi için çevresine beyaz brandalar çekildi. Limanda kurulan dört çadırda mültecilerin kabulü başladı. İl Göç İdares Başkanlığı, tek tek çıkarılan mültecilere kimlik kontrolü yapılırken, parmak izleri alındı.



TOMA VE AMBULANSLAR HAZIR BEKLEDİ

Dikili'ye getirilen mültecilere çadırlarda sağlık kontrolü yapıldı. Sağlık ekibi asında psikologların da bulunduğu öğrenildi. Liman'da ambulanslar da hazır tutuldu, bir de TOMA getirildiği görüldü.

KIRKLARELİ'YE GÖTÜRÜLECEKLER

Gün içinde çoğunluğu Afganistan, Irak, İran, Pakistanlı 202 mültecinin Dikili'ye getireleceği öğrenildi. İlk gelen gruplar arasında Suriyeli olmaması dikkat çekti. Getirilen mülteci ve göçmenlerin Dikili'deki işlemlerinin ardından hiç bekletilmeden otobüslerle Kırklareli'ndeki merkeze götüreleceği, oradan da sınırdışı işlemlerinin yapılacağı öğrenildi.



PANKARTA MÜDAHALE

İlk gemi Limana yanaşırken iki kişi, "Stop deportations open border", (Sınırdışı etmeyin, sınırları açın) yazan bir pankart açtı. Polis birsüre sonra bu pankartı topladı. İlçe halkı da gelişmeleri kıyıdan izledi.


Halkların Köprüsü Derneği ile İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri de, aynı kayalıklar üzerinde, Türkçe ve yabancı dilde, 'Mülteciler hoş geldiniz, bu ülke sizin eviniz', 'No to racisim' (Irkçılığa Hayır) gibi dövizler açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler