Zülfü Livaneli 'özgürlük nöbeti'nde: Güneş toplamak için buradayız

'Barış bildirisi'ne imza attıkları gerekçesiyle tutuklanan akademisyenlere destek için cezaevi önünde tutulan 'Özgürlük Nöbeti'nde konuşan Zülfü Livaneli, "Burada toplanma amacımız bir an önce tahliye edilmeleri, en azından tutuksuz yargılanmalarını sağlamak" dedi. Livaneli, akademisyenler hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun söylediği sözleri de hatırlattı.

Yayınlanma: 06.04.2016 - 15:07
Abone Ol google-news
<video:511124>

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attıktan sonra haklarında başlatılan soruşturmada tutuklanan akademisyenler Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy, Esra Mungan ve Meral Camcı için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde tutulan "Özgürlük Nöbeti"ne CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, sanatçılar Zülfü Livaneli ve Suavi, yazar Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban ile gazeteci Ertuğrul Mavioğlu da destek verdi.

"BARIŞ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İHTİYACI"

Basın açıklamasından önce Tiyatro Tekağaç oyuncuları cezaevi önünde terör saldırılarını simgesel olarak anlatan 'barış' temalı kısa bir oyun sergiledi.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, "Akademisyen arkadaşlarımızın barış istemesi, bunu barışçıl olarak yazılı hale getirmesi, kamuoyuyla paylaşması, demokrasilerde suç değildir ve olamaz. O yüzden burada arkadaşlarımızın cezaevinde bulunması demokrasiyle hukuk devletiyle bağdaşmaz. Hukuk dışı bir olaydır. Bu arkadaşlarımızın bırakılmasını talep ediyoruz. Yargılamanın sonlanmasını istiyoruz. Eğer insanlar barışçıl olarak görüşlerini ifade edemeyecekse, ifade özgürlüğü bu ülkede geçerli olmayacaksa o zaman bu ülkede yaşam da yok demektir. Hiç umutsuz değiliz. Barışla birlikte umut da gelecektir" dedi.

"GÜNEŞ TOPLAMAK İÇİN BURADAYIZ"

Zülfü Livaneli ise "güneş toplamak için" burada olduklarını belirterek, “İçerde yatan arkadaşlarımız için bizler buradayız. Yurttaşlık görevlerini yaptıkları için yurttaşlıktan atılma talebiyle karşılaşan ilk insanlardır dünyada herhalde. Bu akademisyenlerimizin hepsinin yaptığı iş, 'Türkiye'de barış olsun, kan akmasın' demektir. Bunun tam tersi 'hayır barış olmasın kan aksın' demektir. Şimdi barış olsun dedikleri için bu arkadaşlarımızın yargılanması bir suçken üstüne kalkıp bir de tutuklanmaları iyice bir katmerli oluyor. Çünkü tutuklama şartları kesinlikle yok. Hükümetin başı da öyle diyor zaten. Tutuklu yargılanmalarına gerek yok diyor. Burada toplanma amacımız bir an önce tahliye edilmeleri, en azından tutuksuz yargılanmalarını sağlamak" diye konuştu.

Nöbete katılanlar arasında bulunan sanatçı Suavi kısa bir konuşma yaparak “İddia edebilirim ki barışın nöbeti yükseldikçe korkunun nöbeti de yükselecektir. Barış korku nöbetini silinceye değin de başımızın tacı olacaktır. Umutla sevgiyle selamlıyorum" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler