Kirayı İstanbullu ödüyor geliri TÜRGEV'e kalıyor

İBB kendisi kullanmak üzere bina kiralıyor sonra bu binaları TÜRGEV, ENSAR, Aziz Mahmut Hüdai gibi vakıfların kullanımına tahsis ediyor.

Yayınlanma: 13.04.2016 - 22:04
Abone Ol google-news

AKP iktidarının Fethullah Gülen Cemaati’nin yerine ikame etmeye çalıştığı TÜRGEV, ENSAR ve Aziz Mahmut Hüdai gibi vakıflara kamuya ait bina ve arsa tahsisleri yetmezmiş gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı ilçe belediyeleri kiraladığı taşınmazları da bu vakıflara tahsis etmeye başladı. Kiraları İstanbul halkından kesilen emlak vergileri ile ödenen bu kiralık taşınmazların sadece İBB tarafından tahsis edilenlerin aylık kira maliyeti 1 milyon, yıllık maliyeti ise 12 milyon TL. 12 Kasım 2015 günkü İBB meclis gündemine gelen 6 ayrı rapor ile 20 taşınmaz 6 ayrı yandaş vakıflara tahsis edildi. Bu binaların 3 tanesinin mülkiyeti İBB’ye aitken 17 bina şahıslardan kiralama yoluyla alınıp yandaş vakıfların kullanımına verildi. Yıllık 12 milyon TL kira ödenen bu binaların 5 tanesi TÜRGEV’e, 6 tanesi ENSAR Vakfı’na, 2 tanesi Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’na, 1 tane Dar’ul Fünun, 1 tanesi de Asitane Vakfı’nın hizmetine verildi.

Yandaş vakıflardan TÜRGEV’e verilen 4 adet kiralık taşınmazın İstanbul belediyesine kira maliyeti 465 bin TL. TÜRGEV’e verilen bir taşınmazın ise kira bedelini tespit edemedik. ENSAR Vakfı’nın kullanımına verilen 5 adet binanın İstanbullunun cebinden ödenen toplam aylık kira maliyeti 152 bin 500 TL. Bu vakfa Kartal’da tahsis edilen bir binanın kirası da bilinmiyor. Aziz Mahmut Hüdai Vakfı’na verilen 2 binanın aylık kira maliyeti ise 184 bin 500 TL.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Erhan Aslaner, İBB tarafından kiralanan ancak yandaş vakıflara tahsis edilen binaların dışında ilçe belediyeleri tarafından kiralanıp tahsis edilen taşınmazlar da bulunduğuna dikkat çekerek, ilçe belediyeleri tarafından tahsis edilen binaların kira bedelleri de göz önüne alındığında İstanbul halkına maliyetinin çok daha büyük olduğunu belirtti. CHP’li komisyon üyeleri olarak komisyonda kiralanan binaların yandaş vakıflara tahsisi edilmesine karşı oy kullandıklarını anımsatarak, AKP’nin sayısal üstünlükle istediği kararları geçirdiğini söyledi.

Sosyal tesis Ensar Vakfı'na

K.çekmece Belediyesi halkın kullanımı için yaptırdığı sosyal tesisi Tasavvuf Musikisi Dersleri verilmesi için Ensar Vakfı’na tahsis etti. Vakfın faaliyetleri arasında “tasavvuf musikisi dersleri” olmamasına karşın ilçe belediyesi Atakent Mah. 635 ada 1 parseldeki sosyal tesisin Ensar Vakfı’na tahsis kararının iptali için CHP’liler dava açtı. CHP’li Meclis üyeleri dava dilekçelerinde tesisin ENSAR Vakfı’na devri için protokol yapılmadan vakfın flamalarının asıldığını, mahalle halkına hizmet vermesi gereken kamuya ait yerin kullanım amacının daraltılarak sadece bir vakfın kullanımına tahsis etmenin hukuka aykırı olduğunu savundular.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler