Cezaevlerinde nakil işkencesi

Çözüm sürecinin son bulması ve çatışmalarla birlikte cezaevlerindeki baskılar ve insan hakları ihlalleri de arttı.

Yayınlanma: 14.04.2016 - 20:06
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinin son bulması ve çatışmasızlık halinin sona ermesiyle birlikte cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin giderek arttığı belirtiliyor.

Özellikle Sur ve Cizre’de gerçekleştirilen opersyonlarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine ve İmralı Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan’dan bir yıldır haber alınamamasına tepki gösteren siyasi tutuklular, cezaevlerinde dönüşümlü açlık grevi başlattı. Sürdürülen açlık grevi ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden 6 kişinin firar etmesinin ardından Adalet Bakanlığı da harekete geçti.

Siyasi tutuklular ordan oraya nakledilmeye başlandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Hatice Onaran siyasi tutsakların sürekli nakile maruz kaldığını belirterek, “Nakil var olan sistemin şu an bir yansıması. Tutsaklar ring araçlarında ordan oraya sürükleniyor. Gittikleri cezaevlerine yanlarında götürdükleri eşyalar alınmıyor. Yıldırma politikası uygulanmaktadır” dedi.

‘Bizi öldürecekler’

Gümüşhane E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda 2005 yılından beri tutuklu olan mahkûm Z.İ’nin erkek kardeşi T.İ., ağabeyinin yıllardır cezaevinde yaşadığı birçok sıkıntıya rağmen asla sıkıntısını kendileriyle paylaşmadığını belirterek, “En son annem ile yaptığı görüşmede ‘Cezaevi müdürü bizleri tehdit ediyor. Yakında gelecek bir haber ile bizileri öldüreceklerini söylüyor. Sıkıntılı günler geçiriyoruz’ dedi. Hayatından endişeliyiz” diye konuştu.

Müdürler değişti

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Cezaevi Komisyonu’nda görevli Avukat Şule Recepoğlu ise çözüm sürecinin bozulmasının cezaevlerine yansıdığını söyleyerek “Birçok cezaevi müdürü değişti. Baş gardiyanlara daha çok yetki verilerek daha da güçlendirildi. Şu an cezaevlerinde nefes almanın karşılığında hücre cezası verilmektedir. Sadece Gümüşhane’de değil tüm cezaevlerinde çok ciddi sıkıntılar var. Devletin cezaevlerine yönelik en ağır politikası uygulanmakta” diye konuştu.

Çok şikâyet var

İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Sevim Kalman ise “Tüm cezaevlerinde sıkıntılar var. Özellikle Tekirdağ 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’ndan çok fazla şikâyet var” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler