AİHM şartlı tahliye istedi, ilk yol temyiz

AİHM’in kararının ardından Türkiye, Öcalan’a şartlı tahliye olanağı tanımayacak. Ancak Ankara, tıpkı Loizidou davasında olduğu gibi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni ikna edecek adımlar atmak zorunda.

Yayınlanma: 18.03.2014 - 23:29
Abone Ol google-news

AİHM’nin kararının henüz nihaileşmediğine dikkat çeken kaynaklar, 3 ay içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin veya Öcalan’ın avukatları için Büyük Daire’de kararı temyiz etme hakkı olduğuna işaret etti. Çözüm sürecinde Türkiye’nin böyle bir kararı temyize götürüp götürmeyeceğine ise aslen hükümetin karar vermesi bekleniyor. Karar ile ilgili hükümetin temyiz kararı alması halinde ise buna Adalet Bakanlığı’nın itiraz edeceğine işaret edildi.

Karar, Türkiye için tahliyeyi zorunlu kılmıyor. Kararın nihaileşmesinin ardından ise Türkiye’nin, kararda öngörülen eksiklikleri yerine getirmesi bekleniyor. Bu eksikliklerin giderildiğine ise ise AİHM tarafından değil, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde karar veriliyor. AİHM’de Rumların mülkiyet davası olarak bilinen Loizidou davasında da Türkiye mahkûm olmuş, ancak daha sonra KKTC’de kurulan Tazmin Komisyonu ile adım atarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmişti. Bu çerçevede Türkiye’nin Öcalan ve aynı koşullardaki tutuklular için ‘şartlı tahliye’ imkânları sağlayacak yasal mekanizmaların oluşturması gerekiyor. Türkiye’nin atabileceği adımlardan biri de ‘ömür boyu hapis cezasını’ kaldırmak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler