ASKİ'de işçi kıyımı

İki seçim döneminde de zorla seçim çalışmalarında yer alan işçiler, yaşananlar hakkında, “Seçimden sonra taşeron yasası gelecek dediler, bizi kandırdılar. Ankara’nın her ilçesine gittik kendi araçlarımızla. Gidilmezse eğer sıkıntıya sokacaklarını söylediler” dedi.

Yayınlanma: 22.04.2016 - 14:43
Abone Ol google-news

AKP’nin 1 Kasım seçimlerinin ardından sağladığı “istikrar”ın işçi kıyımı devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’de tesislerin güvenliğini sağlayan 1192 işçinin sözleşmesi, hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildi. 7 Haziran seçimleri öncesinde işe alınan, seçim çalışmalarında kullanılan, 1 Kasım seçim döneminde de kadro vaadiyle, zorla AKP çalışmalarında yer alan işçiler, tek başına iktidarın istikrarında işten atıldı. Duruma isyan eden işçiler ise yaşananları tek cümle ile özetledi: “AKP bizi kullandı.”

ASKİ (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü ve birimlerinde çalıştırılmak üzere 4 Mayıs 2015’te sözleşme imzalanan 1192 işçi, ilk olarak 7 Haziran seçimlerinin ardından işsiz bırakıldı. Seçim sonuçlarına göre AKP tek başına iktidar olamayınca, işçiler CHP ile devam eden istikşafi görüşmeleri boyunca, 40 gün boyunca işsiz kaldı. Hükümet kurulamayınca seçimlerin yenilenmesi döneminde aynı işçiler 4 Ağustos 2015’te yeniden işe alındı. İki seçim döneminde de aktif olarak seçim çalışmalarına katılmaları zorunlu kılınan, rapor hakkı olmayan, kişisel arabalarıyla miting miting gezdirilen işçiler, kadro beklerken 1 yıllık sözleşmelerinin dolmasına 4 ay kala gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

 

Başbakan ‘mağdur etmeyeceğiz’ demişti

İşten atılan işçilerden 100’e yakını kendilerine imzalatılmak istenen tebligatın ardından dün, Çam Güvenlik önünde haklarını aramak için toplandı. 1192 işçinin sözleşmesinin feshi ise bir çok üstü kapalı olayın ortaya çıkmasını sağladı. Bina önünde toplanarak ne yapacaklarını düşünen işçilerden biri mağduriyetlerini, “Bir ay öncesinde Başbakanımız 1 Kasım’dan önce çalışan işçileri kadroya alıcağım dedi ama ASKİ bünyesinde işe alınacağız diye sevinmişken, kimseyi magdur etmeyeceğim derken, 1192 aile işsiz kaldı” sözleriyle anlattı. Bir diğer işçi ise, “Benim 5 arkadaşım bu işe güvenerek evlendi, şimdi biz ne yapacağız. Bunlara güvenmiştik ama şimdi kredilerimizi nasıl ödeyeceğiz” diyerek çaresizliğin geldiği boyuta dikkat çekti.

 

‘AKP bizi kullandı’

İki seçim döneminde de zorla seçim çalışmalarında yer alan işçiler, yaşananlar hakkında, “Seçimden sonra taşeron yasası gelecek dediler, bizi kandırdılar. Ankara’nın her ilçesine gittik kendi araçlarımızla. Gidilmezse eğer sıkıntıya sokacaklarını söylediler” dedi. Seçim çalışmalarında işçilerin faaliyetlerini düzenleyenin Çam Güvenlik Müdürü Özlem Kaplan olduğunu iddia eden işçiler, işten çıkarılmalarının ardından Kaplan’ın kendilerine, ‘Silah dayayarak mı götürdüm?’ sözlerini kullandığını söyledi. İşçiler bu duruma tepkilerini ise, “Silah dayayarak götürdün tabi, ‘isim alıyoruz, hesabını sorarız’ dedi. Seçim zamanı ASKİ’nin önüne dayadılar otobüsleri, ‘geleceksin’ dediler. ‘Gelmezsek ne olur’ diye sorduğumuzda da, isim alıyoruz, işiniz sıkıntıya girer’ dediler” diyerek anlattı. İşçiler, 2 seçim döneminde de katıldıkları seçim çalışmalarında, amirleri tarafından isimlerinin alındığını ve kendilerine imza attırıldığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler