Duman ederler-2

AKP, Sayıştay raporlarının ardından fezlekelerin içeriğini halkın duymasından da korktu.

Yayınlanma: 19.03.2014 - 20:45
Abone Ol google-news

CHP’nin talebi doğrultusunda olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında görevlerinden istifa etmek zorunda kalan AKP’li eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında yolsuzluk fezlekelerinin milletvekillerinin incelenmesine açılmasına AKP-TBMM Başkanlığı engeline takıldı. TBMM Başkanlığı CMK’deki “soruşturmanın gizliliği” ilkesini gerekçe gösterip, bakanlar hakkındaki “soruşturma” makamı olan fezlekelerin Meclis’in üyeleri tarafından incelenmesini engellerken, sadece Başkanlığın fezlekelerle ilgili hazırladığı kısa “sunuş”u okuttu. TBMM Başkanlığı’nın sunuş tezkeresinde Bayraktar hakkında “nüfuz ticareti yaparak menfaat temin etme” suçlaması, Güler, Çağlayan ve Bağış hakkında ise “birden çok kez rüşvet almak, sahte belge düzenlemek, nüfuz suistimali yapma” suçlamasının yer aldığı belirtildi.

TBMM Genel Kurulu dün, CHP’nin 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine sunulması ile fezlekelerin Meclis Başkanlığı’na gelmesinin, Genel Kurul’a sunumunun geciktirilmesi nedeniyle verdiği genel görüşme açılmasına ilişkin önergelerinin görüşülmesi talebiyle olağanüstü toplandı. CHP’nin tam kadro, MHP’nin bir kaç eksikle hazır bulunduğu Genel Kurul’da BDP ve HDP’den de 9 milletvekili salonda yer alırken, AKP’den istifa eden 8 milletvekili de hazır bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü TBMM Genel Kurulu’nda bulundu. Haklarındaki fezlekelerin görüşüldüğü oturuma eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış katılmadı.

‘Nöbet çizelgesi’ değişti

Yapılan yoklama sonucunda 195 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır bulunduğu anlaşıldı. Toplantı yeter sayısı olan 184 üyenin katılımı sağlandığı için Yakut, birleşimi açtı ve toplantı çağrı dilekçesini okutturdu. TBMM Başkanlığı, AKP’nin talebi doğrultusuda, Başkanlık Divanı’ndaki görevlendirmeyi de değiştirdi. Meclis tatile girmeden önce alınan karar gereği, MHP’li Meral Akşener’in birleşimi yönetmesi gerekirken, TBMM Başkanı Çiçek’in sabah yaptığı görevlendirmeyle, kürsüye AKP’li TBMM Başkanvekili Sadık Yakut oturtuldu. Genel Kurul’da da MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Başkanvekilleri’yle ilgili nöbet çizelgesine uyulmadığını, dünkü oturumda Meral Akşener yerine Sadık Yakut’un Meclis’i yönetmesine itiraz etti.

Tartışmaların ardından Başkanlığın önce Erdoğan Bayraktar’la ilgili “sunuş yazısı” okundu. Yazıda, “Bayraktar’ın nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin ettiği ve görevini kötüye kullandığına ilişkin suçlamalara yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 27.02.2014 tarihli ve 2013/20765 C.M. sayılı yazısı ve eki Anayasa’nın 100. maddesine göre gereği yapılmak üzere 28.02.2014 tarihinde Başkanlığımıza intikal ettirilmiştir. Bilindiği gibi Anayasa’nın 100. maddesi uyarınca Meclis soruşturulması açılması, TBMM üye tamsayısının en az on birinin vereceği bir önerge ile istenebilmektedir. Böyle bir önerge olmadan TBMM Başkanlığı’nın anılan yazı ile ilgili olarak Meclis soruşturmasına ilişkin resen bir işlem başlatması mümkün bulunmadığından gereğinin tayin ve takdiri yüce heyetin bilgilerine sunulur” ifadesine yer verildi.

‘Birden çok rüşvet’

Sunum yazısında, haklarında tek fezleke düzenlene bakanlardan Güler hakkında “sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğinin ihlali, nüfuz suistimali ve birden çok kez rüşvet aldığı”, Çağlayan hakkında, “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa muhalefet, resmi belgede sahtecilik, birden çok kez rüşvet aldığı”, Bağış hakkında ise “birden çok kez rüşvet aldığı” suçlamasının bulunduğu belirtildi.

TBMM Başkanlığı bir ilk imza atarak, 1980’lerden bu yana uygulanan fezlekelerin “milletvekillerinin inceleme ve taktirine” açılması yönündeki sunumu değiştirdi. MHP’li Oktay Vural, yapılan sunumun İçtüzüğe aykırı olduğunu ifade etti. Fezlekelerin ekleriyle birlikte milletvekillerinin bilgisine açılması gerektiğini söyleyen Vural, fezlekelerin milletten saklanmaya çalışıldığını belirterek, “Bu milletin iradesine darbe vurmaktır” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Yakut’un yaptığı işlemin anayasa ve içtüzüğe aykırı olduğunu belirterek, “Bu bizim olağanüstü çağrımızı aykırı. Fezlekelerin okunması ve fezlekelerin Meclis’e intikalinde ve Genel Kurul’un bilgisine sunulmasına yaşanan geçikmenin görüşülmesi gerekmektedir” dedi. Hamzaçebi, daha önce Meclis’e gönderilen benzer fezlekelerle ilgili başkanlık sunuşlarında “milletvekillerinin tetkik ve taktidine sunulması” nın öngörüldüğünü belirterek, TBMM Başkanlığı’nın 4 bakanla ilgili fezleklerde anayasa suçu işlediklerini bildirdi. Muhalefetini“milletvekilleri içeriğini bilmeden neye göre soruşturma önergesi verecek” yönündeki itirazlarına karşın Yakut, tavrında ısrar etti.

‘Duman oluruz demek istiyor’

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de fezlekelerin eki dosyalarda yer alan bilgilerin herhangi bir şekilde üstünün örtülmesinin amaçlanmadığını belirterek, “Bu bilgiler zaten şu anda tüm Türkiye’de servis edilmiş durumda. Sonuç itibarıyla bu dosyalarda yer alan bilgilerin tamamı herkeste mevcuttur” dedi. Canikli, buradaki hassasiyetin çok açık olan soruşturmanın gizliliği hukuk kuralının ihlal edilmemesi istediğinden kaynaklandığını savundu. Canikli, dört bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulması için AKP grubunun dilekçe vereceğini ifade etti. Canikli bu bilgilere soruşturma komisyonu aracılığıyla üye olan vekillerin ulaşabileceğini söyledi. Tekrar söz alan Hamzaçebi, toplantı çağrısının fezlekelerin okunması üzerine olduğunu belirterek, “Sizin bunu değiştirme hakkınız yok. Canikli’nin söylediğine kargalar bile güler. Bugüne kadar niye beklemişler acaba. Kendilerine güvenemiyorlar. Bakanların, Başbakanların işlediği suçların deliller bu dosyalarda şu anda. Korkmayanlar hadi açıyoruz derler” diye konuştu.

Muhalefetin, bakanlar hakkındaki soruşturma yetkisinin TBMM’de olduğunu, dolayısıyla dosyaların soruşturma makamından “gizlenemeyeceği” itirazlarına karşın, TBMM Başkanvekili Yakut, teamüllere aykırı olarak basında çıkan bazı köşe yazarları ve hukukçuların açıklamalarına sığındı. Hikmet Sami Türk, Taha Akyol, Sabih Kanadoğlu’nun basına yansıyan açıklamalarını okuyan Yakut’a muhalefetten tepki yağdı. Yakut ise itirazlar üzerine, sadece soruşturma komisyonu üyelerinin fezlekeleri inceleyebileceğini savundu. Henüz AKP ve CHP’nin soruşturma önergesi vermemiş olmasına karşın, Yakut “Basından duyduğu” kadarıyla iki partinin soruşturma önergesi verdiğini ilan ederek, durumu kurtarmaya çalıştı.

Yapılan usul tartışmasının ardında, muhalefetin itirazlarına karşın AKP isteği doğrultusunda fezlekelerle ilgili sadece Genel Kurul’a sunumla yetinilirken, milletvekillerinin incelemesine açılması talebi kabul görmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler