Eski istihbaratçıdan 'Erdoğan' itirafları

Yılmazer'in büyük soruşturmaların ve davaların tamamının Erdoğan'ın talimatı ile gerçekleştiği açıklamalarını değerlendiren Avukat Celal Ülgen, "Bir dönem cemaatle iktidar işbirliği yaptı. Bu dönemde yargı Başbakan'a biat etti" dedi.

Yayınlanma: 19.03.2014 - 21:09
Abone Ol google-news

Ergenekon ve Balyoz davalarının avukatlarından Celal Ülgen, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’ın bu davalarda tutuklanma talimatlarının Başbakan Tayyip Erdoğan’dan geldiği yönündeki açıklamasını, “Cemaat Başbakan’a ‘sen ne kadar kaçarsan kaç, bu işlerin tümünü birlikte yaptık’ diyor” sözleriyle değerlendirdi. Ülgen, bu açıklamayı, yargının bir dönem Başbakan’a nasıl biat ettiğinin göstergesi olarak yorumladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a “Başbuğ, Tolon, Şık, Şener ve Balbay’ın tutuklanma kararını Bakanlar Kurulu’nda mı aldınız yoksa Erdoğan mı karar verdi” diye sordu.

İstanbul merkezli Ergenekon, Balyoz gibi operasyonlarda görev alan dönemin İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Yılmazer’in açıklamaları yankı uyandırdı. Yılmazer, Ergenekon, Balyoz, KCK, Odatv, Şike operasyonlarında tutuklamalar dahil her şeyin Erdoğan’ın talimatı ile olduğunu söyledi. Ergenekon ve Balyoz davasında çok sayıda sanığın avukatlığını üstlenen Ülgen, bu açıklama ile cemaatin bu davalardaki kumpası aklama peşinde olduğunu söyledi. Yılmazer’in açıklamalarından bunu anladığını dile getiren Ülgen, “Cemaat Başbakan’a sen ne kadar kaçarsan kaç, bu işlerin tümünü birlikte yaptık, diyor. Bu çıkardığımız ikinci sonuç” dedi. Yılmazer’in bu davalardaki sahte ihbarları ve delilleri inkâr ettiğini vurgulayan Ülgen, “Ali Fuat Yılmazer, teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin telefonuna başka kişinin rehberinin yüklendiğine ilişkin belgeye ne diyecek? En somut şekilde üretilmiş sahte delil Çelebi olayıdır. Bu davada Yılmazerler doğru tek iş yapmamışlar” diye konuştu.

Başbakan’ın bu davaların sanıkları için “tutuklayın” dediği iddiasını yorumlayan Ülgen, şunları kaydetti: “Yürütme, yargının yerini almış bu ülkede. Erdoğan’ın hâkim ve savcılar üzerinde ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Sen mahkeme misin, hâkim misin? Benim öteden beri söylediğim bir olay vardı. Türk yargısı ters sistemle işliyor. En üstte polis, onun altında savcı, en altta ise gariban yargıç var. Sen kimsin ki tutuklayın diyorsun? Bu bir itiraftır. Bir dönem cemaatle iktidar işbirliği yaptı. Bu dönemde yargı Başbakan’a tam biat etti. Bazı emirleri ondan aldı. Ne yazık ki cemaatle iktidar arasındaki kavga başladı, ondan sonra Başbakan’ın yargıya hiçbir gücünün yetmediği anlaşıldı. 17 Aralık’a kadar yargıya etki eden tek kişi Başbakan’dı.”

 

Oran’dan Arınç’a soru: Talimatı kim verdi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran ise Yılmazer’in açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oran, Yılmazer’in doğrudan hükümeti ve Tayyip Erdoğan’ı zan altında bırakan çok önemli açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. Oran, Arınç’a şunları sordu: “Konjonktürel olarak hükümetinizin yararlanabileceği kimi sansasyonel davaların soruşturma aşamasında kimlerin gözaltına alınıp tutuklanacağına Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu olarak sizler mi karar verdiniz? Hurşit Tolon, İlker Başbuğ, Mustafa Balbay, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanması kararını Bakanlar Kurulu’nda mı aldınız yoksa Erdoğan tek başına mı bu kararı verdi? Suça karışan MİT personeli kimlerdir? MİT’in bildiği KCK eylemleri hangisi?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler