Finli yazar 'ajan diye' sınır dışı ediliyor

Van’da yaşayan Finli yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’ gerekçesiyle sınır dışı edilecek.

Yayınlanma: 28.04.2016 - 10:56
Abone Ol google-news

Diken'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, Van’da yaşayan Finli yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık sorgusu tamamlanan yazarın, sınır dışı edilmesine karar verildi.

Finli yazar Taina Niemela, dün akşam saatlerinde Van’da gözaltına alındı. ‘Ajanlık faaliyetinde bulunmak’ ve ‘PKK/KCK adına eylem ve faaliyette bulunmak’ suçlamalarıyla Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alınan Finli yazara emniyet sorgusu sırasında neden Van’da yaşadığı ve PKK, PYD ve KCK hakkında bildikleri soruldu.

Yaklaşık bir yıldan fazla süredir Van’da ikamet ettiğini söyleyen Niemela burada kitap yazdığını söyledi. Bu cevap üzerine, “Kitap yazmak amaçlı geldiğinizi beyan ettiniz. Oysa ki yazarlık başkaca ülkelerde de yapılabileceği değerlendirilerek yazarlık yapmak için özellikle ülkemizi ve Van ilimizi seçmenizin sebebi nedir” sorusu yöneltildi.

Seyahatname türünde bir kitap yazmakta olduğunu ifade eden Finlandiyalı yazar Niemela, emniyetteki ifadesi bittikten sonra savcılığa sevk edildi. Savcılık, ajanlıkla suçlanan Niemela’nın sınır dışı edilmesine karar verdi. Finlandiyalı yazar bu kararın ardından Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.

"KUZEY KORE'YE DÖNÜŞME YOLUNDAYIZ"


Niemala’nın avukatı Mahmut Kaçan ise karardaki tutarsızlığa dikkat çekti. Ajanlıkla suçlanan birinin tutuklanması gerektiğini belirten Kaçan, “Sınırdışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor” diye konuştu.

“Bu olayla birlikte Kuzey Kore’ye dönüşme yolunda olduğumuzu söyleyebiliriz. Müvekkilime yabancı olması, Van ilinde yaşaması, burada arkadaşlarının olması nedeniyle bu hususlar suçlama olarak geri döndü. Somut olarak atfedilen hiçbir eylem ya da suç yok. Ajan olmakla suçlanan birinin bu tür ciddi suçtan dolayı tutuklanması beklenir. Ancak sınırdışı edilmek istenmesi hukuka aykırı gerekçe üretildiğini gösteriyor.”

BİR AYDA DÖRT GAZETECİYE ENGEL

Niemala, son iki haftada sınır dışı edilen yahut Türkiye’ye girişine izin verilmeyen beşinci kişi.

25 Nisan’da Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi.

23 Nisan’da  Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis Türkiye’ye alınmadı.

20 Nisan’da Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuldu.

19 Nisan’da ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck Atatürk Havalimanı’nda “Giriş yasağı” adlı bir belge verilerek sınır dışı edildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetecilerin Türkiye'ye alınmamasıyla ilgili "Geçen hafta sınır dışı edilen gazetecilerden birisi zaten Türkiye'de akredite edilen gazeteci değildi. Bütün bunlarla ilgili tek tek verilen kararsa ilgili güvenlik gerekçeleri ortaya konuluyor. Bu güvenlik gerekçeleri çerçevesinde bu tür kararlar alınıyor" açıklaması yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler