İçinde 'barış' geçen tez önerisine, terör genelgesi ayarı... Profesör istifa etti

Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ), içinde 'liberal sosyalist ve feminist barış kuramları' ifadeleri geçen yüksek lisans tezi önerisi sakıncalı bulundu.

Yayınlanma: 29.04.2016 - 21:02
Abone Ol google-news

Akdeniz Üniversitesi’nde ‘liberal sosyalist ve feminist barış kuramları’ifadelerin yer aldığı tez önerisi sakıncalı bulundu; baskılara, hukuk ve bilim dışı uygulamalar isyan eden profesör istifa etti.

‘Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri’ başlıklı tez önerisi, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır’ın danışmanlığında hazırlanmak üzere Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne önerilmişti.

Tezde İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Van’da kurulu kadın dernek ve inisiyatiflerinin tecrübeleri liberal, sosyalist ve feminist barış kuramları irdelenecekti.

Barış kelimesi tam anlaşılmıyormuş

Ancak öneriye Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Zekeriya Karadavut’tan itiraz geldi. Gerekçe olarak da tez konusunun başbakanlığın ‘Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında’ genelgesiyle ‘tezat oluşturması’ gösterildi.

Karadavut, mart ayında sunulan tez önerisinde geçen bazı ifadeleri sakıncalı buldu ve genelge kapsamında tekrar değerlendirilmesi için yazı gönderdi. Karadavut’un sakıncalı bulduğu ifadeler, ‘Türkiye’deki kentlerde barışın inşa edilme süreci’, ‘Liberal, sosyalist ve feminist barış kuramları’, ‘Kadınların barış mücadelesi içindeyken’, ‘İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Van kentlerindeki kadınların barış tanımları’diye sıralandı.

İfadelerin, tam anlaşılamadığı ve maksadını aştığını öne süren Karadavut’a göre ‘barış’ da bunlardan biriydi: “Barış kelimesi ‘savaşın bittiğinin bir antlaşmayla belirtilmesinden sonraki durum’ olarak tarif edilirken, tez planında resmi ve bilimsel terminolojiden uzak, eğer farklı bir niyet ifade etmiyorsa, sokak ağzı ve rastgele kullanılan bir terim görünümünde. Ayrıca legal görünüm altında illegal faaliyet yürüttüğü algısı oluşan birtakım yapıların tezin paydaşı olması ilgili Başbakanlık genelgesi ile tezat oluşturmaktadır.”

Sonuç olarak tezin, başbakanlığın kamu çalışanlarına yönelik terör genelgesi kapsamında değiştirilmesi uygun görüldü. Bunun üzerine Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Esen Kayır’dan gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi.

Profesörün isyanı

Kayır ise üniversite yönetimlerinin YÖK’ün kararlarını kendi süzgecinden geçirip bilimsel özgürlük ve özerkliği önceleyerek uygulamakla yükümlü olduğunu savundu. İtirazı sonuç vermeyince Kayır son yıllarda hocalara ve öğrencilere yönelik baskıların, hukuk ve bilim dışı uygulamaların arttığını belirterek danışmanlık görevini bıraktı.

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, Bodrum, Antalya, İzmir ve Çanakkale’den 35 kadın örgütlenmesinin imza verdiği bir açıklamayla öğrenci ve Kayır’a destek bildirildi. Açıklamada, üniversitelerin görevlerinden birinin de toplumsal sorunlara çözüm üretmek olduğu belirtilerek, “Barışın inşası ülkemizin birincil sıradaki sorunu ve konuyu incelemenin de üniversitelere düşen temel bir görev olduğu açıktır” dendi.

Kaynak: Diken


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler