Eski RTÜK Başkanı tapeleri eleştirdi ama bakın neden

Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ortaya çıkan tapeleri değerlendirdi. Kayış, konuşmalardaki 'Türkçe fukaralığı'na dikkat çekti.

Yayınlanma: 20.03.2014 - 13:18
Abone Ol google-news

Nuri Kayış cumhuriyet.com.tr'ye gönderdiği değerlendirmede, tapelerdeki  “Ya!”, “Yavv!” gibi hitapları eleştirdi. Konuşmanın genelindeki nezaketsizliğe de vurgu yapan Kayış, dilin yetersiz kullanımından dolayı sık sık “şey” zamirine sığınıyorlar dedi.

İşte Kayış'ın Başbakan Erdoğan, bakanlar ve çocuklarının yaptığı iddia edilen görüşmeler için kaleme aldığı yazı:

- Tapelere göre, telefon konuşmaları sırasında öznesi, yüklemi kaymış cümleler kuruluyor,  bazı sözcükler akla gelmediği için sık sık “şey”e sığınılıyor, “Ya!”, “Yavv!” gibi hitaplar defalarca tekrarlanıyor, telefonu açarken ve kapatırken gerekli nezaket sözcüklerine pek itibar edilmiyor ama küfür ve özellikle de argo sözcük kullanımında epey cömert davranılıyor.

RTÜK’te televizyonlarda Türkçe’nin kullanımı konusunda bir araştırma yaptırmıştık.  En çok izlenen saatte şov programı sunan ünlü bir türkücünün  70 bin sözcüklü Türkçe’yi sadece 300 sözcükle konuştuğu ortaya çıkmıştı bu araştırmanın sonucunda.

Dehşete düşmüştük o zaman.

Merak ediyorum, acaba, tapeleri yayınlanan Hükümet üyeleri, oğulları, işadamları,  medya patronları ve yöneticileri Türkçe’yi kaç sözcükle konuşuyorlar?

Ünlü türkücüyü geçiyorlar mı, yoksa onun gerisinde mi kalıyorlar?

Dil Derneği’nin yaptıracağı bir araştırma sanırım çok ilginç sonuçlar verebilir.

++

Yayınlanan tapeler sadece siyasi etik açısından hangi noktada olduğumuzu göstermiyor, Türk milli eğitim sisteminin çöküşünü de tüm çarpıcılığıyla önümüze seriyor.  Tamamı üniversite mezunu olan kişilerin Türkçe’yi konuşmakta, kendilerini ifade etmekte kaygı verici biçimde zorlanmalarının altında kuşkusuz insan yetiştirme düzenimizdeki yanlışlıklar bulunuyor.

++

Telefon konuşmaları sırasında keşke dolarlar, eurolar değil, zengin Türkçe’mizin birbirinden güzel sözcükleri uçuşsaydı havada.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler